Test 26 základních desek pro socket 754 a 939 - II. část

V první díle testu jsme se podívali na desky pro socket 754. Dnes náš čeká první čášt sedmnácti desek pro socket 939. Popíšeme si i metodiku užívanou při testování a použité měřící přístroje.
Kapitoly článku

1. DFI LanParty UT nF4 SLI-DR Expert

Základní desce firmy DFI není prakticky co vytknout. Se svou čipovou sadou nForce4 SLI se stala jasným vítězem v téměř všech výkonnostních kategoriích, a to především v propustnosti paměti a v grafickém výkonu. Také velmi propracovaný BIOS má co nabídnout, naleznete v něm královské možnosti přetaktování jak procesoru, tak i paměti. Rozmístění komponent na desce je velmi promyšlené, všechny diskové i napájecí konektory jsou snadno přístupné na okrajích desky. Téměř neslyšný větráček čipové sady je navíc regulovatelný pomocí dodávané utility. Tato základní deska je zkrátka ideální pro všechny, kdo požadují co nejvyšší výkon, rozšiřitelnost a myslí to s přetaktováním opravdu vážně.

Cena s DPH: 5 900,- Kč

1. DFI LanParty UT nF4 SLI-DR Expert
syntetický výkon

9,0

aplikační výkon

9,4

chlazení

8,8

BIOS

8,3

zvuk

8,1

vybavení

8,1

celkem

86%

vysoký výkon
přetaktování a možnosti BIOSu
rozšiřitelnost

rozmístění komponent

   
cena
chybějící COM a LPT konektor

 

2. Asus A8N32-SLI Deluxe

Velmi rychlým základem je tato deska od firmy Asus s čipovou sadou nVidia nForce SLI X16, která podporuje technologii SLI až se 32 linkami najednou. V BIOSu ale bohužel nešla manuálně nastavovat většina napětí. Deska už na první pohled zaujme měděnými chladiči na čipové sadě a napájecích mosfetech, které jsou propojeny pomocí heatpipe. Tím je chlazení velmi účinné a zvládne vše uchladit i pasivně. Rozmístění komponent už tak ideální není, po osazení grafiky přijdete o jeden a u dvou karet zapojených do SLI režimu téměř o všechny PCI sloty. Na desce naleznete také zřídkakdy vídaný konektor eSATA pro externí disky, velký počet USB portů a konektorů pro ventilátory.

Cena s DPH: 5 100,- Kč

2. Asus A8N32-SLI Deluxe
syntetický výkon

8,9

aplikační výkon

9,2

chlazení

8,6

BIOS

7,4

zvuk

7,1

vybavení

8,1

celkem

84 %

výkon a chlazení
až 32 linek pro režim SLI
rozšiřitelnost, eSATA
   
ruchy ve zvukovém výstupu
rozmístění komponent
automatické nastavení napětí

 

3. MSI K8N Diamond Plus

Také deska MSI je postavena na výkonné čipové sadě nVidia nForce4 SLI X16 se 32 linkami pro režim SLI. Měděný chladič severního můstku, který může některým procesorovým chladičům překážet, je propojen s chladičem jižního můstku jednou heatpipe. Bez ventilátoru se však neobejde. Použitý větráček je naštěstí díky nízkým otáčkám velmi tichý, ale teplota chladiče 67,7 °C při zátěži nás celkem překvapila. Tato deska je výjimečná použitým zvukovým kodekem Creative Audigy, díky kterému již nemusíte investovat do zvukové karty pro kvalitní zvukový výstup. Dále na desce zaujme tlačítko pro obnovení nastavení BIOSu a velký počet FireWire, USB a SATA konektorů.

Cena s DPH: 5 400,- Kč

3. MSI K8N Diamond Plus
syntetický výkon

8,5

aplikační výkon

8,5

chlazení

8,6

BIOS

7,3

zvuk

9,6

vybavení

8,4

celkem

84 %

výkon, bohaté příslušenství
až 32 linek pro režim SLI
velmi kvalitní zvuk
 
rozměrný chladič čipové sady
pečeť u zvýšení napětí pamětí
cena

 

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,