Hardware | Grafické karty

Těžební horečka neustává, grafiky opět podražily o stovky až tisíce korun

První velké zdražení grafických karet jsme zaregistrovali v průběhu listopadu, kdy explodovala nejen cena Bitcoinu, ale i dalších kryptoměn. Po krátkém uklidnění, kdy ceny o desítky procent klesly, opět letí nahoru. Tentokrát došlo nejen na střední třídu, která je mezi těžaři nejoblíbenější, ale i na high-end. Těží se opět především Ethereum, Litecoin či Zcash, ale nastupují i novinky jako Pirl.

Vývoj dobře ilustruje graf s cenami modelů RX 580 od AMD. Zatímco na jaře začínal prodej kolem pod částkou osmi tisíc a na podzim se cena vyšplhala až nad hranici 10 tisíc, nyní se ustálila kolem 9 500 korun. Prakticky stejně potom šplhá cena GTX 1060 napříč všemi výrobci.

Snímek obrazovky 2018-01-16 v 12.34.50.png
Vývoj ceny GTX 1080 Ti ve verzi Gaming X od MSI (zdroj: Heureka)

Jak už ale bylo zmíněno, tentokrát se skokové zdražení týká i vyššího segmentu, konkrétně se můžeme podívat na GTX 1080 Ti. Letní ceny se pohybovali nad 22 tisíci, poté klesly téměř o dva tisíce a nyní se průměrná cena opět pohybuje na 21 500 korunách. Pokud tedy plánujete nákup herní grafiky do běžné sestavy, rozhodně počkejte minimálně několik týdnů.

Snímek obrazovky 2018-01-16 v 12.35.00.png
Dobře patrné dvě vlny těžební horečky v ceně RX 580 od Sapphire (zdroj: Heureka)
Diskuze (6) Další článek: Elektrická přibližovadla táhnou, koukněte na novou chytrou koloběžku Immotor Go

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,