Intel | Thunderbolt | USB-C

Thunderbolt 4 je nablýskanou verzí trojky. Rychlost ale Intel nezvýšil

  • Thunderbolt 4 přichází po dlouhých pěti letech od předchůdce
  • Novinek ale není tolik, rychlost zůstává, USB-C také
  • Největšími inovacemi jsou podpora hubů a ochrana před útoky

Intel včera představil čtvrtou generaci bleskového rozhraní. Thunderbolt 4 není žádnou velkou revolucí. Vzhledem k novinkám by mu spíš slušelo označení 3.1.

Totéž ovšem platilo také o přechodu z jedničky na dvojku, které se po fyzické stránce nezměnily, upravila se jen logika rozhraní. Thunderbolt 4 opět používá konektor USB-C. U zdířky (samice) změny nepoznáte, na kabelech s mužskou koncovkou ale novou verzi prozradí číslovka 4.

Nezměnila se ani propustnost. Ta činí 40 Gb/s současně v obou směrech. Thunderbolt 4 nadále umí najednou přenášet datový signál PCIe i obrazový/zvukový DisplayPort. Podporované verze Intel nijak nespecifikuje, ale protože se nezvýšila propustnost, logicky můžeme opět počítat jen se čtyřmi linkami PCIe 3.0. To je vzhledem k zrychlujícím se SSD a možnostem připojení externí grafiky velká škoda.

Srovnání Thunderboltů
  Thunderbolt 1 Thunderbolt 2 Thunderbolt 3 Thunderbolt 4
konektor mDP mDP USB-C USB-C
full duplex propustnost 20 Gb/s (2× 10 Gb/s) 20 Gb/s 40 Gb/s 40 Gb/s
PCI Express PCIe ×4 2.0 PCIe ×4 2.0 PCIe ×4 3.0 ? PCIe ×4 3.0
DisplayPort DP 1.1a DP 1.2 2× DP 1.2 ? DP 1.4
USB USB 3.2 10 Gb/s USB 3.2 10 Gb/s
TB Networking (10Gb/s Ethernet) ano ano
řetězení TB 6 zařízení 6 zařízení 6 zařízení 6 zařízení
rozbočení TB ano
ochrana DMA ano
nabíjení příslušenství 10 W 10 W 15 W 15 W
nabíjení PC až 100 W až 100 W
vydání 2011 2013 2015 2020

Co Intel změnil, jsou minimální požadavky, které bude muset každé zařízení s TB4 splnit.

  • Na obrazovém výstupu musí podporovat dva 4K nebo jeden 8K displej (bez upřesnění barevné hloubky, frekvence nebo použité komprese). Obojí ale bylo fakticky možné i na TB3, jen ne garantované.
  • Data přes PCIe musí proudit rychlostí 32 Gb/s. Takovou propustnost teoreticky nabízel také TB3.
  • Počítače s příkonem do 100 W musí jít napáje alespoň jedním z nabízených Thunderboltů. Napájení až 100 watty bylo též u TB3, ale ne garantované.
  • Počítač musí podporovat virtualizační technologii Intel VT-d, která bude sloužit jako ochrana před zneužitím přímého přístupu do paměti. Tím Intel snad definitivně vyléčil zranitelnost Thunderboltu skrz DMA (viz exploity Thunderclap a Thunderspy).

Huby a delší kabely

Thunderbolt 4 ale přinese i několik užitečných novinek. Všechny dosavadní verze rozhraní podporovaly sériové řetězení (daisy chaining) pro až šest zařízení (ze sedmého už signál nešel). Nově lze využít i paralelní zapojení formou rozbočovačů (hubů). Výrobci tedy mohou vyrobit dokovací stanice s jedním vstupním TB4 a až třemi výstupními. Samozřejmě se ale budou dělit o pásmo. O to větší škoda, že zůstává na 40 Gb/s.

Myši nebo klávesnice připojené přes doky s Thunderboltem budou moci probouzet počítač.

Intel navíc ještě mluví o podpoře univerzálních dvoumetrových kabelů o délce 2 metry. Co onou univerzálností myslí, ale neupřesňuje. Tedy jestli půjde o pasivní, či aktivní měděné kabely. Stejně tak vágně zmiňuje budoucí podporu pro 5–50m kabely, aniž by u nich uvedl, že jde o optické linky, které nebudou schopny přenášet energii.

V počítačích ještě letos

Thunderbolt 4 budou jako první podporovat procesory Intel Tiger Lake. O to smutnější je, že nevyužívá linek PCIe 4.0, když už si s ním poradí nové čipy.

Intel kromě toho uvede i samostatné řadiče: dvouportový Maple Ridge JHL8540 a jednoportový JHL8340. Pro koncová zařízení jako doky, monitory nebo úložiště pak poslouží nový řadiče Goshen Ridge JHL8440.

Podle Anandtechu je standard Thunderbolt 4 otevřený a jeho používání nebude nic stát (platí se jen za logo). Rýsuje se tak šance, že by mohly vznikat i řadiče jiných firem (typicky například ASMedia). Pak je ale otázkou, jak moc povinná je podpora technologie Intel VT-d a jestli jde před útoky na DMA chránit jiný způsoby.

Osobně jsem z představení Thunderboltu 4 velmi rozpačitý. Intel v prezentaci velmi mlží a novinek opravdu není tolik, aby vydaly za označení jako nové generace. U Thunderboltu 3 měl dvě verze řadičů Alpine Ridge a Titan Ridge, které se rovněž lišily některými vlastnostmi, ale pořád spadaly pod jednu generaci. Maple Ridge k nim má velmi blízko.

Důvod pro nový název je spíš obchodní. Na trh totiž míří USB4 založené na Thunderboltu 3, které ale nemá garantovány všechny schopnosti svého vzoru. Z toho vyplývají i hororové zážitky při nákupech kabelů či příslušenství. S Thunderboltem 4 takové problémy nehrozí. Vše označené tímto logem poběží tak, jak Intel zamýšlel. Proto už v prezentaci zmiňuje, že TB4 je samozřejmě lepší než USB4.

Váš názor Další článek: Hudební služby si už předplácí skoro 400 milionů posluchačů. MP3 by dnes pirátil jen blázen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,