Technologie | Notebooky | Počítače

Technologie zítřka aneb kde mají dnešní počítače velké slabiny

  • Dnešní kancelářské počítače stačí na cokoliv
  • Rezervy jsou však jiných oblastech
  • Které technologie vyhlížíme?

Morální životnost počítačů vzrostla, dnes koupené PC vydrží déle než v minulosti. Obzvlášť to platí pro desktop. Dodnes používám Intel Core i7-3770K, který nedávno oslavil osmé narozeniny. Za dobu, co jej mám, jsem v počítači vyměnil jen operační systémy, přidal SSD a nahradil grafickou kartu (protože na něm i hraju). Hardwarový základ je ale pořád stejný. 

Těžko bych totéž mohl říci v devadesátých letech nebo začátkem nového tisíciletí. Po osmi letech byl počítač fosílie, která mě brzdila i při kancelářské práci. Přišly nové systémy a programy, které byly náročnější. Častěji se měnila používaná hardwarová rozhraní (tj. sloty a konektory), takže jednoduchý upgrade nebyl možný, a musely se vyměnit všechny klíčové komponenty či rovnou koupit nový počítač. 

Jenže když už dnes PC a periferie vydrží „věčně“, existují nějaký důvody kupovat nové? Ale jistě. 

Vyšší výkon se vždy hodí

Po letech stagnace, kdy Intel pouze objevoval nová jezera a neměl relevantní konkurenci, se AMD konečně vzchopilo. Architektura Zen dohnala konkurenční Core a kvůli problémům Intelu s 10nm výrobou vlastně i předehnala. Donedávna byl u Intelu čtyřjádrový procesor high-endovým modelem, dnes je to díky tlaku AMD pouze low-end. Ryzeny přinesly do běžných desktopů 8-, 12- i 16jádrové čipy, což vybičovala i Intel k tomu, že uvedl alespoň 10jádrové. Do notebooků pak konečně míří nadupaná osmijádra z obou táborů.

Kancelářský počítač takový výkon ani nevyužije, ale při práci s grafikou, videem nebo AI výpočty si nákupem nového procesoru (či rovnou notebooku) můžete hodně polepšit. Nový procesor bude do budoucna důležitý i pro hráče. Právě připravované konzole Xbox Series X a PlayStation 5 totiž ponesou osmijádrové (šestnáctivláknové) čipy rodiny Zen 2, což tvůrce enginů a potažmo her konečně donutí vyvíjet pro vyšší míru paralelismu. (Už stávající konzole mají osmijádra, avšak pomalá.) 

AMD CES 2020 Update_Client_Embargoed Until Jan. 6 at 6pm ET-page-018_575px.jpg
Nové Ryzeny 4000 posunují výkonnostní laťku notebooků

S hrami souvisí též nová generace grafických karet. Nvidia udělala před dvěma lety architekturou Turing důležitý výkop směrem k budoucnosti. A do té budoucnosti naskočí i obě nové konzole. Hry konečně nabídnou ray tracing v reálném čase, což byla doposud výsada pouze filmové produkce. Reálné světla, stíny, zrcadla, skla a další prvky související s RT mohou atmosféru zlepšit víc než lepší textury. Nové karty ale přinesou též komplexnější geometrii (detailnější objekty) díky mesh shadingu nebo technologii, která pomocí GPU vylepší prostorový zvuk. Kdo si bude chtít novinky užít naplno, musí upgradovat. 

Diskuze (47) Další článek: Velký srovnávací test batohů pro 15,6" notebooky: Výsledky, vítěz a poražení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,