Testlab: Proč chtít a jak vybrat NAS

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 68

Názory k článku

24. 09. 2013 08:49

Chtel bych se zeptat na dve veci souvisejici s NAS.
1) tichost: doopravdy jsou NAS tak tiche, ze v mistnosti, kde neni zadny hluk nejsou slyset? Moc se mi to nezda, jelikoz minimalne disky budou docela hlucne [pokud se nepouziji SSD]. Resp. dali byste si ho do loznice?2) Jak je to s bezpecnosti treba u weboveho serveru? Rad bych na NAS mel i webovy serverik, ktery by byl pristupny z verejneho internetu a trochu se bojim, aby nebylo jednoduche takovy NAS nasledne hacknout z venku.Jelikoz se tady docela diskutoval Synology, tak jsem jse mrknul na DiskStation DS213+ a vypada to vazne pekne, ale jak pisi drive, nejsem si jisty tim tichem a bezbecnosti. Nevite nekdo, zda web server co pouzivaji je Apache, ktery se da pak treba dokonfigurovat dle vlastnich potreb?Nevite nekdo, zda se delaji NAS ciste z pasivnich komponentu? Zadny vetracek, jen pasivni chladic na procesoru a SSD disky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
24. 09. 2013 05:28

Zdravím, chci si pořídit Synology DiskStation DS112j, umí tento nas PHP,MysQl?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 09. 2013 15:53

Když odejde řadič, tak je raid k prdu a né vždy se povede sehnat identický... Poslední dobou se mi osvědčuje nic nehnat přes Raid 1, ale pomocí sw vytvářet image na druhý disk, odpadá tím závislost na řadiči, sice trocha práce navíc, ale zkušenost je nenahraditelná

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
21. 09. 2013 18:28

Poridte si nejakou levnejsi desku s dvoujadrovym atomem a dejte na to xpenology a budemi mit naprosto brutalni vykon na SW od synology.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
20. 09. 2013 12:08

Pořídil jsem si LaCie 2big NAS 4TB a naprostá spokojenost. Výhodou je, že client Wuala umožňuje přidat toto zařízení do seznamu kam zálohovat takže vše zálohuji na NAS a důležité dokumenty i do cloudu. Další výhodou je dostupnost klienta na všech platformách. Cena je vyšší, ale je to vykompenzování kvalitním a odolným zpracováním, lepším odvodem tepla, výborným SW. Požadoval jsem kvalitní úložiště, které bude umět svoji práci výborně a o nic jiného se nemusí starat. Pokud budu chtít něco extra tak o to se mi stará Raspberry Pi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2013 08:25

Ak používam domáci NAS pre ukladanie filmov, hudby, domáceho videa a fotiek, nie je lepšia kombinácia jednodiskového NAS a externého disku?Momentálne mám MM prehrávač s interným diskom a externý disk pripojený na notebook. Keď uploadujem nové filmy a iné na prehrávač, hodím to zároveň aj na externý disk. Ak by jeden odišiel, kúpim ďalší disk a z dobrého všetko prekopírujem na nový.Takto by som mohol mať disk v NAS a naň by som pripájal externý disk len vtedy, keby bolo treba - pri nových súboroch. Inak by som ho mal odložený niekde na bezpečnom mieste.Vždy sa môže stať, že omylom niekto zmaže súbor a pri zrkadlení by som oň prišiel. Ako tu už bolo napísané, na druhej strane doma nepotrebujem dostupnosť ako vo firmách. Takže kopírovanie aj niekoľko hodín mi nevadí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2013 03:52

Mohl bych poprosit o srovnání s LAN ext. disky ?
Přijde mi že umí skoro vše, co NASy, třeba cloud, záloha, DLNA, SmartTV i přístup z webu, sync s FB atd.
http://www.wdc.com/en/products/products.aspx...
http://www.seagate.com/em/en/external-hard-drive... ...
NO jako nedám k tomu asi tiskárnu, ale to umí zas router nebo mají i LAN porty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 09. 2013 23:37

Rozčiluje mě, když se na odborném webu mluví o RAIDu jako především o způsobu zálohování dat. Ano, při umření jednoho disku mně RAID data zachrání. Ne ale už při spoustě dalších průšvihů - především se to týká smazání resp. poškození dat omylem (např. si omylem smažu půlku diplomky a zjistím to až po týdnu...), dále různé vykrádačky, viry, blesky, povodně, nenechaví synovci a jiné neřády, které se mohou prohnat pokojem.RAID (při prostém zrcadlení) je dobrý zejména tam, kde potřebuju i po umření disku co nejrychleji (nejlépe úplně bez výpadku) obnovit dostupnost dat pro jejich uživatele. Tedy podnikové sítě, weby atd., kde si nemůžu dovolit, aby data nebyla půl dne dostupná. Což je ale věc, která domácího uživatele asi až tak moc nepálí.Taky jsem si koupil před časem dvoudiskové Synology a po zvážení různých možností konfigurace v něm provozuju dva disky jako samostatné svazky a (důležitá) data z jednoho se mi inkremtentálně zálohují na druhý disk. Tento způsob je oproti RAIDu výrazně lepší v tom, že mám k dispozici verze záloh daleko do minulosti, takže odpadá řada různých dalších nebezpečí, před kterými mě RAID neochrání vůbec. Samozřejmě ne všechna - proto se mi data zálohují ještě přes internet každou noc na další NAS v jiném městě (doporučuji Crashplan, třeba na Synology jde jednoduše rozchodit) a dále ručně dělám občasné zálohy na externí disk, fotky pak ještě i na optická média. Hlavně je teda důležité občas si vyzkoušet data i cvičně obnovit, abychom při průšvihu nezjistili, že jsme měli zálohování nastaveno špatně apod. Při výpadku jednoho disku bych tedy prostě data (včetně systému) obnovil ze zálohy a to, že se k nim pár hodin nebudu moct dostat, mně zas takové vrásky nedělá. Krom toho samozřejmě tímto způsobem využiju více místa na discích a neplácám je na nějaké filmy, které bych stejně časem smazalJeště jedna věc - alespoň dvoudiskový NAS je krom větší spolehlivosti dobrý i při prosté výměně disku za větší apod. (Synology si systémový svazek zrcadlí na obou discích samo, takže u dvoudiskového stačí vyměnit jeden disk za větší, Synology normálně nabootuje a systémový svazek na novém disku obnoví - u jednodiskových modelů je to výrazně složitější, už jenom proto, že data jsou na discích v ext4, s čímž si moc běžné PC s Windows neporadí ...).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 09. 2013 22:43

ja kdyz jsem rozvazoval jak udelat nas, tak nakonec vyhralo synology oproti vlastnimu provedeni.
- NAS je uz dneska docela komplikovana veci - viz synology... To uz je hodne daleko za tim, co clovek muze udelat v rozumnem case.sice mam s linuxem zkusenosti habadej, ale proste by si to sebralo hodne casu. a hlavne - do budoucna bych se s tim musel neustale drbat. ted mam ma androidu aplikace na fotky, streamovani videa, stahovaci centrum, treamovani televize, stramovani hudby, radia, hodne pekne je delana sprava fotek ,sprava filmu, email. kontakty, kalendar, synchronisaci adresare(coz je perfektni, protoze existuji klienti pro windows.. atd atd...
a to vsechno je dobre sladene, s jednotnym UI...dneska se NAS zacina stavat( alespon v provedeni synoloyg) dustojnou nahradou za cloud sluzby...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 09. 2013 20:53

NAS jednoznačně ano, jako řešení bezpečné komfortní správy a zálohy dat, přesto bych ještě dělal duplikované zálohy na externí HDD. I NAS může selhat, mít poruchu, riziko při bouřce, krádež, požár nebo povodeň bytu, domu ap.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 09. 2013 20:29

Souboj toustovacu v technicke praxi pro zacatecniky.Staci se podivat na HP Proliant (dost ucelene a klikaci reseni, kor s Windows Home Server), nebo i vlastni build a jeho moznosti. Vysledek predem jasny, ani jeden toustovac neobstoji, protoze jsou po vsech smerech horsim resenim. Jedinou vytkou by mohla byt absence pekne ikonky, pekneho navodu a pekne vysvetleni, jake marketingove vykvety prenaseji do praxe (treba kam a proc rvou metadata na r1 - obzvlaste vyzivne pro BFU, kdyz to klekne).
http://n40l.wikia.com/wiki/Memory...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 09. 2013 15:33

Plex na NASoch ma aj synology a tusim ze aj qnap, akurat na ARM derivatoch nebezi transcoding a ked sa vo foldri nachadzaju titulky, Plex sa ich snazi hardcodnut, spusta transcoder a video tym padom neprehra... Pokial viem tak Plex + Atom tiez niesu moc kamosi takze je to asi celkom zbytocne. Otazne je ci nieje rozumnejsie si NAS postavit okolo nejakej ITX dosky a nas4free

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 09. 2013 14:16

Super. Toto mám ale již cca 3 roky ošetřeno HP ProLiant MicroServerem s 4x 2TB HDD v RAID5, OS Win7 Ent, který poskytuje mnoho dalších funkcí a využití. Kromě domácího file a media serveru pro dalších 5 PC, 2 tablety a 2 televize ještě plní funkci FTP, testovacího web serveru, herní server (COD4, Minecraft a Teamspeak server) o torrentu a dalších běžných službách ani mluvit nebudu. Je na UPS, vypíná se automaticky po půlnoci, zapíná po 12. odpoledne. Po celou dobu bez problému, spotřeba cca 45W. Tyto NAS jsou blackboxy bez větší univerzálnosti, pro BFU dobrý, pro mě vyhozený peníze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 09. 2013 12:41

Dobrý deň, ja mám spomínaný ZYXEL NSA310 s 500GB diskom, mám ho asi mesiac, ale zatiaľ som spokojný ;)
Posledný update na Firmware(4.61) bol asi pred týždňom. + dokáže WoL :)
+ v novom FW som zbadal že mi funguje prústup aj z telefónu (predtým to nešlo, chcelo načítať "desktop verziu")- troška hlučnejší v noci( keď ho schovám do skrine, tak je to tiché :) )
- neviem tam rozbehať vlastné stránky ( ownCloud, drupal , ... ) ,wordpress tam ide(je to ako balík)a za tú cenu 80€ je to super ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 09. 2013 11:05

NAS otazku sem vyresil pomoci HP Microserver N54l a distribuce FreeNAS. Za 4500,- Kc s DPH mam NAS, ktery muze obslouzit az 4x 3.5" disky a pres cage do 5.25" bay az 6x 2.5" disky. Dale mam moznost pres PCIe x16 SAS radice (pokud bych chtel napr RAID 5) prip. graficke karty (HTPC). Uvedena cena je samozrejme bez disku se 4GB RAM DDR3.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 09. 2013 10:53

Má smysl řešit u disků do NASu otáčky disku (5400/7200) ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 09. 2013 10:40

po vsech moznych pokusech s NAS jsem presel na ULV x86 procesor a ITX desku, pripojil 2x sata Disk, zaroven mi to dela NAS, Router, WiFI AP, stahovac, sdileni a DLNA...EDIT: SPOTREBA 12V a max 3A, prumerne jsem na 15W, procesor je VIA EDEN 1GHz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 09. 2013 10:23

S křížkem po funuse, zrovna začátkem měsíce jsem si pořídil svůj první NAS - Netgear ReadyNAS RN102 se dvěma WD Red 3TB
Tak aspoň si počtu, jestli jsem zvolil dobře

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor