Tim Cook: Apple vyvíjí věci, o kterých ještě ani netušíte

Tim Cook příliš často nedává dlouhé rozhovory, tentokrát se ale k hodinovému rozhovoru dostal Charlie Rose, který ze šéfa Applu vytáhl dost zajímavých informací.
Kapitoly článku

Jen málokdy se Tim Cook dostane k rozhovoru, natož k nějakému delšímu a podrobnějšímu, který umožní získat dosud nezveřejněné a neznámé informace o interním fungování Applu a jeho plánech.

Mezi poslední velký rozhovor patří například z konferenci D11 v roce 2013, kde se mimo jiné zmínil právě o chytrých náramcích a hodinkách, které jsou sice na trhu, ale nejsou příliš dobré:

Charlie Rose ale získal Tima Cooka pro rozhovor krátce po uvedení nových produktů v podobě Apple Pay, iPhone 6 nebo Watch. V hodinovém rozhovoru zazní mnoho zajímavých informací a pokud nevládnete angličtinou, pokusíme se udělat přehledný souhrn.

Steve Jobs v srdci Tima Cooka

Steve Jobs má stále svou netknutou kancelář ve čtvrtém patře a na dveřích je stále jeho jméno. Tim Cook se svěřil, že na Steva poměrně často myslí, především ve smyslu směru a zaměření Applu – inovace, jednoduchost a být nejlepší. Rozhodně se ale u každého rozhodnutí neřídí stylem, co by asi udělal Steve, protože to je jedna z věcí, před kterou ho sám Steve varoval. Podle jeho slov byl Steve i skvělý mentor a jeho zaměření na detail a kvalitu zůstala ve většině lidí, kteří stále tvoří Apple.

To však neznamená, že jsou všichni stejní, právě naopak. Různorodost názorů je podle TIma i v rámci každého pondělního meetingu šéfů, kdy spolu na spoustě věcí nesouhlasí, protože na daný problém nebo věc mají jiný názor. Také to ale znamená, že se navzájem skvěle doplňují.

Na čem Apple tajně pracuje?

Na otázku, jak se Apple rozhoduje, do kterých produktů a segmentů půjdou, Tim odpověděl, že to není hlavní problém, který řeší. Nejtěžší je totiž rozhodnout, do kterého segmentu nepůjdou.

A pokud jde o televize, tam Tim stále mlží a tvrdí, že je to oblast, kterou sledují a rozhodně by potřebovala zmodernizovat. Rozhraní a systém používání televize je podle něj takřka stejné už od sedmdesátých let minulého století. A v případě malé krabičky Apple TV, jejichž prodeje už přesáhly 20 milionů kusů, si Apple zkouší různé věci a stále přidává obsah.

S tím souvisí i to, že Apple pracuje na věcech, o kterých se dle Tima zatím neví ani nespekuluje. Ale řada zkoumaných věcí se nedostane do finální fáze v nejbližším čase, protože se narazí na nějaký problém, jiný nápad nebo ještě nenastala ta správná doba pro uvedení – například technologie a jejich kvalita není ještě na potřebné úrovni. Jedním z hledisek je i to, zda Apple může kontrolovat hlavní technologii v produktu.

Tim Cook připomněl, jak Steve Jobs například odložil rozjetý vývoj tabletu, na kterém Apple nejdříve pracoval a tým byl poté přesunut na vývoj prvního iPhonu.

Podobně to popsal i u případu velkého displeje, kdy prý až nyní byly k dispozici velké panely s vysokou kvalitou, kterou Apple ctí především. Apple mohl udělat velký iPhone už dávno, ale snažil se vytvořit produkt, který by byl lepší ve všech směrech, nikoli pouze tím, že má větší displej. Apple prodává produkty v době, kdy jsou připravené – zmínil tak i způsob ovládání pomocí jedné ruky, které je u nových velkých iPhonů možné pomocí „Reachability“.

Apple často investuje do technologií, které mají širší záběr. Popisuje to například u Touch ID pro snímání otisku prstu. I když se pro běžné uživatele mohlo zpočátku zdát, že jde o jednoduché a rychlé odemykání telefonu, Apple s tím postupně umožnil platit za služby u Apple a s Apple Pay i zabezpečené platby pomocí vlastních kreditních karet. A možnosti budou jen narůstat.

Nejde o to být první, ale nejlepší

Na hodinkách Watch pracoval Apple už tři roky a uvedl je teprve nyní. Jak se Tim Cook vyjádřil, Apple rozhodně nestojí o to, být první na trhu, ale být nejlepší. Mít nejlepší produkt pro uživatele. Porovnal to například s tablety nebo chytrými telefony (BlackBerry, Palm a další), které byly na trhu spousty let před iPhonem i iPadem, ale žádný neměl významný úspěch a rozšíření.

 2014-09-17 v 15.11.25.jpg 2014-09-17 v 15.11.40.jpg 2014-09-17 v 15.11.54.jpg 2014-09-17 v 15.12.02.jpg 2014-09-17 v 15.12.14.jpg 2014-09-17 v 15.12.32.jpg
Hardware od Applu používá vlastní software a služby také od Applu

Teprve Apple dokázal vytvořit ten nejlepší produkt v dané kategorii a odstartovat správný směr a inovaci. Podle jeho slov je to i díky spojení softwaru, hardwaru a služeb, které má Apple plně pod kontrolou.

Ale nezapomněl přiznat, že například v případě map to skutečně „zvorali“, což dává za vinu rychlému a předčasnému uvedení, když produkt ještě nebyl připraven. Apple se ale poučil a o to více se vrhnul do oprav a zdokonalování map a jejich možností.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,