Tesla uvolňuje všechny patenty na elektroautomobily

Už pár dní se objevují informace, že Tesla, hlavní výrobce elektroautomobilů, připravuje uvolnění některých patentů pro podporu aut na elektřinu.

Spekulovalo se, že předmětem uvolnění budou jen nabíjecí stanice, díky čemuž by mohla Tesla získat lepší pokrytí bez vynaložení vlastních prostředků. Je to logické, ostatně představte si, kdybyste museli se svým autem jezdit jen k pumpě automobilky, kde najde unikátní patentovanou hadici do nádrže. Tak přitom dnes fungují elektromobily, standardů je velmi málo. 

Realita uvolnění patentů je ale ještě odvážnější. Elon Musk v aktuálním příspěvku na oficiálním blogu oznámil uvolnění všech patentů na technologii elektroautomobilů.

Původně se obával, že velcí výrobci bez ochrany patentů zaplaví trh elektroautomobily, skutečnost je pro něj něj ale ještě horší - auta spalující uhlovodíky pořád dominují prodejím všech aut. Tesla se proto zavazuje nejít s nikým do sporu, kdo se rozhodne využít její patenty na elektroautomobil.  Chcete jej postavit a báli jste se hněvu Tesla motors? Už nemusíte. Směle do toho.

zdroj: Tesla

 

Diskuze (116) Další článek: Microsoft: Telefony by měly mít „vícejádrové“ baterie. Vydrží týden?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,