Telefónika má za půl roku čistý zisk „jen“ 5,7 miliardy korun

Telefónika O2 se pochlubila finančními výsledky za první pololetí roku 2009. Výnosy z podnikání klesly oproti stejnému období minulého roku o 4,6 % na 29 737 milionů korun, v rámci samostatného druhého čtvrtletí byl zaznamenán meziroční pokles dokonce o 7,9 %. Zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) poklesl o 4,4%, čistý zisk o 1,4 %. Důvodem je pochopitelně globální ekonomická situace. Nicméně i s poklesem dosáhla Telefónika O2 za druhé pololetí čistého zisku 5 722 milionů korun.

Firma se v tomto období snažila, stejně jako všichni ostatní, snížit provozní náklady. To se jí povedlo, a to konkrétně o 5,5 % na 16 823 miliónů korun. Společnost se ovšem nezdráhala investovat, a to téměř tři miliardy korun, o 19,9 % více než loni. Nejvíce šlo na rozšiřování pokrytí mobilní sítě třetí generace.

Operátor si pochvaluje zpomalující tempo odhlašování pevných linek. Meziročně jich je nyní o 6,9 % méně, což je oproti předchozím obdobím skutečně znatelné zpomalení. Počet přímo nabízených ADSL přípojek zatím stále stoupá, doposud jich bylo zřízeno 634 tisíc. Klesl však počet velkoobchodních ADSL přípojek. Výnosy z internetu a služeb založených na internetovém připojení (ADSL, IPTV) vzrostl o 7 % na 2 201 miliónů korun.

A ještě krátce k mobilní síti operátora: počet „mobilních“ zákazníků vzrostl meziročně o 2,1 % a je jich celkově již 4 835 tisíc. Přitom se dařilo zákazníky migrovat z předplacených služeb na paušální, protože „předplacenkářů“ o 8,2 % ubylo, zatímco „paušálistů“ je o 6,8 % více.

Kompletní finanční zprávu najdete zde.

Diskuze (10) Další článek: Finální Windows 7 cracknuty, stejným fíglem jako Visty

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,