Takový je Windows Home Server

V minulém týdnu Microsoft dokončil RC1 svého domácího serveru. První pohled na příštího obyvatele černé krabičky v komoře.
Kapitoly článku

Dlouho očekávaný a přesto neznámý. Zdaleka se mu nedostávalo takové popularity jako poslednímu Windows klientu – Windows Vista. Přesto je podrobně plánován a celé dva roky aktivně vyvíjen. Windows Home Server: Serverový produkt odvozený od Windows Server 2003 R2, který má v době, kdy mnoho domácností má více než jeden počítač, fungovat jako centrum domácí sítě i multimédií. Dříve byl známý jako projekt Q, Quattro.

Nejdůležitější je jednoduchost

Návrháři a softwaroví architekti se primárně zaměřovali na jednoduchost, aby Home Server (WHS) uměla ovládat i babička, stabilitu a rovněž možnost vzdálené správy či spíše vzdáleného ovládání a přístupu k médiím. Finální verze bude uvolněna ve druhé polovině tohoto roku. Do té doby může každý vyzkoušet prvního kandidáta na vydání, který je po přihlášení do programu Microsoft Connect k dispozici ke stažení přímo na webu Microsoftu.

Tamtéž je rovněž k vyzvednutí produktový klíč potřebný k instalaci. Klíč je použitelý pro jedinou aktivaci, Microsoft však připravil pro jeden Windows Live ID účet deset různých klíčů. Windows Home Server vyžaduje aktivaci po třiceti dnech od instalace.

Nová Windows jsou určena pro domácnosti, které chtějí ve své LAN sdílet jediné centrální a nonstop funkční datové úložiště. Využít jej mohou multimediální konzoly Xbox 360 (a jiná zařízení podporující Windows Media Connect), přehrávače Zune, jakož samozřejmě i běžná PC. Kromě prostého skladiště dat nabízí i možnost jejich automatického zálohování.

Data jako v bavlnce

Zálohování probíhá dvakrát denně a to zcela bez dozoru uživatele. Zálohování neprobíhá na úrovni souborů, nýbrž na úrovni bloků diskových clusterů, jejichž obsah systém na klientském počítači pravidelně monitoruje a ukládá pro ně hashe. Když se hashe změní, Windows odešlou předmětné bloky k zálohování na Home Server.

sshot-2007-06-18-[20].png

Při zálohování se využije i technologie Single Instance Store, která umožní uchovávat od každého souboru pouze jedinou jeho kopii společnou pro všechny počítače v síti. Produktový manažer Microsoftu Todd Headrick prý viděl i případy, kdy zálohy 15 – 19 TB dat nezabíraly více než 300 GB. Dlužno podotknout, že toho se dá docílit snad jedině v podnikových sítích s desítkami (ne-li stovkami) identických pracovních stanic. Těžko někdo má na domácích počítačích dohromady 19 TB úložného prostoru, přičemž jde jen o stále se opakujících 300 GB stejných dat.

Hot Swap a RAID bez RAIDu

Skladiště dat lze jednoduše rozšiřovat. Jednou z významných změn uživatelského rozhraní WHS je odstranění písmen označujících jednotlivé jednotky na discích (Konečně!). Podle Headricka lze jednoduše zapomenout, kam uživatel data uložil. Windows je agregují na jediné místo bez ohledu na jejich původ – disk či externí zařízení.

sshot-2007-06-17-[8].png 
Powerful and Simple... Jak jinak

Windows Aero nehledejme

Uživatelské rozhraní nových Windows bylo zcela redukováno, můžeme říci dokonce eliminováno. Servery pro systém Windows Home Server totiž nebudou vyžadovat připojení monitoru, klávesnice ani myši. Elektřina a stomegabitová ethernetová přípojka budou jedinými požadavky pro běh a plnohodnotnou funkčnost.

sshot-2007-06-18-[15].png

WHS budou spravována vzdáleně prostřednictvím Konzole Windows Home Server, která poslouží ke všem úkolům spojeným s organizací dat, uživatelskými oprávněními (podporováno bude až deset uživatelských účtů, každý s vlastní privátní složkou) a dalšími náležitostmi. Nastavit zde bude možno i sdílení souborů a to dokonce i z jiných počítačů než přímo z domácího serveru. Microsoft se za tímto účelem rozhodl podporovat nejen Windows Vista, Windows XP, ale i starší verze Windows a dokonce MacOS a Linux. Server zvládne vzdálené počítače i monitorovat a například upozorňovat na zranitelnosti způsobené nedostatečným nastavením firewallu.

A na Visty obecně raději zapomeňme

Přestože, jak vidíte na přiložených obrázcích, Windows Home Server využívají grafiku podobnou Windows Vista, ve skutečnosti vycházejí z Windows Serveru 2003 R2. Z toho plynou i požadavky na ovladače zařízení, které nemusí být kompatibilní s Vistami, postačí určení pro Windows XP. Nemyslete si ale, že si domácí server uděláte z libovolného pět let starého šrotu. Neuděláte.

sshot-2007-06-18-[11].png

Vyžadováno je alespoň jednogigahertzové Pentium 3, doporučen je čtyřiašedesátibitový procesor (existuje 64-bit varianta). RAM postačí 512 MB, naopak při instalaci na testovací stroj jsem narazil na zajímavý požadavek alespoň sedmdesátigigabajtového pevného disku. Je jasné, že pro domácí datový server by mělo být úložiště co největší, proč ale instalátor při detekci méně než 65GB disku odmítne pracovat, je otázkou. Vyžadována dále je stomegabitová síť.

Na klientské straně jsou podporovány všechny edice i verze systémů Windows Vista a Windows XP. Součástí Windows Home Serveru je i CD (u RC jde samozřejmě o image) se softwarem pro komunikaci ze strany klientů - Windows Home Server Connector Software. Kromě něho však Microsoft přikládá i Windows Home Server Computer Restore CD, které poslouží k obnově desktopového počítače ze zálohy umístěné na domácím serveru.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,