Elektromobily | Lucid Motors

Tesla dostane konkurenci. Do Evropy se chystají americké elektromobily Lucid

Ještě letos má na evropský trh přijít další automobilka specializovaná na elektromobily. Alespoň to na Twitteru avizovala kalifornská společnost Lucid Motors. Web CNBC připomněl, že firma chce letos vyrobit dvacet tisíc sedanů Lucid Air v hodnotě 2,2 miliardy dolarů, zhruba 48,3 miliardy korun.

V USA dodal Lucid první vozy zákazníkům na přelomu října a listopadu 2021. Konkrétně to byl model Lucid Air Dream Edition prodávaný za 169 tisíc dolarů, tedy kolem 3,7 milionu korun. Generální ředitel Peter Rawlinson v říjnu 2021 pro agenturu Reuters doplnil, že uvedení sedanu Lucid Air v Číně se má uskutečnit v roce 2023.

Lucid Motors má za sebou významný rok. Na konci července vstoupila na burzu, když dokončila spojení s Churchill Capital IV z kategorie SPAC („prázdná“ společnost založená čistě s úmyslem veřejného obchodování na burze, které slouží k získání kapitálu a následnému sloučení s jinou společností – pozn. red.). Lucid Motors se tak dobrala k ocenění ve výši 24 miliard dolarů.

I během podzimu se akciím Lucid dařilo, a tržní hodnota společnosti dokonce překonala automobilku Ford, když se vyšplhala na 89,9 miliardy dolarů. V současnosti má Lucid hodnotu kolem 65 miliard dolarů. Její tržní kapitalizace je však stále hluboko pod Teslou, která loni vyskočila na více než jeden bilion dolarů.

Lucid se stejně jako Tesla kromě dlouhého dojezdu automobilů na jedno nabití (Lucid Air ujede 836 kilometrů) zaměřuje na autonomní řízení.

Diskuze (19) Další článek: Programování elektroniky: Naučte se Arduino teď hned a přímo v prohlížeči

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,