Cyklistika | Gadgety

Test systému BikeAngel: Senzory, GPS a SIM karta jako zbraň proti zlodějům kol

Slovenskí bratia vrhli na trh BikeAngel (bikeangel.eu), což je chytrý systém pro monitorování a následné vyhledávání kol, motorek apod. Samotné zařízení je skryté v trubce řídítka, obsahuje GPS, která hlídá geografickou polohu, senzory schopné detekovat pohyb a SIM kartu, která zajistí komunikaci se systémem a mobilní aplikací – jakmile se s kolem začne dít něco nepředloženého, majiteli na telefonu vyskočí notifikace.

Uvnitř je také Bluetooth, který pozná přítomnost spárovaného telefonu, takže netroubí na poplach při každém pohybu. SIM karta je integrovaná a má speciální celoevropský datový tarif – první rok je v ceně zařízení (199 eur, tedy asi 5 100 Kč), pak se platí 980 Kč ročně.

Instalaci zvládne i naprostý laik, na zařízení není jediné tlačítko, vše se ovládá přes mobil. Na první pohled působí nepatřičně neotesaný vzhled plastů ze 3D tiskárny – jednak to odkazuje na startupový původ, ale hlavní je příkladná pevnost podpořená dokonce tříletou zárukou.

Funkce jsou docela košaté a reakce systému rychlé, stinnou stránkou však je spotřeba energie. Pokud jezdíte každý den, baterie vydrží tři dny a její nabíjení trvá dlouhých 7 hodin. Z dalších funkcí lze zmínit automatický záznam trasy včetně výškového profilu a dalších dat. Do systému se ukládají i cesty, kdy vezete kolo autem, ale jako záložní tracker se to může hodit. Slibně vypadá detekce pádů s automatickým varováním blízké osoby, ale zrovna tahle funkce ještě potřebuje doladit.

Srovnání se systémem Trackito najdete na webu TrailHunter.cz.

Diskuze (16) Další článek: Útočníci zneužívají kritickou bezpečnostní chybu v pluginu pro redakční systém WordPress

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,