Téma týdne: Bez MP3 přehrávače nedá Ježíšek ani ránu

Přehrávače digitálních formátů jsou vánoční stálicí už nejméně dva roky. Protože je lehké koupit, ale mnohem těžší si vybrat, napovíme vám, podle čeho se orientovat. Věřte, že MP3 přehrávače umí i mnohem více, než jen pouštět hudbu.
Téma týdne: Vánoce – poradíme s výběrem dárků!

Obliba přehrávačů digitálních audioformátů, které běžně označujeme jako MP3 přehrávače, stále roste. Hlavním motorem růstu je kvalitní marketing společnosti Apple, jejíž přehrávač iPod ovládl relevantní segment trhu s USA i západní Evropě a má v podstatě dominantní postavení. I přesto ale existují desítky dalších výrobců, kteří nabízejí dostatečné množství přehrávačů, aby si vybral každý. Protože je nabídka široká a stejně tak jsou rozmanité i možné způsoby nákupu, rozhodli jsme se nabídnout základní informace pro úspěšný nákup v předvánočním období.

Prvním rozhodnutím, které je nutné učinit, je kromě stanovení cenové hranice způsob, jakým bude obdarovaný MP3 přehrávač používat. Dá se říct, že vhodný model použití určuje paměťové médium, které přehrávač využívá. Od typu použitého datového média se odvíjí velikost přístroje, hmotnost i jeho odolnost. Jednotlivé typy přehrávačů, které zahrnují CD přehrávače, přehrávače s Flash pamětmi a přehrávač s miniaturním pevným diskem jsme již představili v tomto článku, který vám může posloužit jako reference.

Pro každého něco

V praxi to znamená, že student, který se nikam nehne bez oblíbeného batůžku, nebude nic namítat proti CD MP3 přehrávači, který je poměrně těžký a rozměrný, ale v batohu se bez problémů schová, navíc nabízí dostatečnou kapacitu pro uložení dat. Pro manažera, který nosí oblek a malou aktovku bude vhodnější menší přehrávač, ať už s pevným diskem nebo s pamětí flash, který neudělá bouli na saku. Zde většinou záleží také na designu, ale elegantní přístroje lze nalézt i u CD přehrávačů.

Specifickou kategorií jsou sportovci, kterým nejvíce sedí flashové přehrávače, které jsou odolné proti mechanickému poškození a také u nich neexistuje problém přeskakování skladby. Jsou zároveň nejlehčí, což má pro sportovce také svůj význam. Zvláště, pokud je kvůli nedostatku kapes ve cvičebním úboru nosí připevněné na paži nebo jako přívěšek na krku.

Kapacita je králem

Dalším parametrem, který se týká paměťových a harddiskových přehrávačů, je dostupná kapacita. Zatímco u CD přehrávačů není problém vyměňovat CD, u ostatních typů přehrávačů je důležité, kolik hudby se do přístroje najednou vejde. Pokud víte, že cesta do školy trvá dítěti hodinu tam a hodinu zpět, měl by vybraný přehrávač nabízet uložení alespoň dvou hodin záznamu.

O tom, kolik skladeb se do přístroje vejde, nerozhoduje jen jeho nominální kapacita v megabajtech, ale také kvalita skladeb. Běžně se používá 128 kb/s kódování, což je kvalita blízká CD. V této kvalitě zabere hodina hudby přibližně 64 MB paměti. Nejlevnější běžně nabízené MP3 přehrávače nabízejí kapacitu 128 MB, což znamená přibližně dvě hodiny hudby. Kapacita přehrávačů vybavených pevnými disky je samozřejmě mnohem vyšší, začíná někde kolem jednoho gigabajtu, to je tolik hudby, že dost možná dříve dojde baterie v přístroji.

Výdrž přehrávačů se liší podle typu zařízení, výrobce i způsobu napájení, jen při velké smůle ale narazíte na přehrávač, který by nevydržel v provozu alespoň šest hodin, mnohem častější průměr je 8 hodin, některé přehrávače ale zvládnou i dvojnásobek. Od výrobcem uváděné hodnoty je dobré odečíst tak dvě hodiny a dostanete reálnou dobu provozu. Většina přehrávačů je napájena prostřednictvím akumulátoru, který je často možné vyměnit pouze v servisu.

Životnost akumulátorů je při každodenním používání blízká době, na kterou je poskytována záruka. Za dva roky sice může být přístroj zastaralý, ale pokud se před koncem záruky výdrž akumulátoru výrazně zhorší, je to důvod pro reklamaci a výměnu akumulátoru, na který potom běží nová půlroční záruka. Napájení bateriemi je dnes už spíše výjimkou, ale má své výhody díky snadné výměně a možnosti nosit s sebou náhradní zdroj energie.

Flash přístroje

Související odkazy

Katalog produktů
Přenosné MP3 přehrávače

Nedávno uvedený MP3 přehrávač Canyon Sport Edition, který je dostupný se 256 nebo 512 MB paměti. Přístroj podporuje formáty MP3 a WMA, je vybaven rádiem a zaujme zejména sportovní design s výraznou oranžovou barvou a sluchátka spojená se šňůrkou pro nošení na krku. Verze s půl gigabajtem RAM se dá pořídit za tři tisíce korun s daní, verze s poloviční kapacitou paměti stojí o pět set korun méně, rozhodně se tak vyplatí zakoupení 512MB přístroje.

  
Canyon Sport Edition * SENCOR SFP-1100 * SENCOR SFP-7256

Další značkou, která se snaží zaujmout na vánočním trhu je Sencor, který je známý zejména díky nízkým cenám. Například SENCOR SFP-1100 za 1500 Kč nabídne kapacitu 128 MB a napájení jedním AAA akumulátorem nebo baterií. SENCOR SFP-7256 už nabízí 256MB MB kapacitu a příjem rádia, i když nejvíce na první pohled zaujme téměř dvoupalcový displej, který poslouží i ke čtení textů a prohlížení obrázků, to vše za 5257 Kč. Obdobný přehrávač CMTech CA C90 s novou cenou 4990 Kč (za 256MB verzi) jsme nedávno recenzovali.

CD MP3 přehrávače

Nejvýraznější vánoční akci pro zákazníky připravil internetový obchod MP3Store, ke všem MP3 CD přehrávačům objednaným do konce roku nabízí jako bonus pouzdro CaseLogic za jednu korunu. V nabídce je například nejmenší CD MP3 přehrávač iRiver iMP-550 SlimX za 5390 Kč, který nabízí funkci digitálního rádia a výdrž kolem padesáti hodin při napájení dodávaným akumulátorem doplněným externími alkalickými články.

  
iRiver iMP-550 SlimX * TEAC MP-10 * Panasonic SL-CT510EG

Velice tenký a také mnohem levnější přehrávač TEAC MP-10 nabízí například Cybex za 2362 Kč. Oproti dražšímu kolegovi postrádá rádio a design je méně atraktivní i osmihodinová výdrž na akumulátor odpovídá mnohem nižší ceně. MP3 přehrávače dodávají i velké společnosti světa spotřební elektroniky. Panasonic nabízí například model SL-CT510EG ve třech barevných provedeních. Za 2927 Kč nabízí výbornou výdrž 105 hodin na dvě alkalické AA baterie nebo 40 na akumulátory, které ale nejsou součástí balení, narozdíl od externího napájecího zdroje pro poslech v místnosti.

Přehrávače s pevným diskem

Jedničkou na světovém trhu tohoto typu přehrávačů a ve Spojených státech vůbec nejprodávanějším MP3 přehrávačem je iPod společnosti Apple, který je dodáván v řadě modelů. České zastoupení Apple na podzim otevřelo dokonce kamenný obchod a spustilo reklamní kampaň, která má z iPodu udělat vánoční hit i u nás. Nejlevnější iPod mini s kapacitou 4 GB stojí přibližně 9400 Kč. V České republice zatím není dostupný online obchod iTunes, se kterým je iPod provázán. Více se o iPodu dozvíte v naší recenzi.

Jednoduchý přehrávač vybavený pevným diskem lze ale pořídit i levněji. Na vánoční trh byla v České republice uvedena značka Rio. Nejlevnější (a také nejstarší) přístroj z její nabídky se jmenuje Nitrus, který disponuje kapacitou 1,5 GB a doporučenou cenu 6290 Kč. Dražší je potom Karma, která nabízí pevný disk s kapacitou 20 GB, podporu formátu Ogg Vorbis a také možnost přístupu přes lokální počítačovou síť, v níž může sloužit jako hudební server pro celou rodinu. Doporučená cena tohoto produktu je 10 490 Kč, prodává se ale i za rovných 10 000 s daní. Poměrně zajímavá je i nabídka společnosti Creative, kterou známe zejména jako výrobce zvukových karet. Jde o přehrávač Creative ZenNx, který nabízí 60GB pevný disk za 12 tisíc korun s daní.

  
iPod mini * Rio Nitrus * Rio Karma

O krok dál potom bere funkce MP3 přehrávače přístroj iRiver PMP-140, který kromě hudby umí přehrávat také videozáznamy v oblíbeném formátu DivX. Ve srovnání s ostatními je výrazně větší – kvůli LCD displeji s úhlopříčkou 3,5" rozlišením 320x240 bodů a schopností zobrazit 260 tisíc barev. Přístroj je napájen akumulátorem, který vydrží v provozu deset hodin při poslechu hudby a 5 hodin při sledování videa. Přístroj umožňuje také přímé připojení fotoaparátu, nechybí ani funkce radiopřijímače. Cena 20 503 korun je poněkud vyšší, jde ale o exklusivní zařízení.

Do obývacího pokoje

Všechna předchozí zařízení jsou určena pro poslech v pohybu, digitální hudební formáty ale pronikají celkem úspěšně i do obývacích pokojů. Hlavním zástupcem zařízení, která umějí přehrávat MP3 nebo WMA soubory jsou stolní DVD přehrávače, z nichž některé umožňují i přehrávání "počítačových" videoformátů Divx a Xvid. Pro zakoupení DVD přehrávače svědčí jak velice nízké ceny přehrávačů, tak rozšíření DVD filmů v prodejnách a videopůjčovnách (včetně výrazného snížení cen u vybraných filmů).

DVD přehrávače s podporou MP3 se dají pořídit i za méně než 2000 Kč. Například Daewoo DV-500 stojí v online obchodě Cybex 1962 korun. Tato cena zahrnuje samotný přehrávač, který je možné připojit k televizi prostřednictvím SCART kabelu a běžně používat. Dražší jsou sestavy doplněné reproduktory, o kterých hovoří jiný náš článek.  

Kromě DVD přehrávačů je možné poslouchat MP3 skladby také prostřednictvím klasických mini a mikro systémů nebo radiomagnetofonů. Mezi nejlevnější patří například Roadstar RCR - 4600MPT, který prodává Roadstar Shop za 1890 korun s daní. I když zvuk přístroje postrádá výraznější basy, zaujme zejména jednoduché ovládání při přehrávání MP3 souborů a alfanumerický displej. Méně než dva tisíce stojí také mikro systém SMARTON SM-55, který vypadá na svou cenu velice atraktivně a nabízí také digitální tuner, který v této cenové kategorii není úplně běžný. Náročnější posluchači pak ocení třeba Panasonic SC-PM39DE-S, který nabízí přehrávání Audio DVD a hudebních formátů MP3 a WMA.

  
Roadstar RCR - 4600MPT * SMARTON SM-55 * iRiver PMP-140

I když jsme jako příklady uvedli jen několik přehrávačů z několika obchodů, možnosti nákupů jsou mnohem širší. MP3 přehrávače jsou běžnou součástí akčních nabídek elektroprodejen i dalších prodejních řetězců. Nákup v kamenném obchodě má výhodu v tom, že je možné si přístroj nechat předvést za chodu. Pokud tuto možnost máte, nezapomeňte si připravit vhodné CD s náročnější hudbou jako je Jazz nebo Drum`n`bass, která přehrávač prověří, nejdůležitější ale je samozřejmě to, jak z přístroje zní hudba, kterou sami posloucháte (pokud máte doma kvalitní sluchátka, vezměte je s sebou). Navíc si zboží můžete hned odnést domů.

Online obchody nabízejí většinou výhodnější ceny, rozdíly se pohybují v řádech sto, ale i tisícikorun. Nejlepším řešením, které ale nepotěší prodavače v kamenných obchodech, je přezkoumání přístroje v kamenném obchodě a jeho objednání online. Přitom si ale dejte pozor na výběr obchodu, nejnižší cena nemusí být vždy nejvýhodnější, to poznáte zejména v okamžiku, kdy chcete mít zboží dodané rychle a přesně nebo když se pokusíte zboží reklamovat.

Diskuze (40) Další článek: K internetu má přístup dalších 602 českých knihoven

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,