Technologie otisku prstu: (ne)bezpečné zabezpečení

Ke snímání otisku prstu lze použít různé formy snímačů založených na odlišných technologií. Jak se liší a jaký druh má iPhone 5S? Lze se spolehnout na biometrii?

(Ne)bezpečné zabezpečení

Otisk prstu slouží k rychlé a jednoduché identifikaci. Stejně jako u jiných senzorů, i zde dochází k nasnímání části lidského těla (v tomto případě kožních papilárních linií) a vše se porovnává s uloženou databází v daném přístroji.

Poměrně hojně se snímání prstu objevuje u docházkových a přístupových systémů. Stejně jako u kamer, i zde hraje velkou roli rozlišení snímku, který je vytvořen pomocí různých technologií.

Problém jakéhokoli snímání je ale právě kvalita. Pokud snímač snímá v určitém rozlišení a případný hacker je schopen ve stejném rozlišení vytvořit stejný obraz či hmotu, snímač nedokáže zjistit podvod. Jsou to primitivní snímače s relativně nízkým rozlišením, které se ale do budoucna bude zvyšovat stejně jako u kamer nebo displejů. A pokud rozlišení snímače předběhne možnosti tisku, výroba falešných otisků na silikon už nebude tak snadná.

 2013-10-02 v 23.34.30.png

Otisk prstu ale určitě nelze chápat jako náhradu bezpečného hesla, ale jako skvělou pomůcku umožňující rychlou identifikaci uživatele u nepříliš kritických věcí.

Při tvorbě zabezpečeného produktu (ať už jde o počítač, bankomat, telefon, internetové bankovnictví) je třeba vždy citlivě vyvažovat složitost zabezpečení vs. pohodlí uživatele. Každé heslo je lepší než žádné heslo a u spoustu věcí by bylo heslo otravné.

Nemáme zaheslované ledničky a ani další věci v domě, ale vystačíme si s pohodlným zámkem pouze u dveří, který jde i tak snadno zkopírovat. Jakmile se zloděj dostane dovnitř, může si už beztak cokoli vzít s sebou (třeba i trezor) a ten později v pohodlí postupně prolomit (stejně jako zašifrovaný počítač atd.).

A stejným pohledem je potřeba koukat na bezpečnost. Nedávnou vlnu nevole vyvolalo snadné zobrazení hesel v prohlížeči Chrome a dalších. V podobném stylu ale záměr vyjádřil i Google. Protože jakmile má někdo přístup k vašemu počítači, už z něho teoreticky dostane vše co potřebuje, i když je to zašifrované nebo nikoli.

TIP: Vědci dokáží dostat z vašeho mozku utajenou informaci

Každá šifra jde dříve nebo později prolomit, každý snímač lze ošálit. Jak ukazují poslední výzkumy, v budoucnu možná nebude bezpečný ani váš mozek. Absolutní bezpečnost zkrátka neexistuje a pro pohodlný život je tak bezpečnost vždy konfrontována s komfortem při identifikaci.

Několik technologií najednou

Jednou z možných řešením pro mnohem bezpečnější a zároveň stále pohodlné ověřování by mohly být kombinace několika technologií, což už můžeme vidět například u elektronického bankovnictví. Přihlášení probíhá pomocí krátkého hesla a sms kódu.

TIP: 10 biometrických technologií, které vás identifikují

V případě mobilního zařízení může jít například o kombinaci otisku prstu a obrazu z přední kamery, která snímá váš obličej. Mezi biometrickými technologiemi už jsou i snímače žil v rukou, srdeční rytmus (vzpomínáte na spekulovaný iWatch?) a podobně.

10_biometrick_ch_technologi__kter__v_s_identifikuj_4d2ed0bddd.jpg
Mezi dostupné biometrické technologie patří srdeční tep i žíly v rukou. Možná se tak dočkáme další formy zabezpečení s příchodem chytrého náramku iWatch (Zdroj: Fujitsu)

V případě mobilního zařízení ale musí technologie dospět do takové podoby, aby byla miniaturní a úsporná. 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,