Těžba bitcoinů nejspíše potřebuje více elektřiny, než vyrobí Temelín

Výzkumníci z Irska spočítali, kolik elektrické energie se spotřebuje při těžbě bitcoinů. Podle jejich studie (PDF) se bude potřebná energie pohybovat nejspíše v rozmezí 0,1 až 10 GW.

Pokud vám připadá dané rozpětí až příliš neurčité, vězte, že se jedná o hraniční hodnoty.  Ta nižší předpokládá použití výhradně specializovaného – dedikovaného – hardwaru a ta vyšší pak běžný spotřební a tedy i méně efektivní hardware.

493789136
Skutečná spotřeba elektřiny bude kdesi uprostřed mezi zelenou a červenou křivkou

Pravda tedy bude asi někde uprostřed. Autoři pro lepší představu udávají, že takové Irsko potřebuje pro svůj chod asi 3 GW elektřiny a náročnost těžby bitcoinů by mohla být podobná. A pro český kontext ještě dodávám, že souhrnný výkon dvojice jaderných reaktorů v JE Temelín dosahuje 2,1 GW.

Jen připomenu, že je těžba bitcoinů je klíčová pro chod celého systému této kybernetické měny. Těžaři jsou dobrovolníci (může to být naprosto každý), na jejichž počítačích zpracovává speciální software velmi složité matematické výpočty, pomocí kterých se ověřují jednotlivé transakce v bitcoinové síti.

Těžaři pak za odměnu automaticky dostávají bitcoiny, což je také jediný způsob jejich emise. Na rozdíl od klasických peněz je nelze natisknout, respektive ručně uvolnit do systému nové.

Via Michal Illich na Twitteru

Diskuze (18) Další článek: Autodesk uvolnil svoji 3D tiskárnu Ember jako open-source

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,