TapinRadio: Hudba i mluvené slovo z celého světa

Internet nabízí mnohem více než radiopřijímače našich otců a dědů. Bez větší námahy můžeme poslouchat vysílání i z nejvzdálenějšího koutu Země skrze vlastní počítač a šikovný software.

TapinRadio je zajímavý projekt českých tvůrců, který má za cíl zprostředkovat rozhlasové vysílání stanic celého světa prostřednictvím internetu. Program je to jednoduchý, disponující českou i slovenskou (a také další) jazykovou lokalizací, nabízí intuitivní ovládání, opravdu široký výběr stanic i možnost nahrávání jejich vysílání. To vše můžete využít zcela zdarma díky freewarové licenci.

Žádný krasavec, ale umí toho dost

První dojem z pohledu na prázdné a graficky velice chudé okno programu není zrovna nejlepší. Nicméně řada jiných programů rovněž nenabízí útulný grafický kabátek, sází totiž především na funkčnost, spolehlivost a nenáročnost. To je i případ TapinRadia. Z ovládacích prvků tu naleznete pouze tlačítko pro zapnutí a vypnutí, čudlík pro nahrávání a jezdce pro nastavení hlasitosti.

sshot-1.png 
Graficky prosté okno.

Síla aplikace spočívá zejména v širokém výběru stanic. K těm se dá dostat přes geografické kategorie (kontinent, stát), žánr či systém sítí. Geografické hledisko vás pohodlně dovede k nejrůznější etnické hudbě či lokálnímu zpravodajství, přesto je třeba mít na paměti, že i vysílání z jiné lokality může být přiřazeno k určitému státu. Třeba Radio Farda vysílá z Prahy, ale je z pochopitelných důvodů zařazeno k íránským stanicím atd.

sshot-2.png 
Široký výběr stanic z celého světa.

Nahrávání, ukládání a nastavení

Další výraznou dovedností je schopnost nahrávat poslouchané vysílání. Nedočkáte se tu sofistikovaného ovládání ani detailního nastavení. Pouze určíte cílovou složku, formát a kvalitu výstupu a ve vhodný okamžik zmáčknete tlačítko „Nahrávat“. Určit ještě lze, zdali chcete zaznamenat do jednoho souboru celé nahrávání, nebo jednotlivé písničky oddělovat. Zaznamenávat, stejně jako i poslouchat, můžete i po usnutí. Stačí pouze nastavit čas ukončení programu, popř. i vypnutí počítače.

sshot-3.png 
Nahrávání zvoleného vysílání.

Co se týče nastavení aplikace, tak to nabízí pouze základní možnosti úprav chování programu (minimalizování do lišty, vyskakovací bubliny, klávesové zkratky…), jeho barevného rozpoložení či automatické aktualizace. Bohužel tu trochu chybí větší možnosti zvukového výstupu. Minimálně ekvalizér by se tu hodil. Nicméně i tak se jedná o zajímavý projekt, který bude mít snad před sebou ještě dlouhou budoucnost.

sshot-4.png 
Časovač pro vypnutí programu/počítače.

stáhnout program TapinRadio 1.23 Licence: freeware, 8,5 MB
Autor: Tapin
Web programu:


Diskuze (7) Další článek: Nový Firefox 3.6.11: dalších 40 záplat na stabilitu a bezpečnost

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,