Task Coach: správa úkolů v češtině a zdarma

Množství úkolů, práce i organizačních informací se na člověka (nejen) v produktivním věku valí ze všech směrů. Uspořádat si všechny povinnosti lze s malým a jednoduchým pomocníkem.

 Hned na úvod je třeba říci, že Task Coach rozhodně neaspiruje na pozici všemocného správce času náročných manažerů a obchodníků, nenaleznete u něj žádnou dokonalou podporu synchronizace s přenosnými zařízeními a komunikace s ostatními aplikacemi je také dost omezená. Cílovou skupinou aplikace je tak především domácí uživatel, jehož osobní i nepříliš pracovně vytížený život zvládne spravovat rychle, jednoduše, nenáročně a zdarma.

Úkol je podstatou všeho

Při prvním prohlédnutí programu Task Coach je hned jasné, že se zde nebude jednat o nějaké grafické orgie. Strohý vzhled koresponduje se snahou autorů o maximální jednoduchost, rychlost a přehlednost. Po přepnutí do češtiny, která je spíše na průměrné úrovni (trochu chybí překlad tipů pro práci a několika položek), může začít uživatel zásobovat program svými úkoly, schůzkami či připomínkami.

screenshot.1.jpg 
Hlavní okno programu.

Konkrétní položky je možné zadávat buď pokaždé od začátku, nebo se dají při opakovaných činnostech používat definovatelné šablony úkolů. Samozřejmostí jsou zde pojmenování a popis úlohy, její časové ohraničení s možností upozornění či nastavení míry splnění a finančního rozpočtu. K jednotlivým úkolům lze zadávat jejich prioritu, lze je vkládat do tematických kategorií i zde existuje možnost vytvářet tzv. podřazené úkoly.

screenshot.2.jpg screenshot.2a.jpg
Přidávání nového úkolu.

Je třeba mít přehled

Jakmile se začne aplikace plnit nejrůznějšími zadáními, vzniká logicky potřeba jejich efektivního prohlížení, připomínání a rovněž i editování. K tomu vám pomohou nová okna, které do toho základního můžete vložit. Mezi ty nejužitečnější patří především seznam kategorií, pracovní plán, kalendář, časová osa i mapa s úkoly či soubor poznámek. Díky tomu i díky použití nejrůznějších filtrů se v záplavě povinností zorientujete velice rychle.

screenshot.3.jpg 
Další okna pro větší přehled.

S vybranými položkami se dá pracovat i jiným způsobem. Lze je odesílat mailem, protože Task Coach dokáže v základní rovině spolupracovat s programy Outlook a Thunderbird. K úkolům můžete připojovat přílohy v podobě jakéhokoli souboru, poznámky či e-mailové zprávy. Co se exportu týče, tak kromě obligátního vytištění všech údajů je lze i uložit do formátů HTML a CSV. O mnoho více už od aplikace nečekejte. Nezvládá toho sice moc, ale zato to dělá poctivě a bez nároku na honorář. Plusem pro českého uživatele pak je lokalizace do naší mateřštiny.

screenshot.4.jpg 
Nastavení aplikace.

 

stáhnout program Task Coach 1.2.16 Licence: open source, 11 MB
Autor: Frank Niessink
Web programu: www.taskcoach.org


Diskuze (4) Další článek: Webový Office 2010 už zvládne tisk a tvorbu grafů

Témata článku: , , , , , , , , , , ,