Thermaltake Tai-Chi - dvacet kilo hliníku pro váš počítač

V parných dnech obzvláště vypečeného léta mnozí řeší chlazení svých počítačů. Thermaltake Tai-Chi jde na tento problém od základu, protože kombinuje poctivou masivní hliníkovou skříň a výkonné vodní chlazení do jednoho celku. Zkrátka, jde o luxusní řešení pro náročné, a přesto, nebo právě proto, jsou některé její vlastnosti docela kontroverzní.

Cirkus na kolečkách

Možnostmi osazení patří skříň téměř do kategorie bigtowerů, ale výrobce jí přisoudil atraktivnější označení supertower. Téměř jediným materiálem, který na skříni najdete, je masivní hliník o tloušťce 2 mm, který díky pevné konstrukci vytváří skoro nerozbitnou schránku pro počítač.

 

Obě bočnice jsou díky žebrování v podstatě velkými pasivními chladiči, které by již samotné možná stačily na uchlazení méně náročných komponent. O to více je zarážející fakt, že, snad až na upevněný radiátor na jedné z bočnic, není masivních hliníkových stěn s bohatým žebrováním a konstrukce skříně bočnic využito jako součásti chladícího systému. Na druhou stranu se tak otevírá široký prostor pro nadšené ladiče, pro které jsou podobná monstra určena především.

Obrovská, téměř dvacetikilogramová hmotnost samotné skříně se naložením komponent stane téměř neúnosnou, a proto velmi chválíme použití koleček vybavených brzdou.

Pohled na čelo skříně vám nemůže připomínat nic jiného, než čínský symbol Jin a Jang ve své stylizované podobě.

Dvířka na čele jsou rozdělená na dvě křídla, černé je zčásti perforované. Dvířka drží v zavřené poloze malé magnetky.

 

Vrchu skříně dominují masivní hliníková ucha, která jsou při přenášení skříně opravdovou spásou. Bohaté žebrování totiž prakticky nedovolí uchopit skříň jinde než na určeném místě.

Konektory pro vyvedení USB portů, firewire a sluchátek a mikrofonu jsou umístěné na horní stěně skříně, jak je tomu u dražších modelů skříní Thermaltake zvykem.

Vypínač a reset je v perforované záslepce pozice pro mechaniky.

O chlazení se překvapivě nestarají stěny, ale vevnitř integrované vodní chlazení. Boční stěnu jistí dva dlouhé šrouby, které ční ven ze žebroví.

Bočnice vám při povolení jistících šroubů díky pořádně napruženému pístu vyrazí bez přehánění obrovskou rychlostí vstříc, je tedy záhodno být na tento fakt připraven a nezapomínat na něj.

Na bočnici pak naleznete soustavu velkého výměníku s dvojicí 120mm větráků Thermaltake TT-1225, které se otáčí rychlostí 1300 ot./min, čerpadla a bloku pro chlazení procesoru. Ventilátory vyfukují vzduch zevnitř skříně přes výměník ven do prostoru.

Systém chlazení je již v základní dodávce sestaven a stačí tedy vhodně zkrátit PVC hadice a s pomocí bloku na procesor uzavřít okruh a dolít chladící kapalinu svítivě zelené barvy. „Strojovna“ na bočnici je spolu s masivními dvířky zřejmě příčinou toho, že se celá skříň při otevření při šťouchnutí snadno překlopí a zůstane zapřená o dvířka se dvěma kolečky ve vzduchu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,