Test 26 základních desek pro socket 754 a 939 - III. část a výsledky testů

V předchozí části jsme si představili první polovinu desek pro socket 939. V dnešním díle naleznete zbytek testovaných desek a tabulky s výsledky testů. Na poslední straně najdete tabulku s podrobným přehledem vlastností, parametrů a výbavy všech testovaných základních desek a výsledky všech provedených měření.

15. Jetway A210GDMS

Celkový výkon této desky není příliš oslnivý a celkově patří k nejslabším v našem testu. Ve výbavě již port FireWire jako u ECS RS482-M nenajdete, zato však deska obsahuje rovnou čtyři paměťové sloty a osmikanálový zvukový kodek s HD audiem a s šesticí konektorů jack 3,5 mm. Při testu kvality nás tento kodek překvapil svým kvalitním výstupem bez šumu a rušení. Díky cinch a S-Video výstupu z integrovaného grafického čipu si můžete například filmy vychutnávat nejen na počítači, ale také na větším televizoru. BIOS sice obsahuje dostatek položek k běžnému přetaktování, na druhou stranu zaslouží velkou výtku kvůli nemožnosti vypnutí funkce RAID pro disky.

 

Cena s DPH: 2 400,- Kč

15. Jetway A210GDMS
syntetický výkon

7,4

aplikační výkon
7,0
chlazení
8,0
BIOS
4,8
zvuk
7,8
vybavení
5,7
celkem

65  %

 
čtyři paměťové sloty
cinch a S-Video výstup
kvalita zvukového výstupu
 
 
cena
slabý výkon
omezené možnosti BIOSu

rychlost USB

 

16. Asrock 939Dual-SATA2

I tato deska od firmy Asrock s čipovou sadou ULi M1695 oplývá zvláštností ve formě žlutého slotu, který můžete v budoucnu osadit přídavnou kartu se socketem AM2 a DDR2 sloty. Jako jediná v testu obsahuje Asrock 939Dual-SATA2 plnohodnotný AGP slot. Bohužel to ale platí jen pro některé grafické karty (např. GeForce 6600 GT v našem testu), u jiných se grafická karta hlásí, že je ve slotu PCI a je proto výkonnostně velmi omezena. Na desce kromě dvou SATA konektorů naleznete pouze jediný SATA II konektor. Její výkon je spíše průměrný a možnosti BIOSu velmi omezené. Společně s horší výbavou však situaci zachrání velmi nízká cena a pasivní chlazení.

 

Cena s DPH: 1 600,- Kč

16. Asrock 939Dual-SATA2
syntetický výkon

7,7

aplikační výkon
7,0
chlazení
9,4
BIOS
5,5
zvuk
7,4
vybavení
4,7
celkem

62  %

 
SATA II konektor
slot AGP 8×
pasivní chlazení
 
 
průměrný výkon
horší výbava
možnosti BIOSu

 

17. MSI RS482M4-ILD

I zde má čipová sada ATI Xpress 200 výrazný podíl na velmi slabém celkovém výkonu a nízké propustnosti USB rozhraní. Nebude-li vám vadit chybějící SATA II, ve výčtu ostatních portů naleznete téměř všechny jejich druhy. Integrovaný grafický kodek ATI X300 poskytuje nejen dostatečný výkon pro starší hry, ale také digitální DVI-D konektor pro LCD panel, S-Video výstup pro připojení televizoru a RGB komponentní výstup. BIOS neumožňuje vůbec žádné přetaktování, ani změnu jakéhokoliv napětí. Až na procesorový napájecí konektor je rozmístění součástek na desce téměř ideální, všechny konektory jsou hezky u okraje a ani o žádný PCI slot po osazení grafiky nepřijdete.

Cena s DPH: 2 200,- Kč

17. MSI RS482M4-ILD
syntetický výkon

6,0

aplikační výkon
5,8
chlazení
9,4
BIOS
1,3
zvuk
7,4
vybavení
6,3
celkem

60  %

 
grafické konektory
dva porty FireWire
rozmístění komponent
 
 
cena
velmi nízký výkon
možnosti BIOSu

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,