Prohlížeče | Chrome | Doplňky do prohlížeče

Tip: Jak odkázat na konkrétní úryvek textu na webu

Google před rokem vydal rozšíření pro Chrome. Jmenuje se Link to Text Fragment a umožňuje snadné vytváření odkazů na konkrétní část textu na webové stránce. Google hashuje „identifikátory textového fragmentu“ do URL adresy stránky.

Funkce byla na začátku dostupná v prohlížečích postavených na jádru Chromium 80 a novějších, tedy kromě Chrome například Edge či Opera. Čekalo se, zda technologii adoptují také konkurenční Firefox, Safari a další. Ani po roce se tak (alespoň u dvou jmenovaných) nestalo.

Aktualizováno

Tak přece jen po roce nastal postup, kterého jsme si s instalovaným doplňkem nevšimli. Funkce se stala součástí základního sestavení Chromu, takže už není nutné nic přidávat, prostě označíte text a v kontextové nabídce zvolíte položku Copy link to highlight.

scr 2021-06-28 09-28-54.jpgscr 2021-06-28 09-30-04.jpg
Při označení a po kliknutí...

Jak na věc

Po instalaci doplňku Link to Text Fragment je postup jednoduchý. Na webu označíte požadovaný text, pak do něk klepnete pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky zvolíte možnost Copy Link to Selected Text.

Tím se do schránky zkopíruje odkaz, se kterým můžete nakládat, jak jste zvyklí – posílat, vytvářet hypertextové odkazy v jiných textech atd. Když se takto upravený odkaz otevírá v podporovaném prohlížeči, na obrazovce se rovnou ukáže zvýrazněný text. Nepodporované prohlížeče prostě zobrazí začátek článku, doplněk v URL ignorují.

Test

Zda váš prohlížeč umí pracovat s textovými fragmenty, zjistíte snadno – stačí klepnout na tento odkaz. Pokud prohlížeč přeskočí na pasáž „stále existuje mnoho nezodpovězených otázek“ a zvýrazní ji, pak to znamená, že tuto funkci podporuje.

Diskuze (7) Další článek: Tohle by měli zakázat: Adata prodává pod jedním označením minimálně pět různých typů SSD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,