Testy | Notebooky | Tablety | Lenovo

Test Lenovo Yoga Book: Průkopník neprozkoumaných cest

  • Unikátně řešená klávesnice může sloužit jako tlakově citlivý tablet
  • V prodeji s Windows 10 Pro a s Androidem 6
  • Použitý procesor Atom X5 neoslní výkonem, ale zaujme výdrží

Přiznám se: když jsem poprvé zkoušel Lenovo Yoga Book v Berlíně na IFA, připadal mi hodně divný a nedomyšlený. Nyní, po té, co jsem jej mohl několik dní více používat, jsem svůj první dojem poopravil. Yoga Book se totiž nesnaží nic nahradit. Není to evoluce notebooku, není to vylepšení tabletu. Jde o nový typ zařízení, které vám ale popravdě nyní zásadně nechybí. Možná zjistíte, že s pro něj ve vašem životě místo najde, určitě vás ale takových nebudou zástupy.

Lenovo Yoga Book

Atom X5-Z8550 • 4 GB LPDDR3 • 64 GB eMMC disk • 10,1" Full HD, IPS, dotykový lesklý • microUSB, microHDMI, audio, čtečka microSD • 802.11ac, Bluetooth 4 • 32 Wh • 257 × 171 × 9,6 mm • 690 g • Windows 10 Pro

15 500 Kč (model ZA150053CZ)

Není to notebook

Pokud vezmete Yoga Book jako malý konvertibilní notebook, k čemuž svádí dvě části s displejem a klávesnicí spojené kloubem, zklamání se vám nevyhne. Klávesnice je pro delší psaní nevhodná a výkon stačí jen na jednoduché aplikace a nenáročné surfování po webu. Pro seriózní práci na ní navíc chybí klávesy Home, End. Chybí taky Insert, ale bez něj se dá žít.

IMG_9954.JPGIMG_9946.JPGIMG_9955.JPG
Yoga Book na pohled připomíná notebook, ale nenechte se zmást elegantním minimalistickým designem
IMG_9956.JPGIMG_9945.JPGIMG_9947.JPG
Obě plochy se stejnými rozměry spojuje Lenovem patentovaný "hodinkový" kloub. V zavřeném i překlopeném stavu tak Yoga Book vypadá stejně

Pokud budete vnímat Yoga Book jako tablet s přídavnou klávesnicí, jste na lepší cestě. Displej i s klávesnicí tvoří jednotný blok s nenápadnou tloušťkou a v případě potřeby vyklopíte klávesnici, na které se píše podobně jako na té na displeji, ale tady vám nebude zabírat cennou plochu na displeji. Ostatně Yoga Book se prodává kromě verze s Windows i se systémem Android, kde je ten pocit z tabletu s klávesnicí ještě silnější.

IMG_9949.JPGIMG_9948.JPG
Díky kloubu je vše při položení na stůl v rovině
IMG_9944.JPGIMG_9952.JPGIMG_9953.JPG
Součástí základní výbavy je blok se 14 papíry, pokládáte jej na spodní část, která slouží jako plocha pro psaní perem nebo jako dotyková klávesnice

Plocha pro psaní velká jako displej

Kritizovaná klávesnice je ale současně tím nejzajímavějším na Yoga Booku. Skleněná plocha totiž dokáže fungovat i jako zóna pro psaní perem se snímáním síly přítlaku. Stiskem tlačítka na klávesnici se zhasne podsvícení s obrysy kláves a celá plocha se promění na snímač pera.

S Yoga Bookem dostanete v balení i blok pro psaní, který magnety pevně udrží na dolní ploše. V peru pak vyměníte dotykový hrot za propisku a cokoli, co napíšete na papír se automaticky digitalizuje i do počítače. Nepotřebujete speciální držák ani unikátní papíry (balíček 75 listů za 250 Kč). Snímač si poradí i s tlustším blokem papírů, takže klidně použijete obyčejný sešit. Magnety slouží jen pro pevnější uchycení, aby zápisky v počítači skutečně odpovídaly těm nakresleným. Pro poznámky můžete použít Microsoft One Note, který najdete už předinstalovaný v jednodušší verzi. Výběr programů je ale zcela na vás.

IMG_9957.JPGIMG_9958.JPGIMG_9959.JPG
Pohodlně velký stylus můžete přehodit do režimu propiska, abyste mohli papírové poznámky při psaní rovnou digitalizovat. USB nabíječka zvládne i 12 V / 2 A

Když ale budete chtít použít pero na displeji, narazíte. Pero se na straně s displejem chová jako běžný dotyk prstem, nedokáže rozpoznat přítlak a také programy, které jinak rozlišují pero a prst, budou vše vnímat jako prst. Lenovo to zdůvodňuje nutnými kompromisy kvůli malé tloušťce, přesto to ale chybí.

Při psaní na dolní ploše se tak musíte dívat na displej a synchronizace ruky s očima vyžaduje cvik. Výhodou psaní na spodní ploše je zase ignorování dotyků prstů. Můžete si tam položit ruku, jak chcete, snímá se jen a pouze pero. Bohužel silnější pero nijak nepřipevníte k samotnému Yoga Booku, budete si jej tedy muset hlídat a nosit odděleně.

IMG_9960.JPGIMG_9961.JPGIMG_9963.JPG
Přibalený držák papírů magneticky drží na ploše pro psaní. Nezkoušejte s ním ale zaklapnout displej, zničili byste celé zařízení

Pokukuje po firemní sféře

Lenovo chce zacílit Yoga Book do podnikové sféry, proto ostatně na počítači najdete Windows 10 Pro a ne dostupnější verzi Home. Lenovo by rádo Yoga Book dostalo mezi pojišťováky, obchodní cestující, kteří vyplňují dokumenty na cestách a ocení digitálně ověřený podpis zákazníka. Pro tyto specializované aplikace mobilního typu bude asi vhodnější systém Android. Windows zabodují u náročnějších projektů.

Kreativci mohou Yoga Book využít jako skicář, kdy se jejich nápady, dosud kreslené na papír, mohou rovnou digitalizovat. Různý styl kreslení na displeji a spodní ploše ale zbytečně ruší a samozřejmě intuitivnější by bylo kreslení rovnou na displeji. Windows 10 umí ignorovat dotyky při používání pera, takže i tento potenciální problém nehrozí.

Při náročnějším kreslení využívajícím texturované štětce už také začnete narážet na omezení daná výkonem. Lenovo použilo procesor Intel Atom X5-Z8550 se 4GB paměti a pomalým eMMC diskem. Pro kancelář a surfování to stačí, ale na kreslení ve Photoshopu, kde budete potřebovat rychlou reakci na pohyb pera, raději zapomeňte. Atom X5 ale současně nabídne dlouhou výdrž. Navzdory tenkému tělu se uvnitř schovává 33 Wh akumulátor, který stačí na 15 hodin přehrávání filmů. I při náročnější práci se tak bezpečně pohybujete nad limitem osmi pracovních hodin.

Pro nabíjení slouží jediný microUSB konektor a Yoga Book můžete nabíjet libovolnou USB nabíječkou. Ta přibalená ale zvládne výstup 24 W pro rychlé nabití. Další konektory představují microHDMI a audio. V šuplíčku se ukrývá čtečka microSD, v případě LTE verze je v něm také místo pro SIM kartu.

Naměřili jsme

PCMark 8
439718592
Home OpenCL 1634
Home 1388
Creative OpenCL 1825
Creative 1215
Work 1567
Výdrž
Video 14:50
Kancelář 15:20

Kdo je připraven, není překvapen

Při delším používání jsem si na netradiční klávesnici téměř zvykl a nedělal už tolik překlepů. Přesto jsem porušil zvyk psát text recenze na testovaném zařízení. Yoga Book nahrazuje chybějící zdvih kláves zavibrováním celé plochy při dotyku, vše navíc doplňuje i cvaknutí z reproduktorů. Reproduktory ale cvaknou až s citelným zpožděním a při rychlém psaní jen občas, takže to ve výsledku spíš ruší, než pomáhá. Bohužel jsem v systému nenašel vypnutí akustické odezvy klávesnice, byť u verze s Androidem na to vypínač existuje.

Když uvažujete o Yoga Booku, nesmíte ho brát jako malý notebook, nebo tablet s Windows. Jde o velmi specifické zařízení, u kterého nemůžete až dodatečně přemýšlet, k čemu ho vlastně budete používat. Asi největší chybou by bylo o něm uvažovat jako o jediném elegantním notebooku, který se pohodlně vejde do kabelky. Styl se mu rozhodně upřít nedá, jde ale hlavně o doplňkové zařízení s velkou plochou pro psaní, kde klávesnici využijete nejvýše na krátké odpovědi na e-maily a při psaní webových adres do prohlížeče.

Diskuze (8) Další článek: Google vás sleduje. Zjistěte si, co všechno o vás ví

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,