Texturizer – nový Notepad pro vaše okna

Texturizer v1.24 je jednoduchý editor nahrazující ještě jednodušší, místy až funkcemi nedostatečný Notepad.
Texturizer v1.24 je jednoduchý editor nahrazující ještě jednodušší, místy až funkcemi nedostatečný Notepad z Windows 95/98/NT. Je určen pro uživatele, kteří svými požadavky došli až za hranice Notepadu, ale ještě stále zcela nevyužijí možnosti profesionálních editorů (UltraEdit …).

Texturizer umožňuje otevřít a snadno přepínat mezi více soubory současně. Značného vylepšení doznala funkce Undo/Redo, která umožňuje provádět zpětné opravy až do hloubky 32767 kroků (tzn. u většiny editovaných souborů až do úplného začátku editace). Silnou stránkou programu je možnost vytvářet makra a zautomatizovat tak vkládání stále stejných sekvencí kláves. Makra mohou být ukládána do souboru a podle potřeby nahrávána zpět (i automaticky při startu programu).

Vyhledáváni programu má podle dokumentace podporovat regulární výrazy, jejich implementace je však poněkud zvláštní (očekával bych regulární výrazy po vzoru Unixu, autor ale zvolil jiný standard)

Další zajímavé funkce programu jsou hromadné převedení bloku textu jen na velké či malé znaky, převedení všech velkých znaků na malé a naopak a otočení celé věty po znacích (tuto funkci obzvláště ocení všichni začínající kryptografové).

Vadou programu je neuspokojivě řešená výměna za Notepad. Musí být provedena ručně, tedy přesně podle pokynů autora takto: zazálohovat starý notepad.exe na oldnotepad.exe a Texturizer přejmenovat na notepad.exe. Přece nemůže být tak těžké provést tuto rošádu instalačním programem.

Notepad je i dnes stále využíván tvůrci HTML stránek, kteří si chtějí udržet plnou kontrolu nad jejich obsahem. Právě ti nejvíce ocení nové nadstandardní funkce Texturizeru.

Program je šířen jako freeware a je volně ke stažení.

Diskuze (1) Další článek: Nová kniha Billa Gatesa je už i v elektronickej forme s vylepšenými funkciami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,