Web | Twitter | FBI

Tento GIF je podle FBI smrtící zbraň. Pozor, komu takový posíláte

Ne často se stává, že předmětem kriminálního vyšetřování je tweet. Ale i takové případy existují. V polovině prosince byl novináři serverů Vanity Fair a Newsweek Kurtu Eichenwaldovi záměrně poslán tweet s blikajícím GIFem, jenž mu měl spustit záchvat, protože je o něm veřejně známo, že je epileptik. Nyní celý případ vyšetřuje FBI a odesílatel byl zatčen.

Tweet s agresivně blikajícím GIFem a zprávou „za svůj článek si zasloužíš záchvat“ odeslal uživatel @jew_goldstein a Eichenwaldovi skutečně záchvat způsobil. Novinář následně oznámil, že si od Twitteru dá pauzu a na útočníka podá trestí oznámení. O tři měsíce později FBI muže, jenž účet @jew_goldstein spravoval, zadržela.

tweet.png
Blikající GIF skutečně epileptickému novináři záchvat způsobil. Hvězda stroboskopicky přeblikávala do kontrastních barev.

Útočníkem byl 29letý John Rivello. Obviněn je z kyberšikany a podle tohoto soudního dokumentu z útoku smrtící zbraní. Novináři GIF poslal údajně kvůli jeho politickým názorům, a protože je Žid. V obvinění také stojí, že nabádal další uživatele, aby GIF muži posílali.

Jako důkaz byl použit Rivellův účet na iCloudu, ve kterém vyšetřovatelé našli odkazy na Eichenchaldovu stránku na Wikipedii a web o epilepsii Epilepsy.com.

Pro představu přikládáme odkaz na originální obrázek. Neklikejte na něj, pokud trpíte epilepsií! Obrázek je k vidění zde.

Diskuze (62) Další článek: Apple vylepšil iPad a snížil mu cenu. iPhone začal nabízet v sytě červené

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,