Test levných notebooků HP 550 a Lenovo 3000 N500

Diskuze čtenářů k článku

jgeo  |  16. 01. 2009 14:24

to (-) byl dal HP, kdyz uz - rozhazene klavesy Ins, Del, Home, End, PgUp, PgDown vsude mozne a hlavne na prave strane to je nejvetsi humus. To N500 je na tom o dost lip, i kdyz nejlepsi by bylo mit klavesnici jako treba Dell Latidude - vsechny v bloku pekne pohromade, jako na velke normalni klavesnici.

Jinak N500 s HDMI za tuhle cenu by mohl byt i dobry kandidat misto HTPC nebo specializovanych media playeru. FullHD to bude bez problemu zvladat a TV tuner se da do USB, pak jeste nejakou externi klavesnici, ktera ho idealne bude umet i zapnout a laptop se strci nekde pod TV a je to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 15:10

Tech PgUp, PgDown, Home a End jsme se velmi bal, hlavne kvuli preklepum (prece jenom tam hledam enter).

Nakonec jsme si zvykl bez problemu: klavesy jsou mirne odsazene od zbytku, a enter a backpase, i kurzorove klavesy jsou hoodne velky na to, abyste nemeli sanci se preklepnout. Naopak co se tyce prehozeneho Fn a Ctrl, tak to jsem si nebyl schopen zvyknout ani po dvou tydnech prace na pucenem Aceru, ktery to tak mel, hruza.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 18:32

jj, zo zaciatku som sa mylil dost aj ja, prehodene ctrl - fn, pouzivam vela ctrl-alt skratiek a este viac ctrl- skratiek ale dva tyzdne praxe a pisem ako drak. neviem preco ale vymenene ctrl - fn na n500ke mi akosi vyhovuje viac ako predtym na toshibe. ctrl a alt su od seba takto len jednu klavesu a nie dve a fn je na kraji lahko nahmatatelna, takze ta spusta fn skratiek je dobre dostupna. podla mna zavesenie vela pomerne pouzivanych klaves na fn skratky si vynutilo to, aby fn bolo na kraji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 21:12

S tim, ze jsou Ctrl a Alt skoro vedle sebe muzete mit pravdu... osobne jsem todle nejak vubec nezaznamenal. EDIT: tak jsem zmeril vzdalenost Ctrl a Alt na desktopu (=presne 3cm) a na hp550 (=presne 4cm). Myslim si ze ten centrimetr prilis poznat nejde.

Pod klavesou Fn je opravdu mnoho funkci, napoprve ji nahmatate i kdyz je na kraji, i kdyz neni - stejne jako Alt a Win klavesa. A stejne ji na kraji nesnasim.

Klavesove zkratky jsou totiz i Ctrl+Shift+... a ne ze bych je pouzival malo. Pokud jsou Ctrl+Shift nad sebou, tak zmacku normalne jednim prstem, takze treba na Ctrl+Shift+Esc mi staci jedna ruka.

Kdo zkratky nepouziva, tak mu to bude asi jedno. Spis me vrta hlavou, co je pro nektere vyrobce tak sloziteho na tom, aby v BIOSu umoznili tyto klavesy prehodit. (hp je na tom dobre :) )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 12:30

vyborny notebook, pevne sasi, spolahlive, klavesnica nema chybu, len chvilu trva kym si clovek zvykne ale potom sa s nou pise jedna basen. 4 usb, hdmi, bluetooth, citacka kariet, dobre chladenie, ticha prevadzka, dobry vykon - neviem fakt co viac chciet. presiel som z trikrat drahsej toshiby oproti ktorej ma tento notebook nevyhodu v tom, ze medzi tlacitkami a plochou touchpadu nie je medzera a zo zaciatku to myli a s touchpadom sa robi trosku horsie ako na toshibach + druha vec je ovladanie hlasitosti dotykovymi tlacitkami, pri stlaceni F11 a F12 som sa zo zaciatku mylil a vypinal si zvuk, pretym som mal koliecko a to je najlepsie riesenie podla mna - len to nesmie byt to nekonecne koliecko, to je potom rovnako nanic, mozno horsie ako klavesy. a taka drobnost, vzdy pri pripojeni napajania to zapipa, co rusi. inak - absolutna spokojnost, najma s dizajnom, ktory som zamerne preferoval pred thinkpadom, je jednoduchy, cisty a asketicky, ziadne leskle kraviny, sa mi zda ze tento model navrhovali presne pre mna)) vydrz na baterku je velmi dobra, najhorsia cast notebooku boli tradicne windows vista, ktore som par dni musel ladit, no teraz uz behaju vyborne. obraz je dobry, ono antireflexna vrstva tam je ale len taka slabsia, no zatial som nemal pri slnku vacsie problemy ako s matnym displejom toshiby. inak klavesnica je po case menej pocut ako zo zaciatku, hlavne space bol hlucnejsi, po case sa vychodi. pokial sa clovek pozrie na to, co sa dnes predava ake notebooky za ake ceny, pre mna bol v kategorii do 25000 lenovo 3000 n500 favorit. ovsem, vyberam vacsinou toshiby, menej ibm, no a hp, asus, acer, msi, benq vacsinou vynechavam uplne

lenovo 3000 N500 odporucam aj napriek tomu, ze ked dojdete do predajne a uvidite ho medzi tymi lesklymi nablyskanymi hpckami, tak bude vyzerat ako seda mys. nedajte sa oklamat ))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 10:30

Dobrý den,

tak k textu: "Create Recovery Media, byť mně tato možnost zůstala zapovězena (to může být nedostatek testovacího modelu)..." Musím dodat, že tato položka tam opravdu je v nabídce Start, takže chyba byla mezi židlí a klávesnicí...

K HP500/530 atd. jsem nechtěl popsat celé modely, jen nějak uvést do kontextu. Pravda také je, že v dobře HP500 byl tento notebook prostě třída vzhledem k hmotnosti, rozuměrům i ceně! A nějaké 2 USB porty či jeden paméťový atd., které byli v té době u (nejen) menších notebooků často standardem (třeba HP NX9020/9030) mu člověk odpustil. Avšak v kategorii 15,4" notebooků, nebyl důvot vybírat stroj s takovými kompromisy, protože zde bylo modelů dost a dost! HP500 bylo jen osamoceným "plácnutím do vody" a proto je dle mého výjimečným notebookem, který bych ve své době bral hned... S baterkou máte pravdu, ta byla opravdu malá...

Hezký den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 01. 2009 10:39

Technikcá:

Od modelu HP 550 je v manuálu taková malá větička, že pokud chce majitel notebooku média na reinstalaci, má si o ně zažádat u HPINFO.CZ, kde mu budou na základě licence bezplatně poskytnuta.

Mmj se tahle formulace začala objevovat čím dál tím častěji u Skové řady HP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 01. 2009 10:48

Jo proč to vlastně píšu. U posledních dvou 550 co jsem měl na stole opravdu nebyla možnost vytvořit zálohu instalačních médií.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 09:25

Cituji sve prvni postrehy (pred mesicem jsem napsal na nejmenovanem velkem eshopu):

"Koukám tu i na jiné modely z řady hp 550, a nevidím důvod proč si z této řady kupovat jinej než tento ​(FU411EA​). 2GB RAM ​(oproti 1GB​), disk 250GB ​(oproti 160​), a nemá Visty. Těmi ušetřenými pár stovkami za levnější modely z této řady si moc nepomůžete.

1​) Ubuntu valí skvěle, ani jsem zatím neměl potřebu instalovat windows, přestože to mám stále v plánu. Oproti winům se nainstaluje na počkání, a hned můžete notebook používat, ne jak winy kde musíte instalovat kopu ovladačů a programů aby to nějak vůbec jelo, a nastavení, aby se daly vůbec smysluplně používat, ach jo (nevim jak Visty).

2​) Nějak chybí LEDka signalizující HDD, na jednu stranu vás neruší blikání, ale občas to chybí. Ano, na DVD mechanice LEDka je, ale pro HDD chybi :D

Vypínač by mohl být z boku, aby se ntb dal zapínat​/vypínat i zavřený ​(při používání s extrerním monitorem​/TV a bluetooth myší​), škoda, není.

3​) Displej nelze otevřít víc jak 45 stupňů od jeho svislé polohy, nepraktické. LCD jako obvykle nemá nijak skvělé pozorovací úhly, takže když máte NTB na stole, a u něj stojíte, či na zemi a u něj čupíte, vidíte obraz strašně světlý...chci ho vyklopit ještě víc abych zas něco viděl a ejhle ono to víc už nejde...

4​) Klávesnice super, bez překlepů. Čísla se píšou pouze při stiknutém Fn tlačítku, tedy jak bych očekával u všech ntb. Tlačítko Ctrl se nachází pěkně na místě ​- úplně v rohu. Dokonce lze v biosu Fn a Ctrl přehodit, to je pěkné ​- tuto věc bych čekal u konkurenčních značek které mají Fn deměntně na kraji a uživatelé mají smůlu ​(teď nevím z paměti, typicky Acer?​)

Dost jsem se bál Home, Page Up, Page Down, End na pravém kaji pod sebou, navíc zasahující do oblasti šipek ​- u hp nx7300 jsem byl zvyklý na klasické rozložení známé z běžných klávesnic ke stolním pc ​- naštěstí to vůbec ničemu nevadí... šipky jsou velké, enter a backspace taky :​) jen popisky na klávesách vztahující se k Fn tlačítku mohly zůstat modré, jak např. u nx7300, trochu to splývá ​(klávesy s 5 popisky, to uz je sila :D​).

5​) Touchpad uf, dost malý... nechápu, touchpady by se měly zvětšovat, ne zmenšovat... stačilo by snad půl centimetru na výšku navíc, ale takto...

6​) Reproduktor je jen jeden, tudíž ntb hraje mono, a je to dost o ničem. Co se týče zvuku tak dost zklamání. Ve Winampu sem musel nastavit Full Bass, aby byl vystup trochu vyrovnany (tzn. ztlumit vysky) - zvuk nijak hlasity neni. Mimo klávesnici nenajdete kromě wifi žádná další speciální tlačítka, takže hlasitost musíte regulovat přes Fn + F11​/12 (a nejde to jednou rukou).

7​) DVD mechanika je určitě tišší než třeba u nx7300, tam to byl odporný zvuk ​"hek hek​" vždycky po zapnutí, tady to už tak nedělá :​)

To tak pro začátek, víc mě teď nenapadlo."

Osobne mam HP550 trochu lepsi nez je zde uvadene - Core 2 Duo 1,6Ghz, 250GB disk. Za 11400,- no nekupte to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 08:54

Zaujimave nepresnosti v clanku..

Napriklad modelom HP510/530 su vycitane veci, ktore su aj na HP500. Len 2 usb porty, jeden pamatovy slot a podobne. Vnutro tych notasov je totiz uplne identicke.

Dalsia chyba je, ze sa neuvadza, ze 14.1" mali jednu zasadnu vadu - mali k dispozicii len mensiu (2200mAh) bateriu, vacsia neexistuje. 15.4" model mal moznost mat aj 4400mAh, co znamena dvojnasobok vydrze.

A este ako detail, modelova rada HP500 a HP510 mali Celerony, HP520 a HP530 mali PentiumM.

Ako dalsi dolezity detail by som podotkol, ze povodna rada HP500 - 530 prisla s dvoma experimentalnymi prvkami. Prvy z nich prebrala aj novsia rada, a to inverzne klby. Ked sa prizriete na fotky, vidno, ze klby su oproti beznym notasom naopak, teda vytrcaju z displayu a nie z tela booku. Ma to zaujimave vlastnosti. Tak napriklad, podobne ako MacBook (ma rovnako riesene ruky), nema tento notas "haspru" na udrzanie zatvoreneho notasa. Nieje treba, ma to dostatocny pritlak, udrzi sa to samo a aj po dlhej dobe su klby stale pevne a drzia display pevne, nevikla sa. Ale treba ho otvarat dvoma rukami a ked je otvoreny, neda sa menit baterka a nemozu byt ani vzadu ziadne porty (preto to neprakticke rozmiestnenie).

Druha vec, ktoru ale nova rada neprebrala, novsi typ touchpadu, ktory nepotreboval tensi plast. Takze touchpad bol z identickeho sedeho plastu, ako zvysok plochy naokolo. Jedine co naznacovalo ze tam touchpad je, boli male jamky - vyhodou bolo, ze sa vobec nespini, nevyhoda bola trocha mensia citlivost. Asi boli ludia nespokojny, tak uz tento touchpad nepouzili.

(touchpad si mozete vsimnut tu: http://notebook.cz/clanky/predstaveni-notebo... ...

Osobne vlastnim uz 2 roky stary HP500, verziu s celeronom 1.3 (stal vtedy 12500sk koncova cena). Pouzivam to ako sekundarny pocitac, na nosenie zo sebou na pozeranie filmov a podobne. Klavesnica je skutocne vyborna, ak by sa identicka klavesnica dala kupit aj ako externa, nevaham, na lepsej som skutocne este nerobil. Sasi je napriek cene tuhe a trvanlive. Notas si uz co to prezil, pad lustra, pad na zem.. Pomerne jednoducho sa na nom vymienaju veci. Uz mam upgrade ram, disku, dokonca aj svojpomocne vymeneny display (po tom lustri praskol). Co sa tyka reproduktoru - kvalitu posluchu by som prirovnal ku lacnym malym TV, hudba ee, filmy v poho, aspon je lepsie rozumiet co vravia. V buducnosti pravdepodobne kupim nasledovnika tohto notasa, som s nim maximalne spokojny a je cenovo vyhodny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 09:22

no prosim, a mame tu dokompletovanu recenziu. mal by si si vyziadat tretinu financnej odmeny ktoru dostal autor clanku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 01. 2009 09:56

technická jen tak co po mě strýček Google hodil:

HP 500 - Intel Pentium M 740 1.73-GHz processor / Intel Celeron M 360 1.40-GHz processor / Intel Celeron M 350 1.30-GHz processor

HP 510 - Intel Pentium M 770 2.13-GHz processor / Intel Celeron M 360 1.40-GHz processor

HP 520 - Intel® Core™ Duo Processor T2400 / Intel® Core™ L2 Duo Processor T5200

HP 530 - Intel Core Solo T1400 1.83-GHz processor / Intel Core Solo T1300 1.66-GHz processor / Intel Core Duo T2300E 1.66-GHz processor / Intel Core Duo T2300 1.66-GHz processor / Intel Celeron M 420 1.60-GHz processor / Intel Celeron M 410 1.46-GHz processor

V podstatě jsou tohle "jednorazove" modely. Vyrobí se určitý počet kusů jedné konfigurace a pak se jde dělat dalšý typ.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 01. 2009 11:12

Vzhledem k tomu, že to je recenze HP550, tak drobné nepřesnosti ve srovnání HP500 a 510/530 nejsou podstatné.

HP550v nejlevnějším provedení jsem instaloval někomu před Vánoci a vypadalo to docela slušně. Lesklý displej by mi vadil, ale za ty peníze bych si možná i na to zvykl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 08:30

S C2D a tou grafikou od NVIDIE mi to přišlo jako dobrý poměr cena/výkon (cena pod 16000). Jsem spokojen, jako náhrada PC super. Hry nehraju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
? digiking  |  16. 01. 2009 00:40
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor