Thinkpad X1 Carbon: nový návrat k tradicím

Třetí generace Thinkpadu X1 Carbon, názorně ukazuje, jak konzervativní pojetí Thinkpadu odolává pokusům o změnu.

Nová generace, představená letos v lednu na CESu, totiž navenek znamená návrat k tradicím ovládání, současně ale uvnitř nabízí nekompromisní výkon v tenkém těle.

X1 Carbon představuje vrchol nabídky Thinkpadů. Štíhlé pevné tělo ze slitin hořčíku, hliníku a karbonových vláken, a to jak na víku, tak na horní straně základny nikde nevrže, vše přesně lícuje a potěší i tenký rámeček okolo displeje. Vláken, 14palcový displej s jemným rozlišením 2560×1440 nebo tradičně špičková klávesnice znamenají sázku na jistotu. V minulé generaci si Lenovo trouflo na změny v uživatelském komfortu. Horní řadu kláves nahradila doteková lišta s přepínacími popiskami, nový touchpad stisknutelný po celé ploše posloužil i jako tlačítka pro trackpoint a snad nejodvážnějším krokem bylo přesunutí klávesy Esc doprava dolů.

X1C-01.JPGX1C-05.JPGX1C-16.JPG
Klasické a přesto moderní tvary Thinkpadu se téměř nemění. 
Stejně tak zůstává úhel otevření displeje. 

Letos už si Lenovo nechalo poradit - Thinkpady se nemění a basta. Takže nahoře už je zase tradiční řada funkčních tlačítek, která snadno můžete přepnout na trvalé F1-F12, Esc se vrátil na normální místo a touchpad, byť nadále skvělý, nezkouší experimentovat. Vrátila se tři samostatná tlačítka pro trackpoint a touchpad je pevně uchycený na horním okraji, kde tak nejde stisknout. fyzické zmáčknutí ale není potřeba, klepání, posouvání nebo klepnutí dvěma prsty pro funkci pravého tlačítka funguje spolehlivě. Jen při přetahování objektů budete touchpad tisknout.

X1C-06.JPGX1C-07.JPGX1C-08.JPG
Horní řada kláves je opět z tradičních tlačítek a ESC se přesunulo na tradiční místo. Rozložení je konzervativní a díky tomu velmi pohodlné na dlouhou práci.

Osobně hlavně oceňuji vpravo obří klávesy Backspace, Enter a Shift. jsou pohodlně dostupné a neobklopují je žádné klávesy, které by se daly omylem stisknout. pouze PgUp a PgDown se vtěsnaly ke kurzorovým šipkám, při používání to ale neznamená žádné zásadnější problémy.

X1C-09.JPGX1C-10.JPGX1C-11.JPG
Lehce avantgardní je jen umístěn klávesy PrtSc nakonec ale zjistíte, že tam vůbec nevadí. Nechybí podsvícení a trackpoint, vrátila se samostatná tlačítka pro trackpoint a tradiční touchpad

Tlačítka na klávesnici příjemně překvapí docela velkým zdvihem, na to, jak tenký je samotný notebook. Tento retro pocit doplňuje povrch tlačítek připomínající lety používání vyhlazenou klávesnici. Díky tomu se na klávesnici píše velmi příjemně. Samozřejmostí je dvuoúrovňové podsvícení jednotlivých kláves, potěší i indikace diodkami pro vypnutý zvuk, zámek Fn kláves nebo Caps lock.

Letošní generace X1 Carbonu samozřejmě musí mít aktuální komponenty. Nepřekvapí Core i7-5500U nebo osm giga paměti. Téměř šok se ale dostaví u 512GB pevného disku Samsung SM951, samozřejmě SSD. Jeho propusnost přes 1 GB za sekundu jsme zatím viděli jen u specializovaných přídavných SSD karet do PCI Express slotu. Díky tomu je používání notebooku svižné a při práci nemáte pocit, že byste na něco neustále čekali.

X1C-02.JPGX1C-03.JPGX1C-04.JPG
Konektory docela stačí, chybí hlavně čtečka paměťových karet. Slot pro SIM je na zadní straně

Ačkoli je X1 Carbon nejtenčím Thinkpadem, mezi konektory není moc kompromisů. Tím nejvýraznějším je asi vynechání čtečky SD karet. Vpravo je jedno USB a mikrokonektor drátové sítě. Potřebnou redukci najdete v balení s notebookem. Vlevo pak najdete sluchátka s mikrofonem, USB, minidisplayport, HDMI a široký konektor napájení. Sem případně můžete připojit i doplňkovou dokovací stanici s dalšími výstupy. Vzhledem k tenkosti tu není místo pro dokovací konektor na spodní straně, ale řešení pomocí dokovací stanice přes kabel je také v pohodě využitelné. Testovaná konfigurace nabízí také LTE modem, slot pro SIM je na zadní straně notebooku.

X1C-13.JPGX1C-14.JPGX1C-15.JPG
Klasická drátová síť se připojuje přes redukci, plný port by se nevešel. Dokoupit si můžete i dok s kompletní nabídkou konektorů. Připojuje se do rozšířeného napájecího konektoru.

Na to, že jde o prémiový podnikový notebook, překvapí nebývale hlasité reproduktory. Míří sice dolů, ale jejich zvuk dokáže zahanbit i nějaké multimediální stroje. Zvuk třebas není zcela prokleslený, ale hlasitost a stereoefekt oceníte i při sledování filmů.

 

Naměřili jsme

PCMark 8 accelerated 2988    421040924
PCMark 8 normal 2484
PCMark 7 5008
3DM Fire Strike 665
3DM Sky Diver 2389
3DM Cloud Gate 4812
3DM Ice Storm 43360
film/kancelář s Wi-Fi 6:15
kancelář bez Wi-Fi 7:45
 

Thinkpad X1 Carbon

Intel Core i7-5500U, 2,4 GHz
HD Graphics 5500
8 192 MB DDR3L-1600 
512GB M.2 SSD Samsung SM951
14", 2 560 × 1 440 px, IPS, matný
Gb LAN, 2× USB 3.0, HDMI, miniDP, audio
313 × 17,7 × 227 mm
1,29 kg
52Wh aku
Win 8.1 Pro + Win 7 pro

64 590 Kč
X1 Carbon 3 20BS0-06D

Lenovo

Jen průměrná je u X1 Carbonu výdrž na akumulátor. U tenkých prémiových notebooků s moderními procesory jsme už zvyklí na výdrž kolem sedmi osmi hodin, X1 Carbon i v tom nejúspornějším režimu zvládne přehrávat video něco kolem šesti a půl hodiny. Při vyšším taktu procesoru a jasu displeje můžete při práci skončit už za necelé čtyři hodiny. Sice se s tak malou baterií rychleji nabije, u prestižního stroje bychom ale dnes už čekali přece jen vyšší hodnoty. Na druhou stranu ti největší rekordmani ve výdrži používají o poznání slabší procesory Core M.

X1  Carbon ve vrcholné testované verzi stojí šedesát pět tisíc korun. tuto vyšší částku ospravedlňuje kvalitní displej, výkonné komponenty a trvanlivé tělo. Stejné robustní a lehké tělo ale můžete mít i s FullHD a Core i5 od 40 tisíc Kč.

 

Diskuze (38) Další článek: Navy vyhlásilo netradiční výběrové řízení. Hledalo viry pro Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,