Test programů pro měření výkonu počítače

Vyhodnocení a vzájemné porovnání výkonů počítačů a jejich komponent se stává mezi počítačovými nadšenci oblíbeným sportem. Pro mnoho lidí je ladění a přetaktování počítače zálibou. Pro naměření porovnatelných hodnot výkonu jsou však potřeba tzv. benchmarky.
Kapitoly článku
  • Úvod
  • Přehled programů

 

PCMark 2004 Pro na webu cena: 20$

Klikni pro větší obrázek.

Známý univerzální benchmark z produkce firmy Futuremark dospěl již do verze 2004. Od poslední zastaralé verze 2002 byl značně změněn, testovací oblasti byly rozšířeny o test grafického výkonu. Nyní si můžete v PCMarku otestovat svůj počítač z pohledu procesorového, paměťového, grafického a souborového výkonu. Testy jsou založeny na různých simulacích reálných aplikací nebo výpočtech, které by se měly reálnému použití přibližovat. Reálnost a informační hodnota výsledků se od poslední verze příliš nezměnila, proto tento program stále není zcela objektivní ve všech oblastech testování. Dobré jméno si však získala část věnující se testu pevného disku, která byla renomovanými servery vyhodnocena jako kvalitní. Vzhled a nastavení programu jsou shodné s 3DMarkem 03. Obsahuje také možnost vystavovat výsledky na webových stránkách firmy Futuremark a zde soutěžit v různých oblastech s ostatními náruživými lovci trofejí a jejich výkonnými počítači.
Klady a zápory
+ komplexní test
+ test pevných disků
+ databáze na webu
- nižší odborná věrohodnost
- nutnost instalace dalších kodeků hodnocení: 7/10

3DMark 03 Pro na webu cena: 20$

Klikni pro větší obrázek.

3DMark je pravděpodobně nejznámější testovací program vůbec. Neexistuje snad test žádný počítačové sestavy, grafické karty nebo procesoru, kde by nebyl použit. Neznamená to ale, že je nejlepší volbou. V zásadě je určen na testování výkonu grafických karet a v poslední verzi 03 to dotáhnul až tak daleko, že není téměř vůbec závislý na výkonu procesoru. Obsahuje ale i samostatný test na výkon procesoru, který spouští jednu ze čtyř obsažených 3D scén pouze za pomoci jeho výpočetní síly. Výsledkem jsou tzv. CPUmarks, které mají důvěryhodnou informační hodnotu. Hodnoty získané v hlavní části testů zaměřených čistě na grafickou kartu by měly reprezentovat výkon ve hrách založených na DirectX 9 (starší, ale stále oblíbená verze 01 byla určena pro DirectX 8). Skutečnost je však již mnohdy jiná – i karty, které v tomto testu dosahovaly dobrých výsledků, nemusí nejnovějším hrám stačit. Nezbývá tedy než doufat, že nová verze vyjde co nevidět.
Klady a zápory
+ databáze výsledků online
+ CPU test
+ kvalitní systémové informace
- neukazuje  reálný herní výkon
- poměrně zastaralý
- velikost instalace hodnocení: 8/10

AMD N-Bench 3.0 na webu cena: zdarma
Klikni pro větší obrázek.
Vydání benchmarku firmou vyrábějící procesory (AMD) je rozhodně zajímavé. AMD N-Bench 3.0 je první vlaštovkou AMD na poli testovacího softwaru. Jde o syntetický test procesorového a grafického výkonu na několika 3D scénách, které jsou spouštěny jak přes grafickou kartu, tak pouze přes procesor. Výsledkem jsou dvě částečná (procesorový a grafický výkon) a jedno komplexní hodnocení výkonu. Skóre se odvíjí od základní hodnoty 1 000 bodů, která zastupuje již archaickou konfiguraci v podobě procesoru Athlon 1 000 MHz a grafické karty GeForce 2 Pro. Výsledky procesorového testu v podstatě ukazují tolik diskutovaný XP rating procesorů AMD, který se rovněž odvíjí od výkonu stařičkého Athlonu s taktem 1 GHz. Test grafické karty je již značně zastaralý a neaktuální. Ačkoli je tento program zajímavý, nikdy se v renomovaných testech neuchytil, což je škoda. Zajímavostí je jazyk domovské stránky, která je pouze japonská; program je naštěstí také v angličtině.
Klady a zápory
+ jednoduché ovládání
+ XP rating
- zastaralý grafický test
- databáze výsledků
- velikost instalace hodnocení: 6/10

PC Wizard 2004 na webu cena: zdarma
Klikni pro větší obrázek.
Známý tvůrce velice oblíbeného programu na zjišťování informací o procesoru (Cpu-z) je autorem nástroje nazvaného PC Wizard 2004. Tento poměrně neznámý program nabízí širokou paletu funkcí počínaje podrobným zjištěním parametrů hardwaru počítače, přes nastavení registrů a systémových nastavení až ke kvalitním benchmarkovým funkcím. Pomocí počítačového kouzelníka si otestujete výkon všech typů pamětí v počítači (všechny stupně vyrovnávací paměti procesoru i operační paměť), procesoru, Direct 3D a pevných disků spolu s optickými mechanikami. Nejpropracovanější a nejzajímavější jsou právě funkce na měření výkonu paměťového subsystému. Nevýhodou je absence databáze pro porovnání. Export naměřených a zjištěných informací je však možný do různých formátů pro publikování. V minulosti byl tento program málo vyvíjen, dnes je již ale opět ve formě a připraven pro všechny náruživé ladiče výkonu.
Klady a zápory
+ přehledné rozhraní
+ testy pamětí
+ informace o systému
- databáze výsledků
- slabší podpora nového hardwaru hodnocení: 8/10

ScienceMark 2.0 na webu cena: zdarma
Klikni pro větší obrázek.
ScienceMark je poměrně neznámý soubor testů zaměřených na vědecké výpočty a aplikace; však je také vědci vyvíjen. Programem lze testovat hlavně procesorový výkon, propustnost paměťového subsystému a propustnost sběrnice. Měření výkonu se provádí pomocí série testů hlavně z vědeckého světa. Obsažené testy propustností pamětí dosahují dobře porovnatelné výsledky (jeden z testů je založen i na uznávané technologii Stream), nicméně procesorový výkon již nemusí být až tak reprezentativní, přestože hrubý výpočetní výkon lze odvodit. Nevýhodou je rovněž nezařazení nějakého druhu globálnějších výsledků (váženého skóre), které by šlo jednodušeji porovnávat. Na strohém a jednoduchém uživatelském rozhraní je vidět profesionalita a zaměření na přehlednost a funkčnost programu. Již méně potěšující je chybějící databáze výsledků pro porovnání. Kladem je i téměř mizivá velikost instalace s necelými 300 kB.
Klady a zápory
+ profesionalita
+ velikost
+ paměťové testy
- databáze výsledků
- syntetičnost hodnocení: 8/10

Hd Tach 3 na webu cena: pro nekomerční zdarma
Klikni pro větší obrázek.
Jediným jednoúčelovým benchmarkovým programem v tomto přehledu je Hd Tach, v němž otestujete pouze výkon pevného disku. Verze 3 je poslední verzí tohoto oblíbeného programu. Je potěšující, že nenavazuje na předposlední verzi 2.7, která nebyla odbornou komunitou přijata kvůli nízké informační hodnotě výsledků a neprůkazné metodice testování. Nová verze má oproti starší 2.61 vylepšené uživatelské prostředí, obsahuje obstojnou databázi výsledků pro porovnání a možnost posílat výsledky online. Vzhledem k teprve nedávnému uvedení není program ještě příliš rozšířený a otestovaný, nicméně se zdá, že výsledky a měření budou pro ohodnocení výkonu moderních pevných disků použitelné. Samotný test má dvě různé délky a jako výsledek poskytuje maximální a minimální dosaženou přenosovou rychlost, průměrnou rychlost, vytížení procesoru a přístupovou dobu. Faktem ale zůstává, že jde pouze o syntetický test, který nemusí odpovídat reálnému aplikačnímu výkonu.
Klady a zápory
+ zasílaní výsledků
+ jednoduché ovládání
+ cena
- syntetičnost
- zatím menší databáze hodnocení: 7/10

 

 

  • Úvod
  • Přehled programů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,