Thin Mini-ITX: sestavte si vlastní počítač v monitoru

Intel má vlastní formát základní desky, který je určen pro populární počítače v monitoru a jejich snadnou stavbu.

Už při výrobě prvních desktopových počítačů IBM PC byla snaha standardizovat parametry komponentů a jednou z hlavních byla samotná základní deska. Mezi prvními se v roce 1983 objevil formát XT od IBM, který určil rozměry základní desky 21,6 × 27,9 cm, posléze došlo na větší AT (1984), velmi známé a rozšířené ATX představil Intel v roce 1996 a mělo rozměry 30,5 × 24,4 cm.

VIA_Mini-ITX_Form_Factor_Comparison.jpg
Ukázka některých formátů základních desek (Zdroj: Wikipedia)

Postupem času a se stále větší integrací ale začalo docházet k novým formátům, které byly mnohem menší. Například Mini-ITX představený v roce 2001 společností VIA měl rozměry 17 × 17 cm a později se objevily ještě menší – Nano-ITX, Pico-ITX a podobně.

Thin Mini-ITX: připraveno pro tenké počítače do monitoru

Počítače v monitoru jsou v poslední době stále populárnější a všiml si toho samozřejmě i Intel. Výsledkem je tak upravený formát Mini-ITX na nový s názvem Thin Mini-ITX, který značí tenký profil.

719px-Motherboards_form_factors.svg.png
Formáty a jejich rozměry (Zdroj: Wikipedia)

Aby bylo možné umístit do monitoru a příliš nezvětšoval jeho tloušťku, musel Intel přizpůsobit řadu parametrů. Velikost zůstala stejná jako u Mini-ITX – 17 × 17 cm, výška je ale omezena na 2,5 cm.

 2012-08-09 v 22.32.05.png
Thin Mini-ITX se vyznačuje tloušťkou maximálně 2,5 cm (Zdroj: Intel)

Intel si vzal příklad ze základních desek pro notebooky a snížil výšku chladičů a upravil umístění operační pamětí a dalších částí. Aktivní ventilátor je umístěn mimo základní desku, podobně jako v notebooku.

Pokud si říkáte, že tenké počítače jsou běžně v prodeji, v tomto případě se ale nejedná o platformu pro slabé procesory Atom, ale pro plnohodnotné desktopové modely Core I3, i5 či i7.

Výkonné procesory s architekturou Ivy Bridge

Nové modely základních desek přímo od Intelu jsou již vybaveny čipsetem Intel 7 Series, takže podporují i nejnovější generaci 22nm čipů s architekturou Ivy Bridge.

 2012-08-09 v 22.22.49.png
Přehled komponentů (Zdroj: Intel)

Klasický socket LGA1155 ale můžete osadit čipem s maximálním TDP 65 W, což u nových modelů není přílišné omezení. Můžete totiž desku osadit až čtyřjádrovým modelem Core i7-3770s na frekvenci 3,1 GHz, který se pomocí Turba dokáže přetaktovat až na 3,9 GHz. Tento model by měl stačit i těm nejnáročnějším uživatelům. Podporovány jsou samozřejmě operační paměti DDR3 ve dvou slotech.

 2012-08-09 v 21.29.44.png  2012-08-09 v 22.22.17.png
Základní deska a chladič pro Thin Mini-ITX (Zdroj: Intel)

Kvůli velikost základní desky se ale budete muset obejít bez výkoné grafické karty, nicméně integrovaný grafický čip Intel HD 4000 poskytuje slušný výkon pro přehrávání HD videa i základní hraní.

V oblasti další výbavy Intel v PDF prezentuje velké množství různých komponentů a kompatibilních částí, včetně samotných monitorů a šasi, které jsou pro tuto platformu určeny. V nabídce figurují modely od společností ECS, Gigabyte, MiTac, Wibtek, Loop, Lian-Li, Morex, Shuttle nebo Silverstone a nechybí ani SSD nebo WiFi modul od Intelu.

Na videu můžete vidět řešení v podobě klasického šasi od Lian-Li:

Reálné nasazení v monitoru

Redaktoři z TechReportu otestovali monitor od společnosti Loop, který je pro tuto platformu určen. Ve výbavě starší základní desky Intel DH61AGje jeden mini PCI Express slot, jeden poloviční a jeden plnohodnotný PCI Express 2.0 ×4 slot.

base-preassembly.jpg inside-assembled.jpg inside-bare.jpg
inside-bare2.jpg inside-cooler.jpg inside-ram.jpg
Fotografie sestaveného počítače v monitoru na bázi Thin Mini-ITX (Zdroj: Tech Report)

Nabídka zahrnuje dva porty SATA 3 Gb/s, dvojici portů USB 3.0, eSATA i výstup DVI. nterní zapojení displeje bylo ale propojeno přes LVDS.

back-angle.jpg powerbrick.jpg underside-angle.jpg
Elegantní řešení i pro kutily, kteří si chtějí počítač složit podle sebe (Zdroj: Tech Report)

Všechny komponenty včetně reproduktorů a USB hubu byly připojeny přes vnitřní konektory na desce. Dle testů s 65W procesorem Core i5-2405S (32 nm) se teplota při maximálním vytížení dostala na 80 stupňů celsia, kdy už se ventilátor rozjel na plné a slyšitelné otáčky.

Pro malé výrobce i kutily

Počítač v monitoru s platformou Thin Mini-ITX si z prodejních komponentů můžete sestavit sami stejně jednoduše, jako běžný desktopový počítač. Díky nabídce elegantních monitorů sloužící zároveň jako šasi, můžete získat velmi výkonný a zároveň poměrně úsporný počítač, který bude splňovat většinu požadavků pro běžnou práci, obzvláště s použitím SSD.

 2012-08-09 v 22.31.49.png

Sestavit si vlastní podobu levného počítače monitoru ve stylu iMacu bude zahrnovat minimálně cenu kompatibilního monitoru (21,5palcový model Loop má cenu kolem 6 000 Kč s DPH, základní deska 2 000 Kč, k tomu mobilní pevný disk nebo SSD, speciální chladič, operační paměti a tak dále).

S příchodem podobných platforem dochází k postupnému konci klasických počítačů „beden“, které už jsou dnes v pozadí oproti notebookům. Velké bedny tak zbydou pro extrémně náročné profesionály, kteří budou vyžadovat více pevných disků, výkonné grafické karty nejlépe v několika exemplářích a podobně.

Diskuze (31) Další článek: Mapy od Bingu mají plány 36 českých obchodních domů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,