Testy | AMD | Procesory

Testy procesoru AMD Ryzen 9 7950X z celého světa. Má rekordní výkon i teploty a ukrývá integrovanou grafiku

  • K dispozici jsou první nezávislé testy procesorů AMD Ryzen 7000
  • Čipy mají rekordní výkon, ale také teploty na standardních 95 °C
  • Uvnitř je i moderní integrovaná grafika s RDNA 2

AMD tento měsíc představilo novou generaci desktopových procesorů Ryzen 7000 s architekturou Zen 4. Nyní se modely dostávají do prodeje a zároveň se objevily testy a recenze od redakcí z celého světa.

Čím se nová generace liší od té minulé a jaký výkonnostní skok je reálný ve hrách a aplikacích? Je toho opravdu hodně, takže projdeme jednotlivé aspekty postupně.

Vysoké frekvence, ale teplota 95 stupňů jako nový standard

AMD se v nejčerstvější generaci chlubí opravdu vysokými frekvencemi, kterých lze reálně dosáhnout, má to své ale. S touto generací ještě více záleží na tom, jak kvalitní máte chlazení.

Specifikace desktopových procesorů AMD Ryzen 7000 (Zen 4)
Model procesoru Jádra Frekvence L2+L3 cache TDP Cena
Ryzen 9 7950X 16/32 4,5–5,7 GHz 80 MB 170 W 20 990 Kč
Ryzen 9 7900X 12/24 4,7–5,6 GHz 76 MB 170 W 16 199 Kč
Ryzen 7 7700X 8/16 4,5–5,4 GHz 40 MB 105 W 11 999 Kč
Ryzen 5 7600X 6/12 4,7–5,3 GHz 38 MB 105 W 8 999 Kč

AMD se totiž rozhodla změnit přístup a trochu použít taktiku Intelu. Už totiž nemusíte řešit vysoké teploty. Procesor zkrátka okamžitě při maximálním vytížení vyskočí na teplotu 95 stupňů Celsia, kde už zůstane po celou dobu zátěže. Dle AMD je tato teplota optimální a nijak nepoškozuje čip. Nepřekročitelná hranice, kdy už začne procesor vynechávat takty, je 115 stupňů Celsia.

technical-temps.pngUkázka teplot při maximální zátěži s vodním chlazením (Zdroj: Kitguru)

Stabilní vysoká teplota znamená, že procesor pojede vždy na maximum možného při této teplotě. Kvalita vašeho chlazení tak bude rozhodovat o frekvenci, nikoli o teplotě čipu. Ať už použijete levnější vzduchový chladič, nebo výkonné vodní chlazení, teplota procesoru při absolutním vytížení bude prostě 95 stupňů Celsia.

cpu-temperature-gaming.png
Teplota procesoru Ryzen 9 7950X při hraní (Zdroj: TechPowerUp)

S lepším chlazení ale dosáhnete vyšších frekvencí hlavně u turba, což samozřejmě ovlivní i celkový výkon. Tato změna tak dokáže z procesoru vymáčknout maximum, avšak znamená to i vyšší spotřebu než u minulé generace a výsledný efekt většího množství teplého vzduchu, který bude daný chladič produkovat v místnosti. Zároveň je nutné počítat i s tím, že to ovlivní hluk chladičů, takže si přenastavte teplotní křivky.

core-boost-specifics-1.jpgBoostovací frekvence dle počtu zatížených jader

Je ale třeba dodat, že se to týká maximálního vytížení všech jader. Například při hraní her může být teplota kolem 70 stupňů Celsia a podobně.

AMD si připravilo i „ECO“ režim, kdy je možné procesor přepnout do nižší režimu TDP, třeba klasických 65 W a podobně, kdy spotřeba rapidně klesne, a s tím se zlepší efektivita. Asi nejkomplexnější test v této oblasti provedl německý ComputerBase. Pokud u Ryzenu 9 7950X použil ECO se 105W TDP, klesla spotřeba o třetinu, ale výkon se oproti základnímu 170W režimu snížil jen o 5 %.

Podvoltování místo přetaktování

Vzhledem k tomu, že teplota a výkon jde na maximum možného, klasické přetaktování už vlastně vůbec nedává smysl. Naopak přichází na řadu podvoltování, se kterým lze u dobrých kousků dosáhnout vyššího výkonu díky nižším teplotám.

CLOCKS-and-PWR-cinebench.pngCLOCKS-and-PWR-Technical-temps.pngCLOCKS-and-PWR-Technical-power.png
Ukázka chování teplot a výkonu při podvoltování o 100 mV (Zdroj: Kitguru)

V biosu základní desky stačí snížit napětí procesorů například o 0,1 V, a pokud to daný kousek zvládne, můžete mít ve výsledku o trochu vyšší výkon při nižších teplotách pod 90 stupňů Celsia.

Z výroby se standardně nastavuje vysoké napětí, aby byla zaručena maximální stabilita, avšak vybrané kusy budou stabilní právě i s nižším napětím. Stejně jako vždy, to tedy bude trochu loterie, jestli budete mít průměrný, skvělý nebo horší kus.

Snímek obrazovky 2022-09-27 v 13.54.41.png

Pro maximální využití potenciálu je rovněž vhodné použít software Ryzen Master a systém Curve Optimizer (Auto OC), který otestuje a nastaví maximální frekvence dle vašeho kusu a chlazení. Podobně to funguje třeba u grafických karet, kde se na to používá software EVGA Precision X1.

Integrovaná grafika s RDNA 2

AMD poměrně dlouho zatajovalo a v prezentacích se příliš nepochlubilo tím, že s touto generací přichází i velká revoluce (pro AMD) – procesory mají stejně jako modely od Intelu vlastní integrované grafické čipy. Nejde přitom o výkonné verze, jako mají čipy AMD APU.

dgdd.jpg

Jedná se o moderní 6nm čipy s architekturou RDNA 2, které podporují dekódování a enkódování H.264 a HEVC, dekódování AV1, už mají DisplayPort 2.0 (UHBR10) a HDMI 2.1, dokáží pracovat v rámci USB-C a zvládnou připojení displejů s rozlišením 4K@60.

dvfvd.jpg

Ano, výkon je slabý, protože mají jen 2 výpočetní jednotky (CU) na frekvenci 2,2 GHz, ale i tak jde o trochu lepší výkon (0,563 TFLOPS v SP, asi třetina výkonu grafiky ve Steam decku), než nabízí integrované grafiky v procesorech Intel. Navíc netrpí takovými problémy s ovladači a kompatibilitou.

gpuz.jpg

Nejen že tyto grafiky skvěle a úsporně zvládnou desktop, ale pomohou v akceleraci multimedálních věcí bez nutnosti využívat velkou grafickou kartu. A na hraní například starších her budou taktéž v pohodě stačit. Třeba CS:GO ve Full HD skoro na 100 fps na nízké nastavení bude stačit spoustě nenáročných občasných hráčů.

igp-assassins-creed-valhalla-1280x720.pngigp-battlefield-v-1280x720.pngigp-civilization-vi-1920x1080.pngigp-counter-strike-go-1920x1080.png
Výkon integrované grafiky (Zdroj: TechPowerUp)

Operační paměti DDR5

Nové procesory jsou připravené pouze pro operační paměti DDR5, podporovaná specifikace je přímo DDR-5200, avšak jen pro dva moduly. U čtyř modulů je oficiálně podporována jen rychlost DDR5-3600. Přetaktování nad tyto frekvence je tak už bez záruky. AMD už ale dříve prozradilo, že takovou ideální kombinací jsou paměti DDR5-6000, které poskytují slušný poměr ceny, stability i kompatibility.

cachemem.png

I když stále platí, že čím nižší časování tím lépe, oproti minulosti už je mnohem důležitější frekvence. Pokud tedy chcete vymáčknout ze systému co nejvíce výkonu, jděte po frekvenci. Někteří už úspěšně otestovali i modely DDR5-6400 a výkon škáluje velmi dobře i ve hrách. Navíc takové paměti lze dále dostat třeba i na DDR5-6600 nebo DDR5-6800, ale bude záležet na kusu i základní desce a procesoru.

memory-aida-bandwidth.pngmemory-aida-latency.png
Výkon pamětí DDR5-6000 v testech AIDA64 (Zdroj: Kitguru)

Rovněž pozor na prvotní start, který je s novou platformou velmi dlouhý a než uvidíte první obrazovku POST, můžete si počkat klidně pár minut a třeba i 15 automatických resetů.

Při prvním spuštění totiž dochází k testování mezi procesorem, základní deskou a paměťmi a vzhledem k tomu, že se rovnou automaticky hledá nejvýkonnější konfigurace z pohledu nejvyšších frekvencí a nejnižšího časování, zabere to dost času.

Proto se nezalekněte, když dlouho neuvidíte nic na monitoru a počítač se bude neustále resetovat. To se jen vždy zkouší jiná konfigurace. Důvod k obavám si tak nechte například až po 10 minutách, kdy systém sám nenaběhne. Vše se odvíjí i od počtu modulů a kapacity.

Obecně platí, že se snažte své potřebné kapacity dosáhnout pomocí dvou modulů. V řadě případů totiž nelze vysokých frekvencí dosáhnout při použití čtyř modulů, což platí i u Intelu.

Pokud se vám nedaří nastavit danou frekvenci pamětí, zkuste si trochu pohrát s napětím u pamětí a dalším nastavením. Biosy jsou ještě čerstvé a nevychytané. Pár tipů na řešení problémů s pamětí DDR5 naleznete třeba na tomto videu.

Snímek obrazovky 2022-09-27 v 14.39.12.png
Škálování výkonu dle frekvence a typu pamětí DDR5 (Zdroj: Hardware Unboxed)

Ideální by bylo nakupovat paměťové kity s certifikací AMD EXPO, avšak procesory jsou kompatibilní i s profily XMP od Intelu, které jsou v současnosti u všech prodávaných pamětí DDR5. Na českém trhu jsem nalezl nejlevnější moduly DDR5-6400 s 32GB kapacitou (2× 16 GB) v podobě Kingston Fury Renegade RGB Silver (nebo jen Silver bez RGB) se skvělým časováním CL32 za cenu kolem 7 700 korun. Zda ale budou kompatibilní, to je třeba otestovat.

Testy z celého světa

AMD v předstihu nabídlo k testování zahraničním redakcím zejméně dva nejvyšší a nejnižší modely, tedy 16jádrový model Ryzen 9 7950X a 6jádrový Ryzen 5 7600X. Testování nové generace je tentokrát poměrně komplexní, protože procesory přináší hodně novinek a skok ve výkonu je velký a někdy dokonce neuvěřitelně vysoký.

130235.pngPokud na nových procesorech Ryzen 7000 dokáže aplikace využít možností AVX512, je skok ve výkonu neuvěřitelný (Zdroj: Anandtech)

Důvodem je, že AMD do architektury Zen 4 kromě jiného integrovalo poměrně dobře poskládanou sadu AVX512 ve vlastní efektivní konfiguraci (2 × 256bit), takže dokáže v těchto operacích běžet na velmi na vysoké frekvenci, což Intel neumí. Pokud jste programátor a AVX512 nějakým způsobem využíváte, skvělou rozborku naleznete na Mersenneforum.

Pokud ale přeskočíme tuto výjimku, v průměru u různých aplikací je rozdíl mezi 7950X a 5950X kolem 20 % a překonává Intel Core i9-12900K o 10 %. To není zas tak mnoho vzhledem k tomu, že Intel již brzy vypustí rovněž novou 13. generaci procesorů Core (Raptor Lake). Jde ale o průměr. Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé programy a testy, které dokáží například skvěle využít všechna jádra, Ryzen 7950X přináší bez problému o 50 % vyšší výkon než starší 16jádro 5950X. A to už je obrovský mezigenerační rozdíl.

cinebench-single.pngcinebench-multi.pngpower-multithread.pngpower-singlethread.pngemulation-switch.pngai-training.pngrelative-performance-games-1920-1080.pngperformance-per-dollar.png
untitled-24.pnguntitled-16.pnguntitled-1.pnguntitled-9.pnguntitled-8.png
Zdroj: TechPowerUp, Guru3D)

Ve hrách jsou rozdíly samozřejmě menší, protože zde je vše podmíněno hlavně výkonem grafické karty – čím vyšší rozlišení, tím více je jedno, jaký je to procesor (pokud to není vyloženě vykopávka). Králem nejlepšího poměru ceny a výkonu ve hrách zůstává levný Intel Core i3-12100.

Vyšší cena za upgrade, který stojí za to

Samotné procesory mají nižší cenu než při uvedení minulé generace, avšak je nutné počítat s tím, že je nutné koupit novou základní desku a operační paměti DDR5, ideálně s vysokou frekvencí.

Se začátkem prodeje procesorů budou dostupné pouze dražší desky s čipsety X670E a X670, levnějších modelů s čipsety B650E a B650 se dočkáme až v průběhu října.

Snímek obrazovky 2022-09-27 v 13.54.59.pngSnímek obrazovky 2022-09-27 v 13.54.50.png

Celková cena za přechod na novou platformu tak bude vyšší, avšak AMD slibuje, že bude nový socket AM5 udržovat při životě minimálně do roku 2025, takže bude možné upgradovat na lepší procesory i v následujících několika letech.

Nová generace přináší obrovský skok ve výkonu a tak velké množství nových technologií stojí za to mnohem více, než u předchozích generací.

V příštím roce se očekává, že AMD uvede případné speciální verze vybraných modelů i s 3D V-cache, která dokáže ještě více zvýšit výkon u některých aplikacích a her. I proto je čistě pro hry stále skvělý například model Ryzen 7 5800X3D.

Diskuze (20) Další článek: S koncem těžby Etherea se i české bazary plní levnými grafikami řady GeForce RTX 3000

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,