Notebooky | Lenovo

Tělo z titanu a HDR displej: X1 Titanium Yoga je nejtenčí ThinkPad, jaký kdy Lenovo vyrobilo

Nabídka počítačů z rodiny ThinkPad se rozrůstá o několik nových unikátních počítačů. Naštěstí nejde o takové extrémy, jako loni v lednu představený ThinkPad X1 Fold s ohebným displejem, který teprve nyní přichází na trh. Všechny novinky se začnou prodávat během ledna či února.

Titanový notebook

Hlavní hvězdou sestavy se rozhodně stává ThinkPad X1 Titanium Yoga. Titanium v názvu není jen nějaké marketingové označení exkluzivity, ten notebook má opravdu vnější plochy z titanu. Tento drahý lehký a pevný kov vídáme v omezené míře u hodinek nebo brýlí, tady pokrývá celý notebook s 13,5" displejem. Díky tomu může být notebook tenký jen 11 mm při hmotnosti 1,15 kg. 

03_TP_X1_Titanium_Hero_Multi_Modes.jpg02_TP_X1_Titanium__Hero_Thin_Light_Profile.jpg
ThinkPad X1 Titanium Yoga

Z úhlopříčky displeje už také můžete tušit další unikátní vlastnost. Displej tu má poměr stran 3:2, což je u ThinkPadů vítaná změna. Displej s jasem 450 nitů navíc podporuje HDR s certifikací Dolby Vision a reproduktory nesou razítko Dolby Atmos. Z označení Yoga také odhadnete, že displej můžete překlopit na druhou stranu, dotýkat se jej prsty nebo po něm kreslit perem.

ThinkPad X1 Titanium Yoga je ale pořád ThinkPad. V klávesnici nechybí trackpoint a klávesnice neslevuje z vysokého standardu Thinkpadů. Podobně každý Thinkpad prochází náročnými testy odolnosti, takže i tady se z ničeho neustupovalo.

Na karbon se nezanevřelo

Oproti titanové novince vypadá dosavadní premiant Thinkpad X1 Carbon s tělem z uhlíkových vláken docela obyčejně. Devátá generace X1 Carbon ale také přichází s důležitou změnou v podobě displeje s poměrem stran 16:10. S displejem se pojí i nový kloub – místo dvou samostatných kloubů se používá jeden širší uprostřed. A když se už předělávalo celé tělo, našlo se místo i pro větší 57Wh baterii.

07_X1_Carbon_G9_Hero_Rear_Facing_Left_CARBON.jpg01_X1_Yoga_G6_Hero_Presentation.jpg06_X1_Yoga_G6_Hero_Front_Facing_Right.jpg 
Thinkpad X1 Carbon

Displej 16:10 nebo 57Wh baterii nabídne také šestá generace ThinkPad X1 Yoga. U tohoto konvertibilního notebooku se ale nemění provedení kloubů displeje.

Oba notebooky navíc poznají, zda sedíte před displejem a umí se podle toho probudit či zamknout. Jako první používají Dolby Voice pro přirozenější videokonference se zřetelnějším zvukem.

Zcela nový je ThinkPad X12 Detachable s 12,3" FHD+ displejem a odtrhávací klávesnicí v těle připomínajícím Microsoft Surface. Lenovo podobné počítače nabízí již dlouho, zatím ale nebyly součástí rodiny Thinkpadů. 

02_Thinkpad_X12_Hero_Front_Facing_Left.jpg12_Thinkpad_X12_With_KB_Tour_Left_Side_Profile.jpg01_Thinkpad_X12_Hero_Front_Facing_JD.jpg

Všechny představené Thinkpady jedou na procesorech Intel 11. generace s grafikami Iris Xe.

Předběžné české ceny (včetně DPH) a termíny prodejů vypadají následovně:

  • ThinkPad X1 Titanium Yoga se začne prodávat únoru od 69 990 Kč,
  • ThinkPad X1 Carbon v dubnu od 59 990 Kč, 
  • ThinkPad X1 Yoga v dubnu od 69 900 Kč,
  • ThinkPad X12 Detachable v únoru od 44 990 Kč

Z těchto předběžných cen je jasné, že pokud vám X1 Carbon připadal jako drahý prémiový notebook, za titanovou novinku si připlatíte nejméně dalších deset tisíc korun.

Diskuze (2) Další článek: Experti z Gigabytu přetaktovali nový procesor Intelu na frekvenci 6,9 GHz. Bylo ale potřeba -196 °C

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,