Elon Musk | Bitcoin | Tesla Motors

Tesla ruší platby v Bitcoinech. Důvodem je uhlíková stopa

  • 24. března Tesla oznámila, že se za její auta dá platit Bitcoinem
  • 13. května Tesla oznámila, že bitcoinové platby ruší

Stránka tesla.com/support/bitcoin zmizela a Elon Musk zveřejnil vyjádření, podle kterého se Tesla obává rostoucího použití fosilních paliv (zejména uhlí) pro těžbu a ověřování transakcí. Zdůraznil, že kryptoměny jsou dobrá myšlenka, ale nesmí mít negativní dopad na životní prostředí.

 

Můžeme se ptát, proč tohle v Tesle nevěděli už před těmi sedmi týdny…

 

„Tesla nebude prodávat žádné Bitcoiny a plánujeme je použít pro transakce jakmile se těžba přesune k udržitelným zdrojům energie. Také se díváme na jiné kryptoměny, které na transakci spotřebovávají méně než 1 % energie, kterou potřebuje Bitcoin.“

Hodně se toho v posledních dnech napsalo o Muskově podpoře kryptoměny Dogecoin, ale ta danému energetickému požadavku nevyhovuje. Jako horký kandidát se jeví Ethereum. Po Muskově oznámení Bitcoin spadl o cca 18 % pod hodnotu 47 tisíc dolarů, následovala mírná korekce.

Zátěž, kterou těžba Bitcoinů představuje pro naši planetu, je v posledních letech nepopiratelná a množství energie potřebné k těžbě této kryptoměny prudce vzrostlo. Podle Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index spotřeba energie této měny nedávno překonala roční spotřebu Argentiny, tedy země s více než 44 miliony obyvatel.

Diskuze (75) Další článek: „Říkal jsem, že lidé budou umírat.“ Černý humor Elona Muska v novém videu o kolonizaci Marsu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,