Taková jsou Windows Vista VI: První hodnocení

Diskuze čtenářů k článku

01. 06. 2008 22:48

Myslím, že diskuse na téma Vista, jsou v podstatě opakováním děje. Když jsem v roce 2002 kupoval nový počítač, probíhaly v té době obdobné diskuse. Dokonce i prodejce počítače se podivoval nad tím, že požaduji nainstalovat WXP. S tímtéž názorem jsem se setkal i tentokráte, když jsem kupoval nový počítač a nechal si nainstalovat Vistu. Dá se říci, že jsem s tímto OS spokojený. Je pravda, že vyžaduje „ silnější“ počítač. Totéž platilo vždy, když se přecházelo na nové OS. To platí ale o všech nových programech. Co ale mi překvapuje, je zatížení procesoru, které po spuštění počítače se „usadí“ na 50 %. Programy, které jsem doplnil, byly přeneseny z původního počítače, kde zatížení procesoru se pohybovalo kolem nulového zatížení. Nemá někdo obdobné zkušenosti, případně neví čím by zatížení procesoru bylo dáno? Předem děkuji za odpověď. Beneš.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
karel  |  16. 10. 2007 18:06

Rád bych se s Vámi podělil o moje zkušenosti s Wndows Vista in natura. Koupil jsem dceří noteboou ASUS F5M s OS Vista. V prodejně provedli instalaci z HDD, včetně instalace MS Office 2007. Po prvním spuštění následovalo zklamání, které se dá označit slovem "lenoch". Spuštění OS Vista trvá minimálně dvojnásobek času, než u XP. Každá operace má "vyčkávací" dobu, po kterou se zdánlivě nic neděje. Všechno prostě trvá delší dobu. Je třeba zapomenout na existující periferie, není k nim prostě ovladač. Pokud chcete například tisknout a nemáte vyjímečně štěstí, že seženete příslušný driver pro Vista, musíte koupit nové "železo". Zakoupil jsem tedy HP DeskJet 1460 (stejně potřebovala vlastní tiskárnu) a začal instalovat. Nevím, jestli je to normální, ale instalace driveru a obslužného software trvala téměř 30 minut. A to počítač makal jak barevný. Další šok jsem zažil při pokusu o odinstalaci MS Office 2007. Nechtěl jsem je kupovat, protože mám poupené Office 2003 pro studenty (licence je pro 3 PC). Samotní Office nemá uninstall, proto jsem použit příkaz Přidat a ubrat programy z Ovládacích panelů (možná se to u Visty jsmenuje trochu jinak). Po cca 5 hodinách usilovné činnosti počítače (HDD se nezastavil) byla odinstalace hotova ze 60%. Potom jsem ztratil nervy a zrušil odinstalaci. Opět následovaly asi 3 hodina usilovné přáce notebooku, než byla odinstalace zrušena.

Po těchto zkušenostech jsem provedl formát disku a instalaci Windows XP. Jistě pochopíte, že jsem nainstaloval XP, na něž již mám licenci k jinému PC. Nedokázal bych zaplatit znovu za OS, když již mám jeden zaplacený a v podstatě zmetek. Nemám pocit, že buch MS nějak ošidil. Prodal mě OS, který je vlastně zmetkem. Takové líbivé kecy, že Visty nekladou přemrštěné nároky na HW a nebo že jedou svižně se nezakládají na pravdě. Pokud se chcete řádně "rozpálit" nebo máte masochistické sklony, pořiďte si Visty. Jinak zústaňte radši u XP. I když to asi nepůjde moc dlouho. U nových počítačů, hlavně u notebooků (například HP) již nejsou k mání drivery pro XP a výrobce je již ani neplánuje vydávat. Takže nakonec uživatel, který není tak moc znalý jiných OS, zůstene rukojmím Microsoftu a jeho nohsledů z řad HW a SW firem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lída  |  19. 01. 2008 22:25

Mám podobné zkušenosti s novým notebookem - tedy samozřejmě s Vistou. Zlepšilo se to až po rozšíření paměti. Nevím proč instalují Visty na notebook s malou pamětí,když v návodu se dozvíte,že musíte mít alespoň 1G RAM. Není to podraz?? A hlavně mi vadí nekompatibilita s Windows XP a s naší tiskárnou. Takže máme domácí síť,ale pouze v připojení internetu. Omlouvám se,jsem laik-samouk,ale neporadili si s tím ani odborníci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kačka  |  27. 04. 2007 21:24

Hm tak jak vidím jak se tu bavíte o Vistech...tak nevím no jako dneska mi došli Visty k novýmu počítači a je to shit...nic nejde otevřít hází to chyby...i když se to zformátuje...prostě nevím vzhled boží ale jak chci něco spustit konec tak vám říkám vykašlete se na ně...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sasha  |  08. 03. 2007 17:23

Příchodem nových Windows se otevřel prostor alternativám, jako při oslabení Exploreru měla šanci Mozilla tak teď ma šanci Fedora, Suse nebo Mandriva. A neb muj názor na http://www.sashaweb.net

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Romanescu  |  05. 12. 2006 08:14

v diskusii k clanku o vistach z 95% o tom, aky je linux skvely a MS je shit. Uchvatne, len nechapem, preco musi niekto na fore napriklad o Mazde zaplnit 90% diskusneho priestoru vykrikmi "aj tak je lepsi Mercedes", "nie, Skoda rullezz" a podobne, pricom najzasvatenejsie pisu ludia, ktori Mazdu poznaju len z pocutia. Prosim, ak je to mozne, piste k veci, to znamena k teme clanku, uz ma (a nie len mna) unavuje citat off-topic kecy.
A mimochodom, nemyslim si, ze by ktorykolvek z OS bol jedinou spasou ludstva a univerzalne vsevyhovujucim. Nech kazdy pouziva, co mu najviac vyhovuje. Mne napriklad momentalne vyhovuje XP Pro a clanky o Viste, ako aj o inych OS a nazory v diskusiach sledujem preto, aby som sa dozvedel, ci nastal cas na vyskusanie nieceho ineho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pista  |  05. 12. 2006 00:56

Ladiku,napis neco.

"Autor: Ladik [86.63.206.xxx]"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
p  |  04. 12. 2006 20:57

citace clanku: "Pro pohodlný provoz tohoto systému postačuje jakýkoli dva roky starý počítač."

Takze na loni koupene VIA EPIA 800Mhz to pojede? V okamziku koupet to byl nejlepsi model na trhu (pasivni chlazeni all-in-one) a nejen od VIA

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quasimodo  |  04. 12. 2006 20:08

Na rozdil od mnoha prispevatelu zde, jsem s touto serii clanku spokojen. Nepripada mi ani jako jasava reklama, ani jako shazovani systemu. Proste prvni dojmy, jednoduche testy a shrnuti.
Osobne se domnivam, ze WV jsou ve svete windows pokrok kvuli prepsani velke casti zakladniho systemu do .NET a tim i konecne prechodu do sveta objektu. Meni se tim predevsim prostredi pro programatora, uzivatel toho moc neuvidi. I kdyz programatori uz take delsi dobu vyuzivaji ruzne wrappery, ktere z funkci api delaji objekty, jde ted o neco trochu jineho. Take je to porve, kdy je garbage collector soucasti masove rozsireneho operacniho systemu a uprimne - zaroven se mi to libi, protoze mi to zlevni vyvoj ovladacu, ktere nepotrebuji realny cas a zaroven jsem z toho malicko nesvuj, protoze to podle meho nazoru bude znamenat obcasne chvilkove (na setiny, maximalne desetiny sekundy) zatuhnuti systemu, kdy bude GC uklizet. Toho si sice uzivatel nejspis ani nevsimne, ale pro timeouty ve stavajicich programech vyuzivajicich pouze volny cas procesoru, to muze byt zabijak.
Myslim, ze jak windows tak unixove klony (spolecne pokryji prakticky veskere instalovane stolni pocitace i mainframy) uz jsou ponekud zastarale co se tyce zakladnich principu. Coz neznamena ze jsou nepouzitelne, to ani nahodou, proste je to lety praxe provereny pristup, ktery funguje, ale ze dnes by programatori mohli OS navrhnout o dost lepe, kdyby se nemuseli snazit udrzet kompatibilitu se starsimi produkty teze rady a zvyklostmi a predsudky, jak ma pocitac pracovat. Bohuzel prorazit s novym, zasadne odlisnym konceptem neni nijak snadne, protoze by to znamenalo opustit a nahradit nesmirne mnozstvi uzivatelskych aplikaci a naucit se k pocitaci pristupovat jinak, nez je clovek zvykly. Do cehoz by se uzivatelum a nejspis ani programatorum moc nechtelo... Ostatne jeste dneska je velke procento programatoru presvedceno, ze UML a podobne graficke konceptualni jazyky pouze zdrzuji a neni nad textove vyjadreni. Co teprve vztah k pravym netextovym programovacim jazykum a vyvojovym systemum (jedine co znam a trochu pronikly mezi lidi jsou simulink a labview, free komunita mozna bude znat OpenDX nebo Ptolemy).
Jsou tu pokusy jak udelat lepsi jadro, ktere se ale neustale snazi drzet v prostredi unixu a casto GNU, aby si zajistily hned se vznikem dostupne aplikace - typicky hurd. Mikrokernelova architektura je rozhodne dobry napad, i kdyz sebou nese urcitou nemalou rezii pri mnoha elementarnich ukonech a dokud se nenajde prijatelny kompromis, zustane hurd akademickou hrackou. Zajimave vypada i JOS, ktery si ale porad bere zbytecne moc z unixu. Porad se meni zpusob jak neco naprogramovat, ale jako by ten cil zustaval stale stejny. Pritom nevidim (krome setrvacnosti a zrejme jednoduchosti) duvod, proc mit stale jako zaklad filesystemmu stromovou architekturu, jen s obcasnym vylepsenim pomoci linku a symlinku. Treba CODA FS je (zevnitr) nadherny priklad, jak se da neco udelat hezky, robustne a pritom pruzne a pak to zase narazit na starey znamy strom, abychom uzivatele nezmatli... Spravu prostredku ma zase uzasne vychytanou VMS. Vedle nej jsou nejen windows, ale i vsechny unixove systemy rajem pro viry a hackery - a nemusite mi vykladat ze pro linux se viry nemuzou rozsirit. Znam argumenty proc to nejde (nakonec zpravidla konci u rwx) a znam i zpusoby, jak neco z toho obejit a prekonat. Takovy stupen izolace procesu a zaroven inteligentni komunikace mezi nimi, jaky VMS umoznuje, se jinde proste nevidi. Pritom to skoncilo jako pouha zakladna pro emulaci jinych OS. Nepochopitelne - pro me. Kdyz jsem studoval jak funguje, normalne jsem se zamiloval... Bohuzel je to zalezitost pro VAXy a DEC Alphy a na PC se nepotka.
Proste soucasne operacni systemy mi pripominaji, presne to, co nesnasim u filmu - remake. Stejny dej, jini herci a sem tam neco vypustime, sem tam si neco malickeho prideme. Chapu jake jsou pro to (u OS, u filmu vubec) duvody, jak tezke by bylo prosadit se s opravdu revolucnim OS, ktery by nebyl schopen spoustet stavajici programy. (Zacarovany kruh - nejsou aplikace, neni duvod si porizovat OS. Neni rozsireny os, neni komercne zajimave pro nej psat aplikace a navic si musi autor vsechny potrebne knihovny psat sam.) Presto si myslim, ze uz je pomalu cas opustit jak dedictvi platformy DOS, ktere se stale jeste promita do windows, tak o poznani lepe navrzeny UNIX, a zacit znovu, na plne objektove zakladne a s vedomim, ze mnoho pocitacu je dnes pripojeno k internetu. Tak z toho nedelat hlavne problem bezpecnosti, ale vyuzit na neco vic, nez jen prohlizeni www stranek. Treba tak, jak to delaji folding@home, nebo jeste lepe jak to nabizi smalltalkovy projekt croquet - ten mimochodem vrele doporucuju alespon letmo shlednout o co jde - zejmena milovnici free projektu by mohli zajasat - pro komercni vyuziti mi zatim pripada nepouzitelny, zejmena kvuli zavislosti na smalltalkovem prostredi - coz sebou nese krome podivneho prostredi i relativne nizky vykon.
Proste prestoze se obcas najdou zajimave projekty, ktere slibuji temer revoluci v pristupu k pocitacum, velice casto zapadnou a v oboru operacnich systemu je konzervativni pristup spolehlivym pravidlem a ne vyjimkou.
Stejne je to ale i s HW - kolik i pocitacopvych odborniku vi, ze uz davno existuji LCD monitory, na kterych lze sledovat 3d obraz bez nejakych optickych pomucek na ocich (bryle dvoubarvene, zatmivaci stridave levou a pravou cocku, polarizcacni) a nejsou tak drahe, jak bych cekal. Navic se pro ne nemusi psat extra soft, staci pokud to je psane pro OpenGL nebo Direct3D. Kdo zna nejake 3d polohovaci zarizeni? Owl? Flock of birds? Datovou rukavici z filmu zna asi kazdy, ale vite co stoji, kde by se dala koupit a jak ji vyuzit? Vsechno to jsou veci pro 3d, ktere pouziti pocitace posouvaji uplne jinam, ale zretelne se jim nedari prorazit, coz je myslim skoda.
Omlouvam se za dlouhy, trochu offtopic prispevek, ktery je navic urcite plny preklepu, protoze zaroven neco testuju a ladim a nechci to uz po sobe cist...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Platonix  |  04. 12. 2006 20:19

No ja myslim, ze bys to po sobe mel precist. Uz z principu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mira  |  04. 12. 2006 19:57

Na Visty sem se tesil, sem hracicka a barevny ikonky se mi libi. Z RC1 sem byl nadsenej. Ale jsem asi nejvetsi smolar na svete. Mam ADSL modem DSL 362T (dlink) a ve final verzi na nem proste nefunguje net. Vygooglil sem, ze lidi maj stejnej problem, ale na reseni jsem nenarazil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zet  |  04. 12. 2006 19:06

Pod wine mam IE5.x, IE6sp1, IE7. Kedze mam tri wine-y, kazdy pod inym uctom, tak nie je problem, aby sli naraz. Skus to pod xp alebo hlistou. PC sim. od M$ a vnom cely win98/xp je fakt uchylna zalezitost. Este aj blby Office bezi pod wine rychlejsie (a to castokrat startuje s officom cely wine). S instalaciou je to rozporuplne, cloveku od widli niektore veci nevysvetlis (nepochopi ich). Jedine , co ludi drzi pri widlach je zavyslost (medzi nim a narkomanom nieje rozdiel)!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
azazel  |  04. 12. 2006 20:03

Pod Windows XP mi běží na vmware najednou Suse10 + Windows Vista a nepozoroval jsem žádný úbytek výkonu.


Člověku od linuksu některé věci nevysvětlíš (nepochopí je). Jediné, co lidi drží na linuksu je snaha "být jiný" (což se jim docela daří)!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zet  |  04. 12. 2006 23:29

"Pod Windows XP mi běží na vmware najednou Suse10 + Windows Vista a nepozoroval jsem žádný úbytek výkonu" - mne to ide este rychlejsie!!!
Člověku od linuksu některé věci nevysvětlíš (nepochopí je). Jediné, co lidi drží na linuksu je snaha "být jiný" (což se jim docela daří)!- ano, som iny!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ant  |  15. 01. 2008 17:48

Docela by mě zajmalo co nepochopí "člověk od Linuxu" a pochopí jen "člověk od Win". Máte tu Vistu, kterou provozujete na virtualu legální (ne OEM licenci) XP taky legální? To se asi máte dobře, chtěl bych mít váš životní standart.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hombre_71, hombre_71  |  04. 12. 2006 19:05

Podle těhle diskuzí to vypadá, že aspoň 70 % lidí používá "božský" Linux Opak je ovšem pravdou, a kdyby se tučňák ukrákal tak mu víc než nějakých 10 % patřit nebude. Bohužel, málo který běžný uživatel PC, který k němu má vztah asi jako k topinkovači má chuť se učit něco nového - a tak stejně skončí u WV

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
p  |  04. 12. 2006 21:29

ty opravdovi BFU bez zakladnich znalosti, se stejne bduou muset ucit neco noveho

kdyz sousedovi, co si na pc za 25K kouka na net a to je vsechno (beznej stav treba na vesnicich, vezmou uspory, prijedou do okresniho mesta a tam jim prodaj nadupanou sestavu) das na pc linux nebo windows, bude resit uplne stejen problemy se stejnym vysledkem -> bude ti volat :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  04. 12. 2006 22:35

První věc na kterou se zeptá je, kde jsou ty hry co se na ně kouká v televizi. Jsem zvědavý jak tohle okecáte. V momentě, kdy si tam nebude moct zahrát takové ty střílečky jako F.E.A.R., DOOM 3 a nebo takový ty panďuláci jak tam běhají a tahají takový ty bedničky..... tak vás s Linuxem pošle někam. Snad každý uživatel si na počítači alespoň jednou něco zahrál, i kdyby to měly být jenom karty. A buďmě realisti, nejhorší věta co může BFU v obchodě říct: "Víte já bych chtěl jenom něco takového obyčejného, ne moc výkoné, jenom pro děti na hry....."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 22:42

Snad každý uživatel si na počítači alespoň jednou něco zahrál, i kdyby to měly být jenom karty.>
Linux není vůbec primárně určen pro hry. Ale přesto jich tam celá řada je - a karetních je dost.
Řada (jednodušších) her jsou i jako plugginy do Firefoxe, možností je celá řada. Ale pro pařana
to samozřejmě není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  04. 12. 2006 23:07

Podívejte, já proti Linuxu nic nemám a občas ho i využívám, ale vím, jak uvažuje Běžný Franta Uživatel. A dokud se Linux nedostane do téhle pozice, tak nemá šanci. V momentě, kdy se budou vyrábět hry jak na Windows, tak na Linux, i kdyby to měla být jenom jedna distribuce, tak má MS docela vážný problém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fort  |  05. 12. 2006 11:39

Máš naprostou pravdu. Ať si obrejličkovaný linuxák s mastnejma vlasama co chce říká, ať si mamka slzy utírá hlavní tahouni dnešního hw/sw jsou puboši co hrajou hry. At se jedna o procesory, pameti, disky nebo o kristalicky cisty priklad odvetvi hw specializujici se primo na hrace - graficke karty. Až půjde nová hra co vyjde ukrást z torrentu a behem dvou kliku nainstalovat a hrát tak teprve prijde rozsireni linuxu. Drive ne. Je otazka jestli o to linuxova komunita vubec stoji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
iuos, iuos  |  04. 12. 2006 12:30

opět klasická diskuze k windows - "na linux nemaj"... ale nikde jsem tu tak nějak nenašel v čem na něj nemaj...

navíc mi přijde, že příznivci linuxu sice mají zájem o rozšíření tohoto OS mezi laickou veřejnost, ale na druhou stranu se mi zdá, že jedině mentálně narušený jedinec se přidá ke skupině, která všem, kteří s ní nesouhlasí nadává do lam, hlupáků a blbců...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  04. 12. 2006 12:37

Já osobně tyhle žabomyší spory nesnáším. I když u windowsů zůstanu, tak mě zajímá objektivní kritika.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
win  |  04. 12. 2006 13:42

Jediný správný a úžasný - MŮJ MILÁŠEK, Glum Glum. Pochopil? Nechce se, chápu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fred  |  04. 12. 2006 13:16

Nebudu to tady rozebírat do podrobností, ale jakékoli, dle mého skromného názoru, Windows jsou méněcenný systém (z hlediska bezpečnosti, transparentnosti, konfigurovatelnosti, svobody při nakládání, snadnosti instalace, snadnosti ovládání [nemluvím o aplikacích třetích stran pro Windows], hardwarových nároků [u současných verzí] a množství podporovaného hardware, komunitní i komerční podpory, celkové ceny a praktického uplatnění), který měl být už dávno v masovém měřítku nahrazen (třeba OS2). A taky že nahrazen nakonec bude, ať už něčím od Microsoftu nebo od někoho jiného. Já sázím na GNU/Linux, který má nejširší podporu hardware a vyvíjí se značnou rychlostí. Má mnoho variant, z nichž některé jsou úzce specializované a jiné zase značně univerzální (Ubuntu). Tvrdím, že Windows jsou pro lidi co neznají nic lepšího a pro lidi, kteří se neobejdou bez programů co běží výhradně na nich. Dokud jsem neznal nic lepšího, počítače mě nebavily a pouze jsem na nich pracoval. Co mám GNU/Linux, pracuji bez frustrace a je to mnohem větší zábava.

Komunita okolo GNU/Linuxu je velmi přátelská a pomáhá ochotně a efektivně. Narozdíl od problémů s Windows, které se často řeší reinstalací, jsou problémy s Linuxem s trochou znalostí řešitelné snadno. S tím že někdo nadává nováčkům už jsem se sice setkal, ale na seriozních forech se to děje velmi zřídka nebo vůbec. Navštive forum.ubuntu.cz, www.ubuntuforums.org nebo www.abclinuxu.cz a uvidíte že diskuse jsou velmi plodné a že drtivá většina uživatelů je velmi vlídná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 14:03

Tak a ted uz jen pochoden do ruky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 14:55

Windows jsou méněcenný systém (z hlediska bezpečnosti, transparentnosti>
Méněcenný určitě nejsou. Ale jít s nimi na internet, to je jak vjet se šlapacím autíčkem na dálnici ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Platonix  |  04. 12. 2006 17:53

Nemyslim, ze jsou Windows menecenny system, ale jedna vec mi na nich dost zazsadne vadi a to je podpora DRM (Digital restriction management). Proste system, ktery je koncipovan tak, aby byl schopny zamerne omezovat uzivatele mi prijde nevhodny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Trilian  |  04. 12. 2006 16:14

komunita okolo Linuxu přátelská ? Často mi to linuxácký harašení připomíná křik 4% menšiny Ale vážně - Linux nikdy nad Windows nemůže vyhrát, leda by Microsoft rezignoval. Také jsem sám oskoušel několik verzí Linuxu ( SuSe, Mandrivu, Ubuntu) a asi nejlepší je z mého pohledu SuSe, je to jeden z mála Linuxů na který se dá dívat. Ale instalace ovladačů (i programů) je utrpení. Ve Windows nahodím exe soubor a jede to, ale tady.....
Celkově mi Linux připadá jako klasické all-in-one řešení se všemi jeho klady a zápory. Není nad Win2k/XP to jsou konečně pořádné systémy co se týče stability, předchozí verze byly děs

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sweetux  |  04. 12. 2006 16:48

> Linux nikdy nad Windows...
Hmm, co to tehdy povidal Ballmer? Rakovina? Komunismus? A dneska je tu smlouva mezi M$ a Novellem. Co ted rika Steve? Dusevni vlastnictvi? Prachy nesmrdej...
> Instalace programu utrpeni.
Nevim CO by MOHLO byt jeste jednodussi nez naklikat to v Yastu.
Zadny z M$ systemu ani NEMA moznost podobneho zpusobu spravy instalaci.
Dll hell Ti zrejme nic nerika.
> all-in-one
Jo, jasne, zatimco M$ je otevreny, standardizovany se specifikacemi, privetivy k devs...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Trilian  |  04. 12. 2006 17:21

nejednoduší instalace grafických ovladačů ma bezkonkurenčně Windows - stačí dvakrát kliknout a je to ale u linuxu je to teprve Hell. MS má sice své chyby ale je to univerzální platforma pro programy. Do Windows je portováno 90% programů . Prostě hlavní výhoda Windows je v tom že tam hodim program a jedu a ne jako na Linuxu zjišťování zda mi to vůbec poběží. Linux taky není špatný ale má ještě co dohánět aby byl "přítulný" pro obyč uživatele. Samozřejmě nejlepší na Linuxu je jeho cena.
Sice znám program wine, ale stále to není ono, prostě je to jen emulace......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 17:31

Jen dve poznamky:

1)je to univerzální platforma pro programy.

Presneji receno, je to univerzalni platforma pro windows programy

2)Do Windows je portováno 90% programů

Nejde o portovani, ale psani primarne pro windows, ze... To ze nekdo pise program pro urcitou platformu je jeho pravo, ale ze to potom funguje jen na te platforme jaksi neni chyba ostatnich platforem, ze...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 17:32

A jeste neco k te pritulnosti... Kdybych neslysel ty neustale stesky na windows (od jejich uzivatelu!)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hombre_71, hombre_71  |  04. 12. 2006 19:11

Uživatelé Linuxu si nestěžují už ze zásady, je to totiž takové "bratrstvo svobodných zednářů" které přece na svou modlu neplive. (A navíc se skoro všichni znají jménem)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 20:21

Vsichni ne. S tim ctvrtym nikdo nemluvi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 20:59

Neznají se všichni jménem. Například s Linusem Torvaldsem se známe tak napůl. Já znám jeho, on mne ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 21:22

zbezne... Kdyz on prisel, tak ja jsem radsi bezel

(J.D.C.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 17:33

A nakonec:

stačí dvakrát kliknout a je to

Anebo taky neni a pak je po srande

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fred  |  04. 12. 2006 17:47

To jsou samé, z prominutím, žvásty. Nebudu polemizovat s tím SuSe, které se mi absolutně nelíbí (je pomalé a není odvozeno od Debianu , ale někteří hodnotí distribuce podle barviček a těm já nerozumím. Instalace ovladačů i programů je v GNU/Linuxu mnohem dál než ve Windows. Utrpení? To je kravina. Copak mají Windows repozitáře? Instalovat do Linuxu je slastně snadné. A věcy od třetích stran, pokud nejsou v repozitáři, se instalují stejně jako ve Windows. Windows znám až moc dobře a nechci se k nim nikdy vrátit, z pohodlnosti. Některé distribuce jsou all-in-one, ale z GNU/Linuxu se dá postavit skoro cokoli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Platonix  |  04. 12. 2006 18:04

Souhlasim, pokud chce vyrobce (i treba komercniho) SW podporovat GNU/Linux, tak nema problem. Prikladem muze byt i tak kontroverzni SW, jako je treba Skype. Ale kdyz se nechce, tak to proste nejde :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quasimodo  |  04. 12. 2006 18:14

Jsou snadne, pokud jsou primo v instalaci na webu a staci emerge, apt-get nebo treba yast. O poznani hure na tom clovek je, pokud potrebuje instalovat z rpm (nedej boze aby bylo pro jinou distribuci), ktere rekne ze instalovat nejde, protoze zavislost na nejake knihovne .so a jmeno patricneho rpm si z toho odvodi uzivatel. Nainstaluje potrebny balicek a zase to nejde, protoze zavislost na necem dalsim. Uprimne receno, radsi mam tarbally, nez "pokrocile" instalacni nastroje pro veci, ktere nejsou primo soucasti distribuce. A rozhodne mam radsi windowsi instalacni CD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 18:30

Triliane, opravdu blabolis.
Tys to vyzkousel a nepochopil jsi odlisnosti. Ze je neco jine jeste neznamena, ze to je spatne. Ja kuprikladu mohu software instalovat na par kliku z repozitaru, nemusim nikde nic shanet. Z repozitaru, rozesetych po Internetu se mne veskery sw, ktery pouzivam i automaticky aktualizuje, Pritom netvrdim, ze Windows jsou k nicemu jenom proto, ze to v jejich svete neni bezne. Mohli bychom pokracovat...
MS ma z Linuxu evidentne obavy. To, jak se chova nesvedci o tom, ze by Linux nemel na to, aby jej ohrozil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Trilian  |  05. 12. 2006 18:22

repozitáře.. já mínil odlišnosti systému pro neprogramátory a pro nelinux guru.... Přesně jak jsem čekal, linuxáři se na mě hned agresivně sesypali Konkrétně co se mi ještě na linuxu nelibí je rovnítko mezi adresářem a diskovým oddílem. Ve Windows je prostě C a tam je vše,ne jako v linuxu kde je v tom strašnej bordel - těch oddílů, speciální swap oddíl, no hrůza. MS z Linuxu nemá obavy jen se z něj snaží vytřískat co je pro ně zajímavé. A ještě něco pro linuxáře - já nejsem proti linuxu ani jej nijak neshazuji, jen podotýkam jeho neohrabanost pro uživatele Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 18:32

Ale instalace ovladačů (i programů) je utrpení. >
Chci instalovat Firefox. Ve Windows: www.softprolamy.cz, vyhledat, najít, kliknout,
instalovat? Restarttovat.
V Linuxu (Debian): apt-get install firefox

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  04. 12. 2006 22:06

Restartovat? Proč?
Už i většina systémových ovladačů nepotřebuje restart. Mmj ve Vistě si restart vynutily pouze programy, které dělaly úpravy v systému a nejsou napsané pro Vistu. Už i Symantec si to KONEČNĚ po nevím jaké době odpustil.
Nehledě na to, že Software Instaler od IBM dokáže nainstalovat 300 MB ovladačů a podpůrných programů na WIN XP a nevynutí si ani jeden restart. Jenom na konci nahlásí, že má hotovo. Ts... restart.... lamo Linuxácká.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 22:50

S tím restartem to byl trochu žert, nadsázka.
Chtěl jsem jen demonstrovat,že instalace v Linuxu také není nijak složitá. A jsou na to grafická udělátka. Jen princip je jiný - instaluje se z repozitářů, určených pro určitou distribuci.
Chybí-li nějaký balíček, instaluje se ze zdrojů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire, Male_zvire  |  04. 12. 2006 23:19

No složitá. Já s ní mám docela hodně velký problém. Přece jenom se na mě podespal systém instalace, který se od dob DOSu nezměnil. Takže první setkání s balíčky byl docela šok. A i teď v tom docela plavu.
Grafické vylepšení mě mate ještě víc než balíčky. To že si hlídá zavislost na dalších balíčcích je hezké, ale ve Windows se s tím setkáte jenom u debility zvané .NET. Nechápu, proč to trvalo až do Visty, aby to bylo konečně součástí OS, když všechno co MS vydává .NET vyžaduje. To je opravdu na vraždu. V podstatě všechny ostatní potřebné "balíčky" už ve Windows jsou. Žádný instalační proces si nepřinese nic, co by neměl s sebou a nebo nebylo v systému.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FreeBSD_Radikal  |  04. 12. 2006 23:00

Nevim jak si prisel na to ze vsichni chtej dostat linux k smrtelnikum? :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  04. 12. 2006 12:25

Zdravím všechny, o víkendu jsem testoval Vistu Ultimate (jsem předplatittel MSDN a tak jí mám volně dostupnou). Musím přiznat, že jsem zklamán. Na mém notebooku Asus A2S P4 2.8/512/40GB spadla asi tak 10x za den testování. Nikde jsem se nedočetl řešení. Stávalo se to naprosto nepravidelně a to tak, že se objevila čistá modrá obrazovka a začal šíleně pracovat disk, toť má zkušenost. Kdybyste někdo věděl, jak tento problém řešit, určitě by mě to zajímalo. Prozatím jsem se vrátil ke svému win2003 serveru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jendass  |  04. 12. 2006 11:41

přestože vím, že v našich končinách nebudu pochopen, dovolte mi prosím málé srovnání. Když zhruba před rokem a půl(velké +/-) avizoval apple svůj systém Mac OS X tiger - říkalo se, že bude velký souboj mezi Tigerem a Vistou. Po(opět zhruba) půl roce byl Tiger (jako skutečně kvalitní, robustní systém mnohokrát označovaný jako nejlepší OS, který ky byl vytvořen) uveden na trh ovšem souboj byl vzhledem k velkému odložení visty pasé. Mno dnes asi po roce se opět odkládá uvedení Visty až na konec ledna, ovšem apple již uveřejnil první videa a screenshoty z nového systému Leopard, který přínáší věci, kterým se windowsům dlouho ani zdát nebude (time machine, spaces, apod.). Je možné, že bude ten daný souboj nakonec mezi Leopardem a Vistou ovšem v tom případě si myslím, že Vista odejde jako skutečně deklasovaný a zdrcený soupeř...

Jendass

PS.: Vím, že srovnávám tak trochu nesrovnatelné, ale považte, že předchozí srovnání je bohužel tak trochu komické...

PPS.: Omlouvám se za velice hrubé odhady časové osy (jsem lenoch a něchtěl jsem hledat přesně).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hombre_71, hombre_71  |  04. 12. 2006 19:16

.... jo a teď si všichni půjdem koupit Mac

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jouda  |  05. 12. 2006 08:38

A proč ne? Když někoho baví aktualizovat antivir, ať si koupí Windows. Ale reálně, MAc je opravdu lepší než nějaký Vista. Za cenu 20tis to máte MAC OS X i s počítačem, tzn. pouze jednou tak drahé než krabice od Mikrosovftu. Případně OS X stojí samotný 4500Kč, což je nesrovnatelná cena oproti Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jendass  |  05. 12. 2006 14:11

Mno nečekal jsem takový názor a děkuji za něj.

Obávám se ale, že MACizace mimo profesionální grafická, nahrávací a filmová studia bude v ČR (a asi vůbec ve východní Evropě) trvat hoooodně dlouho, i když vzhledem k tomu, že dnes na každém novém Applu rozběhnete zároveň Mac OS X i Windows stačila by šikovná reklamní kampaň a mohlo by se to pohnout kupředu...viz třeba zde http://www.youtube.com/profile_videos?user=czechdreamfactory

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fred  |  04. 12. 2006 11:27

Zajímám se o Vistu, protože na Windows jsem vyrostl, ale z toho co čtu nemám sebemenších pochyb o tom, že Vista není ani zdaleka tak dobrá jako Ubuntu, v ničem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  04. 12. 2006 09:57

Uvidíme, jak to s nasazením Visty bude. Myslím, že zaměření na ikonky a barvičky je u Microsoftu správné, protože je to zaměření na běžného domácího uživatele a ten bude muset být cílovým zákazníkem. Začínám věřit tomu, že do firem se bude Vista dostávat jen velice velice těžko.

Jsme firma o 50 lidech a převádíme všechny desktopy (cca. polovina, tzn. 25 počítačů) na terminálové řešení. To znamená, že všechny aplikace běží na jednom serveru (2x Xeon 3GHz, 4GB RAM, RAID5 pole), průměrné vytížení serveru během pracovní doby se pohybuje kolem 15%, peak na 60%. Server vyšel na cca. 150 tisíc Kč, tzn. 6 tisíc Kč per user. Všechny starší počítače pak používáme dokud skutečně nezkolabují a nové kupujeme terminálové klienty za cca. 5 tisíc, založené na linuxu a rdesktopu. Celkové náklady na "nový počítač" jsou tedy 11 tisíc, někde na úrovni levného kancelářského stroje bez Windows, přičemž výkon je dán serverem, administrujeme jeden stroj namísto 25 a také se celý stroj každou noc zálohuje na pásky, to je taky super, mít 25 lidí zazálohováno.

Až skončíme s desktopy, začneme dělat notebooky. S EDGE nebo UMTS už je terminál použitelný i přes mobilní síť.

A tak není a nebude vůbec důvod mít na klientech Windowsy (a přitom na nich budou uživatelé pracovat - na serveru - takže všechny aplikace potřebující Windows bez problémů pojedou).

Takže v současném zaměstnání mě asi Vista nepotká. Možná někdy upgrade Windows Serveru. Ale klientské Windowsy (respektive klientsky používané operační systémy) nejspíš z firmy úplně vymítíme. OS na stanici bude používán jen a výhradně k připojení na server a tím to končí.

A co se bavím s kolegy z jiných firem, čím dále tím více firem takto uvažuje. Úspora pomocí administrace jednoho terminálnového serveru (nebo několika málo) včetně zálohování atd. je pro firmu velmi významná záležitost.

Takže Vista to bude mít ve firmách obzvláště složité.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 10:04

konecne konstruktivni prispevek. mohu jen souhlasit..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  04. 12. 2006 10:26

tohle je dobré řešení pro kancelářské aplikace, bohužel u náročnějších aplikací to není tak jednoduché. Např. u nás běží Catia v5 prostě na desktopech a protože není verze pro linux, tak běží na XP a až skončí podpora XP, tak se asi přejde na Vista nebo linux, ale to záleží, jestli bude Catia pro linux, jinak není co řešit. Taky jde o to, co bude dodávat Dell za operační systém na své workstationy.

IT u nás vymysleli, že Ansys spouštíme na linux clusteru, jenže ten je v USA. Je sice super spustit něco na počítači s více než 200 procesory, ale co z toho, když přes VNC nedostanete více než 5 FPS v 1280x1024. Kde se to hrabe na desktop s rozlišením 3200x1200 (2x20" LCD) a 40FPS. Jedině mít méně výkonný cluster na každé pobočce, ale to management nedovolí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  04. 12. 2006 10:30

Vše je "jen" otázkou rychlosti sítě.

Mimo jiné Citrix ukazoval novou verzi presentation serveru s AutoCADem a chodilo to skvěle. Takže bych si na terminálovou budoucnost vsadil i s CADovými a grafickými programy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 10:36

Tak s tim opatrne. Jedeme na Citrixu, MicroStation a LIDS. Zacatky byly dost krusne, musel se dost posilovat server a i tak je to porad pomalejsi nez predchozi stav, i kdyz uz ne radove. Ale poznat se to da. Na smrdlani malych vykresu to staci, pri vetsich objemech dat uz byva trosku problem, treba s leteckymi fotkami.
Navic staci jeden, ktery zatizi server a pozna to zbytek. Nerikam, ze to nejde, ale...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  04. 12. 2006 10:53

Jasně, říkal jsem že "Citrix ukazoval", to znamená že tenhle produkt je úplně nový, pokud už vůbec je dostupný (a není to ještě furt beta). Zatím terminálové řešení na grafiku vhodné není.

Mimojiné LIDS pamatuji, dělali jsme v předchozím zaměstnání FRAMME, takže LIDS pro nás byla konkurence. Víte, že má LIDS vykradený formát z Intergraph MGE? Stačí doplnit nějakých 6 tabulek do SQL databáze a celé to lze načíst jako MGE data např. do GeoMedií...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 11:05

Nevim, to je prace uz Brnaku nebo to je jeste ze Svajcu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  04. 12. 2006 10:37

rychlost + latence a k tomu mít zaručenou bezpečnost, šifrování které zpomalí, a ještě doufat, že se nepřeruší spojení a vše bude fajn. V budoucnu to asi tak bude. Ale AutoCAD je náročný zhruba asi jako Word a s Catia se opravdu nedá srovnávat.

Mě se líbí řešení, které se používá pro náročné výpočty - na lokálním počítači, nějaké hodně výkonné workstation, se připraví výpočet. Pak se pošle na cluster, kde se spočítá, a výsledky se pak opět prohlíží na workstation. Tak to má hodně firem a je škoda, že to tak není i u nás. Ale už do IT hustím, aby to tak navrhli, pořídili nám sem nějaký výpočetní server. Peníze na to jsou, jde jen o to je přesvědčit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
0xf  |  04. 12. 2006 15:00

Presne tak delam v nevelke firme zhruba o 300 pocitacich a mnoho jich je na terminalu a tento trend postupne pokracuje stejne jako virtualizace serveru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
p  |  04. 12. 2006 21:25

plus dalsi prinos - potencionalni uspora 00x nenazranych pc vs 300 terminalu :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nothing  |  04. 12. 2006 09:34

porad tu ctu jenom o nákých woknech. Abych rek pravdu nejaký Microshit OS
me vůbec nebere.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 09:38

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quasimodo  |  04. 12. 2006 18:03

Ze je to o woknech je zrejme uz z nadpisu. Tak proc to ctes, kdyz te to nebere? Nebo nectes a jen citis potrebu v diskusi napsat takhle prinosnou informaci?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 09:24

Pan Waic by mohl udelat podobnou recenzi napr. na SUSE 10.2, ktere vyjde tento tyden
Tedy pokud mu to sponzori tohoto Webu dovoli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xentar  |  04. 12. 2006 09:31

Recenze několika distribucí Linuxu se na Živě už vyskytly - včetně SUSE nebo Linspire. SUSE se na zoubek dívala i Anička, která právě tuhle distribuci zná opravdu dobře, protože se podílí na jeím vývoji :) Ale přeci jen, Linux se týká malé, i kdžy hlasité, části čtenářů Živě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 09:34

No, ono tech recenzi na Linux je mozna malo prave proto, ze se kdosi obava, aby se ta cast ctenaru Zive nezvetsila...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 09:43

To si nemyslim. Kdo chce pouzivat Linux, ten si k nemu cestu najde i bez zdejsich Waffen MS. A treba suse je hodne podobny Windows, hlavne posledni aktualni verze. Ta byla dost nepovedena

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  04. 12. 2006 09:46

10.1 nebyla dobrá. 10.2 je už o něčem jiném. Články o Linuxu tu moc nejsou, protože když už se tu něco o něm objeví, tak je to neskutečný blábol....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 09:52

Na druhou stranu abclinuxu.cz o Windows take moc nepise :)
10.2 je opravdu ponekud jinde nez predchozi verze. Konecne se SUSE Linux tak rikajic "usadil".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  04. 12. 2006 10:00

taky aby psali že? Server živě by měl být objektivní a nebo rovnou změnit název domény na abcwindows a pak je to jasné, že tu nebudou články o jiném OS. Když už je vista.zive.cz tak by mohla být subdoména linux.zive.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 10:40

Zive je server, vlastneny soukromou spolecnosti, takze mu tezko muzeme nejak vazne vytykat, ze pise o cem pise. Je to jeho vec.
Ja si z jejich jednostranneho zamereni a nadrzovani MS take obcas utahuju, ale cinim tak s vedomim toho co pisu vyse.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 10:40

Zive je server, vlastneny soukromou spolecnosti, takze mu tezko muzeme nejak vazne vytykat, ze pise o cem pise. Je to jeho vec.
Ja si z jejich jednostranneho zamereni a nadrzovani MS take obcas utahuju, ale cinim tak s vedomim toho co pisu vyse.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 10:48

To je pravda, ale otázkou je, jak se tento server profiluje. Zda je určen primárně pro uživatele Windows nebo je o IT obecně. Myslím, že je správně ta druhá varianta.
Na druhé straně abclinuxu je server, který říká, že je pro uživatele unixových systémů.
Takže článků o Windows tam moc nebude už ze zásady.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 10:52

Jak se soukromy server profiluje a co pak dela v realite, je jen a jen jeho vec. Pokud mu neubyvaji ctenari a diky tomu prijmy z reklamy nema duvod, aby se menil.
Svedomi autoru, kteri cilene propaguji jednu konkretni firmu na tomto serveru, tvaric se pritom, ze jsou objektivni, je vec jina. Ale na svedomi se dnes moc nehraje (je tak trochu divna doba) - podivejte treba na papirova media jako je treba MFDnes. Tvari se jako nezavisly denik a pritom jde vpodstate o stranicky tisk jedne modre strany. Formalne nelze nic vytknout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hanka  |  04. 12. 2006 18:12

Ba ne, modrý straně to taky pěkně spočítaj, to se nebojte. Nikomu nenadržujou, ale levičáci nejsou, a to je správné. Od toho jsou jiný ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 18:33

Tato fora jsou pro me nevysychajicim zdrojem zabavy. Prave se vam podarilo me pekne pobavit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mydlo  |  04. 12. 2006 12:42

Uz to vidim: Suse Blog - samy screenshot a bez diskusii

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  04. 12. 2006 09:16

Nefungují (vlastní zkušenost)

- Lotus Notes 6.5 (resp. samotné Notesy fungují, ale nefunguje integrovaná IM Sametime)

- Cisco VPN klient - vůbec se nenainstaluje (měla by fungovat nejnovější beta verze, ale mě se ani ta nepodařila nainstalovat).

Samozřejmě na XP funguje obojí úplně bez problémů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  04. 12. 2006 09:12

Docela mě pozlobila následující věta...

Osmisetmegahertzový procesor a půl gigabajtu operační paměti je stroj začátku tohoto století.

Ano, můj počítač má přesně tolik paměti a jen o tři stovky megaherz navíc. Je ze začátku století, poměrně hodně přesně, z února 2001. To znamená, že ještě není ani 6 let starý.

Nicméně začíná mi vadit, že se takto pohlíží na počítače. Myslím, že by se mělo začít na výrobce počítačů (včetně výrobců software) tlačit (a to i ze strany médií), aby se trochu situace ustálila. Cožpak pračka nebo lednička stará 5 let, tj. ze začátku století, je příliš zastaralá a kvůli novému pracímu prášku nebo krabici od mlíka je zapotřebí ji vyměnit?

Můj výše zmiňovaný počítač (PIII na 1.1GHz, 512MB RAM) v pohodě přehrává DVD, DivX, tv karta mi hraje všechny kanály, vypaluje to, dokonce ve VMware jsem schopen ladit síťové aplikace. Nové počítačové hry si na něm nespustím, ale to mě moc nemrzí, raději hraju s přáteli stolní hry jako Osadníky nebo Carcossonne, to mě baví více než hry počítačové.

Kupovat každé tři roky nový počítač mi přijde poměrně jako plýtvání peněz. Osobně se domnívám, že by měla být morální životnost počítače někde na úrovni 7-10 let.

Pochopitelně, Visty si nekoupím. Chipset v mém počítači má limit 1GB RAM, víc tam nedám i kdybych chtěl a jak jsem sledoval nárky tohoto nového OS, 1GB je tak počátek pro samotný OS, pokud pod tím budu chtít spustit více jak dvě aplikace, budu potřebovat dvakrát tolik.

Pokud mě přestanou Windows bavit, možná se spíše poohlídnu po nějakém jiném OS, kterému bude moje konfigurace postačovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
stoural  |  04. 12. 2006 09:24

"Kupovat každé tři roky nový počítač mi přijde poměrně jako plýtvání peněz. Osobně se domnívám, že by měla být morální životnost počítače někde na úrovni 7-10 let."

Nejak si pletete moralni zivotnost se zivotnosti skutecnou. Pocitac stary 7-10 let nejenom, ze je moralne zastaraly, on je zastaraly ve vsech ohledech.

Vase prirovnani s prackou VELICE POKULHAVA.

Malokdo si kupuje kazde tri roky pocitac. Vetsinou se vymeni jenom deska + procesor (pripadne pameti) a jede se dal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  04. 12. 2006 09:34

Nevím, jak je 7-10 let starý počítač zastaralý jinak než morálně - když píšete ve všech ohledech. V jakých jiných??? Prosím uveďte, jinak je to prázdné plácnutí.

Poznámka: Ano, proto jsem si koupil PC jako stavebnici, která má PCI porty. Do svého počítače jsem postupně doplnil, USB 2.0 řadič (původní počítač má jen USB 1.1) a SATA řadič, plus pochopitelně větší disk. To mi umožňuje ukládat ta větší množství dat, která dnes shromažďujeme (spoustu fotek v obrovských rozlišeních, video atd.) Jinak mi ale vše moderní (až na ty hry) běží, včetně DVD, DivX, Office 2007 atd., akrorát ta Vista si asi neškrtne.

Srovnání s pračkou je podle mě velmi přesné. Obojí je dnes technika, která se kupuje převážně v hypermarketech (ať už obecných jako Tesco, tak specializovaných jako Datart).

A na závěr, většinou se vymění jenom deska + procesor (jiný socket) + paměti (jiný standard, jiný konektor, SDRAM->DDR->DDR2 atd.) + grafika (aby to zvládalo nejnovější hry) + disk (ten starý už nedostačuje) + pro jistotu taky zdroj (ten starý zdroj by ten nový systém už neutáhl). Takže vlastně zůstane jen ta krabice, do které je to všechno poskládáno. Vzhledem k mému využití počítače stačí měnit zatím jen ten disk.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  04. 12. 2006 09:56

7 let stará pračka nebo 7 let stará lednička, pere resp. mrazí, ale spotřeba elektrické energie, hlučnost jsou někde jinde než u nových výrobků. Naše nová lednička se sama odmrazí a voda odteče do šuplíku na spod lednice, který pak stačí vylít. 7 let stará lednice to nemá. Vše zastarává, lednička, pračka, počítač. Pokud váš počítač byl stavěn na Win XP a funguje na nich, tak si na něj nedávejte Vista a dále používejte XP. Pokud vám příjde, že je systém zastaralý, tak si na něj dejte jiný systém, ten ale potřebuje jiné HW nároky a už je opravdu jenom na vás, jestli budte do HW investovat. Pokud ne, zapomeňte na Vista a dejte si tam něco jiného.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 10:00

Kdyz mam pokracovat v symbolice pracka = pocitac/windows. ... tak problem je v tom, ze ve svete PC/Windows, kazda nova pracka zere vice a vice, mrazi jen v pripade, ze okurky date do prostredni police (kdybyste je dal do spodni tak mrazit prestane), a vysledny prinos ve skladovani potravin je stale stejny, jen za vetsi a vetsi penize...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 10:01

jeeee, to jsem napsal blbost... Ne pracka, ale samozrejme lednicka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  04. 12. 2006 10:31

pokud použijeme skutečně příměr pračka=počítač, tak jsi blbost nenapsal, protože ve světě Windows je docela možné, že pračka bude mrazit a prát bude lednička

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 10:01

jeeee, to jsem napsal blbost... Ne pracka, ale samozrejme lednicka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Čenda  |  04. 12. 2006 10:35

Proč blbost? Kdyby Mrkvosoft vyráběl pračky, tak by určitě mrazily...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Swift200  |  04. 12. 2006 10:49

Na psaní Vašich blbostí jsou zde už všichni zvyklí. Není třeba se omlouvat. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
stoural  |  04. 12. 2006 15:39

To vas to nenapadne samo? I v 7 let stare pracce mohu prat pradlo koupene dnes. Ovsem vy na 7 let starem PC budeme mit dost problemu provozovat soucasny software, hry nevyjimaje. Srovnani s prackou je tedy uplne od veci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 09:36

Vy si jao myslite, ze kdyz si koupite P4 a date na nej Vistu ze budete mit vetsi vykon, nez s P3 + Debian? Ten pocitac je "zastaraly" protoze pouzivate spatny system...
Kdyz vas OS potrebuje neustale silnejsi HW a pritom efektivni vykon zustava v 90% aplikaci stale stejny, tak jste vul. Nekupujete si totz pocitac kvuli aplikacim, ale aby jste mohl spustit stale nenazranejsi system, bez viditelneho uzitku.... Takze to co je zastarale, neni tak uplne jednoznacne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlastimil Waic, Vlastimil Waic  |  04. 12. 2006 09:27

Pokud mě přestanou Windows bavit, možná se spíše poohlídnu po nějakém jiném OS, kterému bude moje konfigurace postačovat.

Ano, přesně tak to je a má být. Pokud nechcete investovat do svého stroje, neinvestujte. Nová Windows jsou přeci úplně stejnou volbou jako nákup nové televize či myčky nádobí. Pokud vám stará po všech stránkách vyhovuje, nač měnit? Pokrok však nezastavíte a tak se nemůžete divit, že nechcete-li jej následovat, uteče vám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rugged  |  04. 12. 2006 10:03

Pokrok však nezastavíte a tak se nemůžete divit, že nechcete-li jej následovat, uteče vám.

Chápu dobře? JEDINĚ Windows = pokrok? Ale pane redaktore, to snad nemyslítě vážně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 10:06

Ano ctete dobre. POKROK! Vy snad neumite chapat psany text? Podivejte se o kousek vys, tam to mate jasne dane. Nahledy videa jsou sice udelane stejne pitome, jako driv, ale tentokrat uz je to zabaleno do ikonky filmu! A to se vyplati!

Cemu proboha nerozumite?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rugged  |  04. 12. 2006 10:16

Děkuji za vysvětlení,
hned jdu vybrat všechny úspory na koupi nového počítače. Nechci přece aby mi utekl pokrok a hned jak to bude možné nainstaluji si nové, kásné, úžasné a převratné Windows Vista, které by mi na mém 4 roky starém počítači nefungovaly, ikdyž mi pro běžnou práci bohatě stačí. Že mohu mít lepší grafické "vychytávky" na OS GNU/Linux s akcelerovaným desktopem a zadarmo? Ale kdeže, jedině Windows Vista je ta správná cesta!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 11:37

Neni treba se rozcilovat.
Aspon vidite, jak funguje dnesni virtualni ekonomika, zalozena na umelem vyvolavani potreb a obehu zbozi, ktere vpodstate nikdo nepotrebuje. Jak je videt, verejnost na tu hru, ve ktere muze jen prohrat (penize jako na automatech) pristoupila.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlastimil Waic, Vlastimil Waic  |  04. 12. 2006 12:54

Ne, nechápete dobře. Nic takového v textu není a ani bych to tam napsat nechtěl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rugged  |  04. 12. 2006 13:24

Omlouvám se, nechal jsem se poněkud unést. Důvody raději nebudu rozvádět, nechci rozpoutávat zbytečné flamewars. Myslím, že jste inteligentní člověk a mám pro Vás návrh. Váš zájem o nové technologie je evidentní, zkuste si nainstalovat nějakou linuxovou distribuci (Ubuntu, SuSe, ...) a věnujte chvíli tak proklínanému nastavování (třeba akcelerovaného desktopu), uvidíte že výsledku nebudete litovat. Možná se Vám některá z distribucí zalíbí, možná ne. Výsledky zde můžete publikovat, myslím že hodně lidí by to uvítalo. Hodně štěstí při zkoušení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 13:35

Koniasi, mam pro tebe fajn knizku, Bibli Kralickou, jestli chces, pujcim ti ji urcite se ti bude libit )))))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  04. 12. 2006 08:53

Pane Waic,

můžete zkusit, jak se chová Vista, když vytváří náhledy videa? Trochu upřesním. Když si v XP otevřu složku s filmy, tak Win XP vytvoří náhledy (Thumbnails). Bohužel to udělají dost nešikovně a to tak, že pro náhled zvolí první snímek z videa. Ten je ale v drtivé většině černý, takže to pak vypadá tak, že mám 30 náhledů, z nichž je 29 černých a na třicátém je logo WarnerBros. Když Gnome vytváří náhledy, tak to dělá tak, že použije snímek někde zhruba z poloviny videa, takže pak mám 30 náhledů, na kterých je něco vidět. Zajímalo by mě, jak to dělá Vista? Jestli opět bere první černý snímek, nebo jestli už je na náhledu něco vidět?

Díky za odpověď.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
5h1nj1  |  04. 12. 2006 09:17

Urcite dela jako nahledy animovane sekvence z filmu (automaticky vybere nejlepsi sceny) a pousti je na tocici se, pruhledne krychli uprostred okna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlastimil Waic, Vlastimil Waic  |  04. 12. 2006 09:21

Bohužel, nic se nezměnilo. Náhledem videa je první frame

...tentokrát ovšem ne jen sám o sobě, ale umístěn do ikonky filmu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  04. 12. 2006 10:03

škoda, místo té ikonky filmu bych raději ocenil dobrý náhled

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
duch  |  04. 12. 2006 11:01

No vidis Vista a MS najlepsie vedia co je pre Teba najlepsie, naco ti je nahlad uprostred filmu vsak to je pomale, kym to nabehne to trva a mohlo by to spomalit rychly stroj ale ta tmava v peknej ikone to ma  style ......
Zato to "bastloidne", o nicom, "rakovinove" a co ja viem co GNOME/KDE a celkovo linux to dokaze do 1-2 sekundy (nevidim rozdiel ked kliknem na zlozku s filmami ona sa mi otvori a bum nahlady..) a pritom dokaze vrtiet kockou a byt priehladnym a pod...

Inu taky je zivot.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PetrM  |  04. 12. 2006 12:17

Pořád ještě někteří IT guru nepochopili, že o jejich *NIX-y žádný zdravý člověk nestojí... Už se s tím smiřte, MS je tady, a pořádně Vám zatápí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 12:34

Vzdy se pobavim, kdyz zase vidim nekoho s komplexem z Unixu, kdo je vdecny za to, ze mu MS dal falesnou iluzi, ze rozumi pocitaci
Lide o nixy samozrejme stoji. Vetsinou ani nevedi, kde vsude takovy nix bezi... Kuprikladu uzivatele Macintoshu byvaji zpravidla jeste vetsi klikosi nez uzivatele Windows a jak si chrochtaji. Totez kdyz nekomu, komu staci aktualni nabidka softwaru, nainstaluju treba SUSE. Ani nevi, ze pro nej pracuje nejaky nix.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Duch  |  04. 12. 2006 14:16

Ja som sa o "podradnasti" Linuxu naucil jedno ja chcem takyto podradny system, no upisal som sa diablovi (ruzovemu ) na Sony Ericson K750i inu dostal som CD s vecami na pracu pod Windows, hm windows mi nasli len flash kartu dobre velmi dobre proste bez instalacie mam USB mass storage device.
Inu pripojil som k Linuxu, bum ikonka na ploche, dobre to mam aj v Windows. Hm tak nejaky soft na pracu s mobilom a ha sak ja mam KmobileTools, klik vyplulo to na mna kde je napojeny mobil? A ja /dev/ttyASM01 (o ano to je zlozite, ale ked si clovek napise do shellu dmesg tak tam to ma napisane....) a bum mozem pisat SMS, primat SMS ovladat mobil z sitoidneho Linuxu, synchonizovat kontakty ulozit si zalohy streamovat video.... a CD je stale v krabicke.....
Nevim ako vy ale som spokojny s tymto "brakom" menom Linux.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mark  |  04. 12. 2006 15:05

Haha, ja som bol nuteny so Sony Ericssonom urobit to iste. Mne vo Windows pada instalacia toho CD, co k tomu SE dodava. A tak pouzivam KMobileTools v linuxe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 14:50

Ach jo. Tak to nejsem žádný zdravý člověk ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
p  |  04. 12. 2006 21:16

pouzivam velmi pomaly stroj, tak treba nemam paru

ale stejne myslim, ze je to proto, ze ty nahledy uz jsou vygenerovane a nacachovane z minula, ze by se realtimove takhle vygenerovali, to uz je asi moc velky pokrok proti me :)

nicmene je fakt, ze nejsou ze zacatku filmu! a o tom byla puvodni otazka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Souček  |  04. 12. 2006 08:02

Koukám, že pořád tvrdíte, že "Windows Vista Ultimate (...) budou tedy stát stejně jako Windows XP Professional." Jenomže Microsoft na svěm webu tvrdí, že Windows Vista Ultimate je o $100 dražší, ceně Windows XP Professional odpovídá Windows Vista Business.
http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/editions/ultimate.mspx - FPP $399, UPG $259
http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/editions/business.mspx - FPP $299, UPG $199
http://www.microsoft.com/windowsxp/pro/howtobuy/pricingretail.mspx - FPP $299, UPG $199

Tomu také odpovídá možnost upgrade v rámci technologické záruky: http://www.microsoft.com/cze/windowsvista/zaruka/default.mspx

Odvolával jste se na nějaké (nedoložené) tvrzení českého Microsoftu, jak ale sám píšete v článku, žádné speciální ceny pro Česko nebudou.

Dva měsíce stará tisková zpráva Microsoftu také nic takového netvrdí: http://www.microsoft.com/cze/presspass/msg/20061010_news1.mspx - píše se tam pouze "Windows Vista se bude prodávat za stejné ceny jsou současné Windows XP (týká se koncových i OEM cen)."

Tak jak to tedy je?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlastimil Waic, Vlastimil Waic  |  04. 12. 2006 08:23

Vycházím stále z informací zjištěných při telefonickém rozhovoru s PR zástupcem Microsoftu. Pokud je v cenách Vist pořád zmatek, není problém, zeptat se jej znovu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
none  |  04. 12. 2006 08:56

při telefonickém rozhovoru s PR zástupcem Microsoftu.

pane Waici, tohle vypada, ze verite PR oddeleni od M$. To chce notnou davku naivizmu, aby clovek veril jakemoukoliv PR oddeleni (asi stejnou jako verit na capa). Reknu Vam tajemstvi, pokud by firma chtela zdelovat pravdu a fakta, tak nebude zrizovat PR oddeleni, pac by to byly vyhozene penize

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlastimil Waic, Vlastimil Waic  |  04. 12. 2006 09:16

Drobné vysvětlení: Zkratka PR znamená Public Relations - vztahy s veřejností, novináře nevyjímaje. Hezky česky by se funkce takového člověka dala pojmenovat "tiskový mluvčí". Ve vztahu redakcí s touto osobou si nemyslím, že je jakákoli nedůvěra na místě.

Drobná rada: Ne vše ve vašem okolí si zaslouží býti podezíráno. Ač se to nezdá, leckde narazíte i na úmysly zcela čisté.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 09:46

...a co je povinnosti novinare? Pretisknout to, co co mu nakuka kdejake PR oddeleni nebo zastourat do vseobecne znamych odlisnych vyjadreni pobocky a centraly? To abych ale asi chtel moc, ze

PS. S PR oddelenimi mam bohuzel sve zkusenosti, takze bych tu funkci prejmenoval na "tiskovy vymluvci".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlastimil Waic, Vlastimil Waic  |  04. 12. 2006 10:12

Pokud zrovna nejde o mluvčího ministerstva dopravy a kauzu spojenou s mýtným, dá se dotazu na prostou cenu produktu věřit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 10:14

Dam vam jednu malou radu, pro pripad, ze byste se nakonec chtel stat novinarem. PR se neveri, PR se bere na vedomi. Ukolem PR je vytvaret pozitivni obraz sve chlebodarce, nikoli spravne informovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mixcture  |  04. 12. 2006 10:39

Hehe presne tak. Skutecny novinar se pozna podle toho, ze se neodvolava na PR jako na kvalitni zdroj, ale ze naopak PR overuje. Pokud se tady pan redaktor odvolava na PR MS jako na korektni zdroj, jen se tim shazuje, protoze ukolem novinare je:
1) mit malicko inteligence a pochopit, ze tiskovy mluvci je apriori neduveryhodny zdroj, protoze jeho ukolem je podavat fakticky jen pozitivni info s ohledem na jeho zamestnavatele a zkreslovat nebo zamlcovat informace, ktere jsou negativni pro ne
2) spravny novinar si udaje overuje z nekolika zdroju a ze pan redaktor je liny a neumi se ani podivat na hlavni korporatni web firmy, s niz si tak notuje, tak je to naprosty amaterismu

S timhle pristupem byste napr. lidem z poradu "Na vlastn oci" byl jen k smichu a pokladali by vas za koupeneho a hloupeho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlastimil Waic, Vlastimil Waic  |  04. 12. 2006 13:12

Můžete mi vysvětlit, co by člověk, jehož prací je informovat, měl ze záměrného uvedení nesprávné ceny? Tyto údaje jsem dostal v odpovědi na zcela přímou otázku. Cena produktu není nijak ožehavé téma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 14:50

Evidentne Vam to nikdo nemuze vysvetlit... Tezko neco vysvetlovat cloveku, jenz stale veri tomu, ze poslanim PR oddeleni je informovat... Chtelo by to precist si neco z tehle oblasti, ze zacatku treba neco popularniho, treba Dilberta nebo neco v tom stylu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Souček  |  04. 12. 2006 17:35

Třeba vůbec nevěděl, na co odpovídá.

Konec dohadům, tady jsou ceny jednoho z hlavních oficiálních distribuotorů Microsoftu - SWS:

Windows Vista Ultimate Eng DVD: 12969 Kč bez DPH
Windows Vista Business Eng DVD: 9489 Kč bez DPH
Win XP Professional Eng CD w/SP2: 9971 Kč bez DPH
Win XP Pro CZ CD w/SP2: 8996 Kč bez DPH

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mard  |  04. 12. 2006 21:13

Já se fakt chechtám, to jste opravdu tak naivní?!? PR oddělení je na to, aby vylepšovalo mínění o firmě ve veřejnosti. Tedy, žádný negativní fakt z nich dobrovolně nedostanete, to je snad jasné. Oni tam jsou proto aby vám říkali jen pro ně pozitivní věci. To je jako když zavoláte na PR k výrobci aut, tak se dozvíte že jsou úžasné slevy, klimoška zdarma. Ale to, že za rádio připlatíte 20 tis. Kč a že ve výbavě není náhradní kolo ani hever, to se nedozvíte. Stejné je to s Microsoftem. Vista bude podle nich skoro zadarmo. Ale to, co je na smlouvě napsáno malým písmem, petitem, někde vzadu, to vám neřeknou. Zkrátka, jsou placeni za něco jiného než vy, v případě, že vy jste placen za pravdivé informování čtenářů. Pokud jste placen za spokojenost inzerentů, tak je jasné, že s pracovníky PR si musíte dobře rozumět, na rozdíl od našich připomínek, které vám musí připadat nemístné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel Kahovec, Karel Kahovec  |  04. 12. 2006 22:06

Výsledkem pak může být ten úžasný paskvil, plný totálních nesmyslů, právě o mýtném, který běžel tuhle večer na Nově. Lidi, kteří netuší, že IQ může přesáhnout 40, tam vykládali takovou horu pitomin, že se do vašich názorů museli trefit velice dobře.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
deus  |  04. 12. 2006 12:08

To mi pripomina hlasku z Jiste pane [ministre|premiere]:
"Co rekneme novinarum?"
"Jako vzdycky - reknete jim cokoliv by si mohli sami zjistit"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bart  |  04. 12. 2006 10:20

To si děláte srandu? PR oddělení je od toho aby svého zaměstnavatele propagovalo jakýmikoli prostředky...pokud by to nedělalo dostane vyhazov. A pro informaci: tiskový mluvčí není novinář. V zahraničí je zcela běžné že tiskoví mluvčí nepřestoupí do novin nebo do televize ani novináři nejdou dělat tiskové mluvčí. To jenom v téhle malé zemičce se na nějakou etiku nehledí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 10:44

No, ono to snad funguje i u nas. Prestupy media->PR jsou bezne (Hrabovsky, Vrba, Pribyl etc...) O opacnem prestupu nevim. To je proste cesta, ze ktere neni navratu, takovy clovek ztraci automaticku jakoukoliv duveryhodnost co se objektivity tyce (pokud ji mel predtim).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  04. 12. 2006 08:01

falešné Windows. Žádné viry. Když Linux, tak pro všechny....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Moje ip je stejně maskované tak co?  |  04. 12. 2006 16:30

Docela výstižné, ale myslel jsem si, že dobré věci kopíruje jen Microsoft

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  05. 12. 2006 19:50

Jo, jo, jestli, na operační systém Microsoft WINDOWS Vista RC2 EN, tedy přesně verze Operačního systému Microsoft WINDOWS Vista RC2 EN, tedy verze 6.00.5744.16384, půjde, prostředí KDE4, tak, to bude, Bomba, a hlavně, jestli, bude, Fungovat, jenom, jako jaký-si, skin, v Operačním systému Microsoft WINDOWS Vista, asi nějaká verze CZ, tak to bude, Bomba, protože, některý vychytávky, z Linuxu, mi v Operačním systému Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, dost, chyběj, třeba to standartní přepínání, ploch, to je dost, Bomba, to standartně, Operační systém Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, prostě, standartně, nemá, sice, by se to tam, asi dalo, doinstalovat, ale tyhle, programy, jak bych to tak, řekl, asi na funkčnost, od třetích stran, to většinou, není, ono, pokud, to v tom Operačním systému Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, není zabudováno, standartně, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
juvi  |  04. 12. 2006 07:53

Dokud na woknech nepojede KDE, tak se o pokroku nedá mluvit. A KDE běhá na Linuxu&spol., takže s wokny budu mít zítra včerejší systém, zatímco já mám již od včerejška zítřejší systém

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 08:22

POZOR. KDE na Windows - pocinaje verzi 4.0 - pojede.
Nevim sice, k cemu to bude dobre - snad jen pro lidi, ktere okolnosti nuti sedet obcas u PC s Windows a radi by meli sve prostredi na ktere jsou zvykli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 08:29

Proc? To je preci jasne... protoze AmaroK a Koffice

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub Hegenbart  |  04. 12. 2006 08:42

Spíš Amarok a Konqueror…

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 08:45

No mi to stejne prijde uchylny, znasilnovat tyhle uzasny programy necim tak oplzlym, jako je Windows...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 09:28

Pouzivate zbytecne silna slova. Proc pouzivat vyraz "oplzly"...jenom vas budou obvinovat coby fanatickeho kriklouna.
Ale ucel portace KDE 4 do Windows opravdu prilis nechapu (pripada mne to jako zbytecne vynalozena energie, ktera mohla byt pouzita uzitecnejsim zpusobem). Snad - jak nekdo poznamenal - kvuli snadne portaci nekterych aplikaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 09:31

Vtip je v tom, ze ten problem je opacny.... ne porotvat z *nixu do Windows, ale z Windows do *nixu... proto nechapu portaci KDE do Windows...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 10:12

Třeba to není tak špatný nápad, kdo ví? Uživatel Windows uvidí zajímavé prostředí a bude pak chtít vyzkoušet ten Linux celý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quasimodo  |  04. 12. 2006 16:34

A co je na konqueroru tak uzasne? Vzdyt je horsi nez MSIE! Pomaly, acid testem neprojde, jedine pozitivni na nem vidim to, ze spotrebuje mene pameti nez mozilla a na rozdil in linkse umi obrazky. Nicmene oba zminena pozivam rozhodne radeji nez konqueror.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FreeBSD_Radikal  |  04. 12. 2006 19:03

ale ale, konqueror byl druhej prohlizec co zvladnul acid test(narozdil od firefoxu2). Nebo to byla ironie? :D Jeste bych dodal ze links obrazky umi!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quasimodo  |  04. 12. 2006 20:14

1) Jak muze links umet obrazky, kdyz bezi v textovem modu? O zadnou semigrafiku se mi nikdy ani nepokusil.
2) Ted jsem si pustil svuj stary SuSE 8.2. Konqueror. Poustim Acid Test. Hm, zretelne neprosel. Tak spoustim vmware, v nem SuSE 10.1 a konqueror. Adresa http://www.webstandards.org/files/acid2/test.html#top. Dostavam zlutou obrazovku, na ni par cervenych a cernych smouhancu. Jednoznacne neprosel taky. Ze bych neco delal spatne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
p  |  04. 12. 2006 21:13

1) links se da spustit v grafickem rezimu, ale uz je to dlouho, co jsem se ho pokousel na neco pouzit. V nouzi v terminalu pouziju lynx, na normalni surfovan me to nebere

2) Konqueror je opravdu velmi kvalitni, se zaostalym enginem v MSIE7 (k kdyz ten proti msie6 hodne pokrocil) se to neda srovnavat. AJa ho pouzivam bezne, ale je to spise o integraci do prostredi KDE nez o nejakych jeho vyhodach.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  04. 12. 2006 21:29

Pravdepodobne ano, me se ksichtik na te adrese c Konqueroru ukaze spravne.. Jinak mam 10.0, KDE 3.5.5.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 21:45



Neni to sice uplne OK, ale zluta obrazovka se smouhanci t taky neni.

A links grafiku umel (umi?). Nebude to rukama?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FreeBSD_Radikal  |  04. 12. 2006 22:47

Mozna by to chtelo zapnout mozek a google pred tim nez neco placnes:
1/ links -g budto v konzoli pres framebuffer nebo klasicky pres xka
2/ Ne konqueror z kde 3.1 rozhodne acid2 test nezvladal, asi to bude i tim ze tou dobou ani neexistoval :D konqueror z kde 3.5.5 zobrazi xichtik bez jediny chybky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  04. 12. 2006 08:48

Snazsi portovani aplikaci?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 07:37

Cituji z clanku:

"...v jejich současném stavu jsou chyby. Některé nové a jiné dokonce známé již z Windows XP...."
-- Jsem rad, ze konecne nectu jenom samou chvalu... Tady je krasne videt, jak uzasne bezpecny a bezchybny ten OS soudruhu z Redmondu je. Windows maji chyby, my o tom vime, ale uz jste nam zaplatili, takze co by jsme se starali.... (uz se tesim na reakce typu - strc si ten Linux do prdele)

" ...Visty v tuto chvíli dobrou volbou pro technické nadšence, pro všechny, kteří chtějí udržovat svůj počítač technologicky moderní, či pro všechny, které už nedostatky či vzhled Windows XP jednoduše nebaví..." -- Ehm. Sam jsem teda Vistu na PC nikdy nevidel, ale porad mi z tech recenzi neni jasne, co vlastne ta Vista prinasi tak prevratneho ci noveho, aby vubec kdy melo smysl si ji koupit.... Zatim mam pocit, ze se instalaci Visty vratim tak o 4 roky zpet...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rudidlo, Rudidlo  |  04. 12. 2006 07:46

" ...Visty v tuto chvíli dobrou volbou pro technické nadšence, pro všechny, kteří chtějí udržovat svůj počítač technologicky moderní, či pro všechny, které už nedostatky či vzhled Windows XP jednoduše nebaví..."

-- Ehm. Sam jsem teda Vistu na PC nikdy nevidel, ale porad mi z tech recenzi neni jasne, co vlastne ta Vista prinasi tak prevratneho ci noveho, aby vubec kdy melo smysl si ji koupit.... Zatim mam pocit, ze se instalaci Visty vratim tak o 4 roky zpet...


Také nevím co je na Vistě tak převratně technologicky nového. Redaktoři živě se často ohánějí běžným uživatelem Windows a jeho potřebami. Nevím tedy, které technologie běžný uživatel Windows využije u Win Vista, které v XP nejsou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  04. 12. 2006 07:56

prelozim do slovenciny: o viste neviem absolutne nic a aj napriek tomu som napisal dva odstavce s nulovou informacnou hodnotou aby som sa zaradil do tej tlupy vzdychacov a stazovatelov ktori o viste vedia tolko kolko ja

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 08:11

Uz je to dlouho co jsme se rozdelili vidte... ocividne nerozumite psanemu ceskemu slovu.... doporucuju precist znovu...

Ja vam to shrnu:
O Viste vim jen to, co se objevuje ve stovkach recenzi (vesmes Vistu vychvalujicich) po celem svete. Z tecto recenzi mi neni jasne, co vlastne Vista prinasi navic, aby melo smysl si ji koupit...

PS. Nezaradil jsem se mezi "ztezovatele a vzdychace"... spis mezi ty co se smeji... Me vlastne muze byt jedno jake jsou Windows

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  04. 12. 2006 10:29

pochopil som to. co som chcel napisat je iba ze piste iba o tom s cim mate skusenosti. vyskusajte si to a zistite kde je rozdiel a budete o tom pisat hlavne z vlastnej skusenosti. Ja vistu nainstalovanu mam.

operacny system je iba operacny system a nikdy nebude ponukat nic extra. ani najnovsi mercedes nedokaze lietat, lebo je to iba auto - ma volant motor styri kolesa atd. zalezi od toho ako si stavite latku - aku mieru revolucnosti ocakavate. vela zmien bolo popisanych - z hladiska bezpecnosti, funkcnosti, vzhladu, inovovanych technologii. ak Vam tieto zmeny nestacia to je uz na Vasom rozhodnuti ci pri upgrade zostanete s XPckami, 98SE ci 2000 alebo prejdete na Vistu

je to podobna dilema ako rozdiel medzi macOS 9 a macOS X - nakolko revolucny bol tento skok? musela by sa uplne zmenit platforma aby bola Vista pre Vas dodstatocne revolucna?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 11:12

Vtip, a cele jablko svaru je o tom, ze MS uz radu let vydava ten samy OS, neustale prebaleny do jineho baleni. Vsechny predchozi produkty MS znam. Az po XP. A z vlastni zkusenosti vim ze upgrade neznamenal prinos veskery zadny. Znamenalo to jenom to, ze skoncila podpora stareho OS, a clovek si holt kvuli aplikacim musel koupit novy. Jde o to, ze clovek si "musi" koupit novy system, ktery mu nic neprinese, jen proto, aby vubec mohl fungovat....
Ja osobne jsem MS uz natolik znechucen, ze na mem PC neni od nich ani jedna aplikace, a k Windows se rohodne vracet nehodlam... Jen diky tomu jsem mohl zjistit, jak jsou Windows strasny OS. Dokud nic jineho clovek nezna, a posloucha jen vyjadreni S. Ballmera, tak je to pochopitelne... Uvedu nasledujici priklad:

Nova Vista prichazi s revolucnim destkopovym 3D prostredim Aero. Revolucni je jen do chvile, nez si clovek uvedomi, ze na *Nixech uz nejakou dobu existuje a uspesne se provozuje akcelerovane prostredi v X-kach. No nic. Podivame se na spotrebu HW, a zjitime ze Aero potrebuje minimalne 4x vykonejsi HW (rekl bych ze i vice) aby smysluplne fungovalo... To je ovsem zarazejici, nebot schopnosti Aera jsou dle ukazek a specifikaci 100 let za XGL nebo AIGLX na *Nixech. A to je to na co upozornuju. Microsoft nic nedela poradne.... jen zvysuje naroky na HW.

Prosim vas, kdyz tu Vistu provozujete, mohl by jste mirici, co vlastne Vista prinasi?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 12:36

V MF Dnes bylo uvedeno, že kromě Visty budou uvedeny na trh i jiné produkty MS,
...MS Exchange Server. Ten bude mít novinku - vzdálenou správu své e-mailové schránky.

V Linuxu to mám dva roky ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  04. 12. 2006 14:14

ano, ale... podpora composite rgb 3d akceleracie sice v takom suse uz nejaku chvilu existovala ale bola default vypnuta lebo bola v nepouzitelnom stave - zapinal som si to v xfree.conf a viem ako to chodilo - v kuse to padalo. Prvy pouzitelny system implementovatelny do Suse bol az XGL, ktory je funkcny tak na 90%. Je pravda ze je hardwarovo nenarocny a robi uzasne efekty, ale ... myslim ze by sa docela oplatilo porovnat XGL, MacOS Aqua a Win Vista vedla seba. Preto by ste to mali vidiet Vistu v akcii. Ja som mal Suse 9.1 + XGL nainstalovany.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
IgorK, IgorK  |  04. 12. 2006 14:18

vtip je hlavne v tom, ze tomu vobec nerozumies. vista je uplne nanovo napisany OS. mozno by nebolo odveci sa naucit eng. a precitat si nieco o tom napr. na mdsn-ku. keby si patril medzi normalnych userov, tak by som ti to aj vysvetlil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 14:35

Jasne, tak dukladne prepsanej, ze v nem strasil dialog z W3.1, ze

http://tikimama.com/images/fonts.jpg

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
IgorK, IgorK  |  04. 12. 2006 15:02

vsak staci pozriet prislusnu dll a zistime, ci je rovnaka, alebo ostali len rovnake ikony. mozno ta dll je zalozena na COM technologii a tento dialog sa este neodstranil(kvoli spatnej komaptibilite sa este technologie COM, COM+ a DCOM daju pouzit aj vo Viste). pretoze architektira Vista je postavena na .NET technologii, bude aj tento dialog velmi rychlo odstraneni. inac hram sa teraz s Monadom(budem pisat o nom aj clanok) a daju sa s nim robit divy. holt objektovy pristup je objektovy pristup.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  04. 12. 2006 15:30

no, takze to s tim uplne nove napsanym OS nebude tak silne, ze? Nepopiram, ze tam asi nejaky pokrok bude, prej uz v MS objevili par veci jak rozumnejsi spravu pameti a tak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clayman  |  04. 12. 2006 17:48



Ja si rikal, jestli uz konecne ve Vista M$ nahradil ty ikonky z 3.11, ale nezklamal...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
obsivant  |  09. 09. 2007 19:03

mam problem s ovládačom tlačiarne na vistu tlačiaren lexmark x 1200

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor  |  04. 12. 2006 07:05

V tomto článku v hospodářských novinách ( http://ihned.cz/3-19878710-Vista-000000_d-d9 ) jsem se dočetl odhad některých analytiků, že Vista porazí XP až v roce 2010. To znamená, že většina uživatelů budou mít (stejně jako dnes) na počítačích opět předpotopní operační systém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 07:51

Tak to neni..... Windows byly vzdy predpotopni system... Dnesni verze jsou v podstate Win 2.0. ... prvi byly Win1,0-3,11/DOS, W95 , W98... porad to same v jinem obalu... A druhe jsou Win2000,XP,Vista.... zase porad to same v novem obalu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  04. 12. 2006 23:43

Aha, Operační systém Microsoft WINDOWS for Workgroups 3.11 CZ, stejný jako Operační systém Microsoft WINDOWS 98SE CZ, to jsem si nějak, nevšiml, a kde je v Operačním systému Microsoft WINDOWS For WorkGroups, rozhraní DirectX9.c, asi nějaká verze CZ, abych tam mohl, hrát, hry, The Need for Speed 6, to by mně, docela, zajímalo, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  05. 12. 2006 07:19

Neni tam, protoze ho nevydali. V 98 najdes cele oddily casti 3.11. Ale co je horsi, tyto kusy softwaru strasi i ve Viste:

http://tikimama.com/images/fonts.jpg

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lojza  |  04. 12. 2006 04:11

Vista je propadák a na tom nic nezmění ani tendeční oslavné články. Jesli má být důvod pro pořízení Visty prostředí Aero s průhlednými okny a krásnými ikonečkami, tak Mkvosoft evidentně šlápl vedle. Průsvitná okna jsou napendrek a ikonečky za miliardy nejsou uživatelů k ničemu. Další featury co prý mají zrychlit práci a zlepšit produktivitu musí být krvavě vykoupeny vícejádrovými procesory. Navíc 2G RAM, to je drahý počítač. Operační paměť neslevní. Navíc Mkvosoft bude vybírat od výrobců HW výpalné za tzv certifikovaný HW. Takže Vista má počítače zdražit a je prakticky použitelná jen na nové VistaReady PC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlastimil  |  04. 12. 2006 05:03

writeln (Jmeno + 'Waic sux !');

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
John Google  |  04. 12. 2006 05:09

Nahrada za lamersky office je LaTeX, nahrada za lamerske klikaci widle je GNU/Linux, nahrada za lamerske (l)zive je root.cz, misto klikani se bude psat, misto hrani dementnich her se bude pracovat, misto reinstalace nedolataneho bastlu se bude optimalizovat, updatovat a bezpecne fungovat.

Viva la Linux !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Moje ip je stejně maskované tak co?  |  04. 12. 2006 06:07

Souhlasím. A ti co budou odporovat dostanou za trest Gentoo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 07:40

Osobne davam prednost Debianu..... Ale "apt-get install...". nebo "emerge..." se asi da naucit...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LLLi  |  04. 12. 2006 08:01

..ted jsem zkoušel openSUSE 10.2 RC1 a jsem mile překvapen.Je to rychlé,hezké,stabilní. Osobně jsem v kanceláři na 4xPC přešel na LINUX (openSUSE) a jsem spokojen.Kancelářsky balík používame OpenOffice 2.0.4. a taky max. spokojenost. Místo Outlooku používám v KDE Kontact a groupware aplikaci používáme www.egroupware.org , který běží pod Apachem na pozadí PC na kterém normálně pracujeme.Kdo zvažujete přechod a váháte tak doporučuji vyzkoušet !!! Platit za Vistu mě nikdo nepřesvědčí, to raději dokoupím RAM nebo HDD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 08:07

Ja byl taky zaryty SUSák. Jenže SUSE má v hrsti Novell, a Novell se prave spojil s Microsoftem. Staci se podivat do historie, jak zkoncili VSICHNI spojenci Microsoftu. Proto jsem od SUSE odesel... A zjistil, ze ten Debian ma opravdu neco do sebe...

PS. Myslim ze vetsinovy Linuxovy Desktop se nesmi "spojovat" s Microsoftem... a jelikoz i ja svym 1 hlasem urcuji, co bude vetsinovy Linuxovy desktop, zmigroval jsem od SUSE pryc...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 08:17

Vazte slova. O nejakem "spojeni" s MS nemuze byt reci. Ta dohoda je trochu kontroverzni, ale nahony vzdalena nejakemu spojeni.
Tento tyden vychazi SUSE 10.2. Soude podle beta a RC verzi je to zatim nejlepsi SUSE, jake jsem kdy videl. Clanky o nejake Viste beru jako dobrou zabavu :). Bane - vazne - ctu to pro prehled, protoze je uzitecne vedet s cim cloveka budou za cas otravovat nekteri uzivatele...Ale jinak pri pohledu na ty jejich Visty a jejich starosti mne cukaji koutky ust pobavenim, za co jsou lide ochotni davat penize (v nasich krajich spise, do ceho jsou ochotni investovat cas, aby si to domu nekde votocili)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 08:27

Vazim slova. Tohle nastvalo hodne lidi z okoli Linuxu. Hlavne si uvedomte, ze skutecne zneni dohody nezname. Prohlaseni, at uz spolecna, ci samostatna, predstavitelu obou firem si bud protireci, nebo jsou na prvni pohled nesmysly... Takze v pozadi bude neco uplne jineho... A co? No prece prachy. To neni nic neocekavaneho...

SuSE samozrejme vyzkousim, ale jsem k nemu jiz skepticky.... a navic..o bjevil jsem kouzlo "apt-get install"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter Lehotsky, Peter Lehotsky  |  04. 12. 2006 13:52

Mohu doporucit kouzlo aptitude, nebo aptitude install .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  04. 12. 2006 08:57

Úsměvná reakce, pokud vycházím z toho, že jste Vistu nikdy nepoužíval a nejspíše viděl jen z rychlíku. SUSE je relativně oblíbené distro u nás proto, že se nejblíže přibližuje svému předobrazu - operačním systémům od MS (desktopovému etalonu vyskytujícímu se na více jak 95% desktopů). SUSE jsou omalovánky, na poměry Linuxu nadstandardně počeštěné, z velké míry klikací - tedy podobně jako Vista :) Tím, že Novell "peče" s MS lze možná v SUSE očekávat i lepší kompatibilitu mezi výstupy z Office a OpenOffice. Tradiční nedostatky Linuxu z pohledu uživatelů majoritních OS však zatím zůstávají (kompatibita, spektrum a kvalita aplikací, malý výběr kvalitních her...), v případě komerčního placeného distra je asi těžko vyváží nějaký emulátor. Svět je o kompatibilitě, ne o odlišnosti za každou cenu. I u Apple už to pochopili a změnili svou filosofii "uvažuj jinak": vlastní výhody zachovat, z výhod ostatních vytěžit co nejvíc. BTW: Už se těším na Leoparda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 09:07

Ted jste me pobavil... Mluvit o Microsoftu v souvislosti s kompatibilitou.... To si snad ani nevidite do pusy. Microsoft zije z toho, ze je nekompatibilni s nikym a nicim! Kdyby byl nedejboze kompatibilni s jinymi OS, uz davno by windows nikdo nepouzival... Takhle jsou zakaznici zajatci svych vlastnich aplikaci, ktere jinde nejsou.... A nmejsou tam jen proto, zetam neni dost uzivatelu.. zacarovane kolo...

To ze je neci "klikaci" neni vysadou a doonce ani vynalezem Windows. Takze bych prosim tvrdil, ze SUSE je "klikaci kopie" (mohu li to tak nazvat), stejne jako je Windows jen ubohou kopii. Ve Windows totiz vlastne neexistuje nic poradneho, co by kopii nebylo! A pokud je neco Windows original, tak to stoji za hovno... viz registr...

A jeste jedna poznamka... To co maji uzivatele napriklad SUSE a jinych distribuci na svem desktopu dnes, To budou mit uzivatele Windows nejdrive za 5 let...... Takze tvurci Linuxovych programu jsou asi genialni... podle vas kopiruji MS vynalezy jeste drive, nez je vubec Microsoft vynalezl....
Vetsi blbost jsem teda neslysel...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
stoural  |  04. 12. 2006 15:42

No, myslim, ze tomuto nazoru se muzeme skutecne pouze zasmat, vypichnul bych zejmena vetu:

"Kdyby byl nedejboze kompatibilni s jinymi OS, uz davno by windows nikdo nepouzival..."

Chacha Diky. Opravdu me to dneska pobavilo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quasimodo  |  04. 12. 2006 16:29

MS a kompatibilita - no, o tom ze MS porusuje navrzene standardy protokolu a dodava si do nich vlastni vylepseni a "vylepseni" uz bylo napsano hodne. Nicmene beru jako fakt, ze jakmile se neco protlaci na trhu takovym zpusobem, ze drtiva vetsina implementaci neceho dela veci urcitym zpusobem, tak se stava de facto standardem, kteremu se volky nevolky budou muset ostatni prizpusobit, at uz puvodni specifikace byla jakakoliv.
Mluvit o kompatibilite ruznych OS taky nema prilis smysl. Je sice pravda, ze existuje mnoho ruznych implementaci UNIXu, ktere si navzajem vice ci mene rozumeji (mene, pokud jsou to System V a BSD klony, vice pokud jsou v teze vyvojove vetvi, ale z vlastni zkusenosti - psat neco, co ma bezet na HPUX a Linux znamena peknou hromadku #ifdefu, hlavne proto, ze oba proklamuji ze jsou plne POSIXove, ale ani v jednom pripade to neni uplne pravda a to uz neni z me zkusenosti, ale co jsem slysel tak SUNos a linux prenositelnost jsou zhruba stejny problem), ale Windows nikdy nemely byt unix. Je to nezavisly OS, stejne jako treba OS/2, ktery s windows ma spolecneho stejne malo jako s UNIXy. Jsou delane od zakladu jinak a ne jako jina implementace teze konkretni definice rozhranni. Tudiz neni zadny logicky duvod, aby byly navzajem kompatibilni. Zit z toho ze je nebo neni kompatibilni... Muzu to chapat leda tak, ze aplikace pro windows tvori tak naprostou majoritu, ze by pro MS bylo nevyhodne, kdyby bylo snadne migrovat programy urcene pro MS platformy jinam. Ale pak by se meli ostatni vyrovci snazit zlepsit kompatibilitu s majoritnim systemem, (a taky se nekteri snazi - wine) a ne naopak. Bylo by od MS jednak hloupe, kdyby podporovali odliv svych zakazniku a jednak ani nemaji duvod se nekomu prizpusobovat o nic vic, nez aby se majoritni populace v cz prizpusobovala zivotnimu stylu treba vietnamske mensiny. Jej, to jsem se zase rozepsal...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 19:43

pomineme-li vsechny legalni otazky.... jak se chcete prizpusobit uzavrenemu standardu? Vzdyt dodnes nebyl nikdo schopen rozlustit strukturu .DOC .XLS a dalsich... To je teda standard... jinymi slovy rikate, ze standardem je si koupit jen produkty Microsoftu, protoze jine to 100% neumi..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 19:47

Co se tyce kompatibility, samozrejme jsem nemyslel na urovni OS. Je ale stezejni fakt, ze minimalne 50% uzivatelu je sice na windows nastvanych, ale nemohou odejit kvuli aplikacim.... (Osobne nevim o nikom kdo by Windows pouzival v pripade, kdyby na Linuxu behaly vsechny Win aplikace)... takze 50% urcite neni nadsazene cislo... uzivatelum je totiz jedno, kde na ikonky klikaji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  05. 12. 2006 15:30

Napsal, jsi to náhodou, krásně, zasloužíš, pochvalu, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  05. 12. 2006 15:28

Registr, v Operačním systému Microsoft WINDOWS Vista RC2 EN, tedy přesně verze Operačního systému Microsoft WINDOWS Vista RC2 EN, tedy přesně verze 6.00.5744.16384 EN, je náhodou, Bomba, dá se tam, měnit, spoustu, zajímavých věcí, tak nechápu, co plašíš, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stara Blazkova  |  17. 03. 2007 14:58

Tak si tam vypni ciarku na klavesnici, aj ked tvojmu prejavu to asi nepomoze :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 09:20

O jake kompatibilite je zde rec ? Jak vite, co jsem videl a nevidel z rychliku ?
Stejne klikaci jako je SUSE jsou i jine distribuce (je usmevne, jak se nekteri lide tvari, jakoby GUI vynalezl Microsoft - ja kuprikladu na svem desktopu vyuzivam v KDE veci, ktere ve Windows nikdy nebyly a rada v nich nebude ani ve Viste). Pravdepodobne nechapete presne o co jde. Linuxove distro muze byt klikaci jak chce, pod tim je stale stare dobre unixove prostredi do ktereho je videt a kde neni problem vyresit temer zadny zadrhel - nikoliv nepruhledna cerna skrinka - a to je prave ono. Vubec nic mne nebrani vypnout SuSEconfig, pokud jej nechci, pripadne to udelat tak, aby si nevsimal ceho nechci.
Proc sem pletete napr. hry ? PC nejsou zdaleka pouzivana jen na hrani. Jiny duvod pro porizeni Windows nez hry ja osobne nevidim. A pokud uz bych pracoval napr. jako profesionalni grafik, urcite bych radeji investoval do nejakeho Maca.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  04. 12. 2006 11:06

Jde o to, že i jako uživatel "starého dobrého" unixového prostředí komunikuji se světem, který je převážně windowsí. Dostávám tak korespondenci v DOC/XLS/... a s jejich zpracováním jsou na Linuxu (obecně) potíže. Důvody nemá ceny rozebírat, ty uživatele nezajímají. Uživatel chce pracovat nebo pařit hry, ne řešit věci, kterými se mají zabývat programátoři. Pro Vás možná není problém vyřešit na SUSE žádný zádrhel, což je sice hezké, ale to nebude případ většiny uživatelů. Ti ze světa Windows konfigurační textové soubory téměř neznají - nepotřebují je, na Windows *téměř* všechno pracuje jak má, instalace jsou bezproblémové, ovladačů přehršel, komunity a fóra většinu potíží už někdy řešila a výsledky lze najít na webu. A i kdyby byl každý uživatel unixový guru, upřednostnil by ve většině případů funkční celek na klíč než stavebnici, kde musí přikládat v klíčových chvílích svou ruku k dílu. I proto v Linuxech vznikají user-friendly Win-like desktopy, klikátka, instalační skripty pro zautomatizování instalace, hotové instalační moduly aj. (stačí se podívat trošku zpátky v čase a se slzou v oku zavzpomínat na dependecy hell...).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 11:38

Je to zvlastni. porad nechapu, proc se u Linuxu strasi .conf soubory mebo prikazovou radkou. Dokud jsem pouzival SUSE, konfigurak jsem nevidel!!! Zato ve Windows XP jsem jich videl hned nekoli, protoze jinak to resit neslo....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  04. 12. 2006 11:39

"na Windows *téměř* všechno pracuje jak má" - dělám správce sítě na koleji a denně se setkávám doslova s ruinana systému místo Windows. Většina lidí není schopna administrovat ani Windows, prostě to používají, dokud to jde a pak to zanesou nešťastní nějakému kamarádovi. Člověk až někdy nevěří, v jakých podmínkách jsou ti lidi ochotní s počítačem pracovat, jen protože to neumí vyřešit. Já už bych to asi hodil dávno z okna. Proto si myslím, že pro BFU, kteří denně pracují na internetu je Linux vhodnější než Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  04. 12. 2006 12:03

Máte pravdu, jenže studentský stroj není typická pracovní stanice, která se nainstaluje, doladí a pak funguje. Studentské stroje jsou spíš unikátní pokusné záležitosti, kde se průběžně instaluje kdovíco kdovíodkud dokud systém nepadne. Pro BFU by byl Linux než Windows vhodnější za předpokladu, že BFU současně nebude chtít hrát hry a někdo mu linuxové distro "vyladí". I potom ale za Vámi bude běhat s rozhozenými excelovskými tabulkami nebo nefunkčními wordovskými makry, které mu poslal kamarád z Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sr  |  04. 12. 2006 12:36

"Máte pravdu, jenže studentský stroj není typická pracovní stanice, která se nainstaluje, doladí a pak funguje."

nefunguje a musí se dále udržovat, ladit a ladit. Nemluvě o tom, že poslední aktualizace systému nám nadělala dost potíží, protože po aktualizaci windows vyžadovaly restart. Museli jsme restartovat licenční server, datový server (to znamená že v tu chvíli nikdo nic neuložil ani nenačetl), museli jsme přerušit práci a restartovat počítače, ačkoli nás trápí termíny. Jo, windows na pracovních strojích jsou fakt peklo a divím se, že IT jsou takoví, že to vůbec navrhnou. Nejspíš je to ale tím, že úroveň IT prudce klesla a omezila se pouze na to, že lidi umí něco naklikat ve win. Zlatý Unix, i když je taky potřeba se o něj starat, tak v konečném důsledku jsem jako uživatel nic nepoznal a dělal jsem na počítač dál, zatímco IT byl připojený a opravoval mi systém. V dnešní době, kdo je IT a neumí unix, je u mě břídil


"I potom ale za Vámi bude běhat s rozhozenými excelovskými tabulkami nebo nefunkčními wordovskými makry, které mu poslal kamarád z Windows."

tohle se děje i při přenosu windows->windows, stačí mít jinou verzi Office

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke, Clarke  |  04. 12. 2006 13:44

problem je doc a xls nejsou standard, je to kus vyloupnuty z pameti a dela problemy i mezi verzemi M$ Off...
neni to otevreny standard a vsichni ostatni kdo vytvareji office musi kompatibilitu s M$ resit reversnim inzenyrstvim a dle toho to pak vypada. Az se vic rozsiri ODF, tak tyto potize odpadnou.
PS: dostavam take mnoho ptakovin a vtipu v podobe doc a xls, a tento format si nezaslouzi abych jej dale forwardoval, pokud je to doc, tak jej exportuji do pdf a pokud xls nejede v OOo, kvuli nejakym makrum, tak takovy bordel mazu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  04. 12. 2006 23:33

Ale, jo, tak Linux, je docela, dobrý Operační systém, ještě kdyby, na něm, šli, ty hry, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Trifid  |  04. 03. 2007 14:37

Hele ty Jarine. Vic čti, vzdělávej se a až potom mluv. Do základního vzdělání v oblasti IT patří i hitorie. A jestli se nepletu tak právě Microsoft ukradl nápad s desktopovým prostředím a to nikomu jiném u než duhovému jablíčku. A narozdíl od Linuxu na něm celou dobu profituje. Tak to jen pro pořádek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 08:51

Pánové, já už to tvrdím dva roky. Sázet na komerční distribuce Linuxu je sázka do loterie. Debian nebo Slackware, to je jistější řešení. Já sám preferuji Debian, je vhodnější pro toho, kdo není vyložený geek a expert.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 08:55

Tak tak.... v nektere z predeslych diskuzi jsem dekoval panum z Novellu a Microsoftu, ze me donutili udelat zmenu a ukazali mi krasy Debianu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 09:51

Je to dost zcestne, co tady pisete.
Debian je krasny - vicemene hlavne na serverech. Ovsem do chvile, nez potrebujete u zakaznika nebo ve sve firme rozjet treba databazi Oracle. Ne, ze by to neslo, ale vyrobce one databaze se na vas s Debianem do znacne miry vykasle. Nezbyde vam nic jineho nez nasadit komercni SUSE nebo Redhat Enterprise server.
Sazet na komercni distribuce je v nekterych pripadech nezbytnost, v dalsich velmi rozumne. Nebyt komercnich distribuci, byl by dnes Linux zalezitosti par informovanych a temer bezvyznamny. Na druhou stranu ma samozrejme existence tech nekomercnich sve opodstatneni - mimo jine jako alternativa v pripade, ze vam politika distributora nevyhovuje a nepotrebujete - li napr. garantovanou profesionalni podporu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 10:23

A jé, omlouvám se. Pokud někdo (zejména velká firma) používá Enterprise distribuci, která je pochopitelně komerční, má k tomu třeba placenou podporu apod. to je trochu jiné kafe. Navíc některá řešení vyžadují určitou konkrétní distribuci a verzi, to je fakt.
Já jsem měl na mysli jiné, běžné situace a provoz doma nebo v menších firmách.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FreeBSD_Radikal  |  04. 12. 2006 13:53

No slackware vzhledem k jeho "One man show" prilis jiste reseni neni. Pokud si pamatujete tak to pred dvema lety s Patrickem vypadalo dost blede... :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
p  |  04. 12. 2006 21:07

hlavne je to jedno

nic mi nebrani pouzivat komercni distro a pak prejit kompletne na jine, treba nekomercni. KDE/GNOME/* je vsude stejne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ant.linux.cz  |  14. 01. 2008 12:27

lol

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
občan  |  26. 12. 2007 14:54

Po několika letech vztekání s "Widlema" jsem před lety přešel na Linux. Začal jsem s Mandrakelinuxem 10.1 PP a dnes používám největší a nejuniverzálnější GNU/Linux Debian. Konkrétně Etch 4.0r1. A je klid. Stabilní, nezavirovatelný, atd. No a když občas nějaká aplikace zazlobí, tak ji "zabiju" A žádné zbytečné restarty celého PC. Přitom Debian, Slackware a Gentoo patří tzv. mezi těžké Linuxy. Nevím proč, dokázal jsem si je bez problémů nainstalovat. Neříkám že umím vše. To neumí nikdo ani v těch "Widlích". A kolik je mezi uživateli PC programátorů?!

Co se týče klikání, tak i tyto těžké Linuxy se dají plně ovládat myší. A co se týče her. Na Linuxech lze hrát jak staré hry, připomínající DOS, tak ty nejnovější, které se dají hrát jen na W XP. Což samozřejmě na Widlích nelze! Hry pro W 95/98 šli maximálně na W ME. Na W XP skoro žádná.

Co se týká updatů. Ty jsou v Linuxech velmi rychlé. Ve Widlích se jich mnohdy dočkáte až v novém OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlastimil Waic, Vlastimil Waic  |  04. 12. 2006 07:24

Nedá mi to, ale je vidět, že jste se snad ani neobtěžoval číst, nebo alespoň potom přemýšlet.

Vista je propadák a na tom nic nezmění ani tendeční oslavné články.
Jak to můžete říci, když se ještě neprodávají?

Jesli má být důvod pro pořízení Visty prostředí Aero s průhlednými okny a krásnými ikonečkami, tak Mkvosoft evidentně šlápl vedle.
Myslím, že tohle jsou věci, které mají v Microsoftu zatraceně dobře spočítané a na názor Lojzy z Horní Dolní se neptají. Vězte, že je dost šílenců, kteří si to koupí jenom kvůli barvičkám a ikonkám.

Další featury co prý mají zrychlit práci a zlepšit produktivitu musí být krvavě vykoupeny vícejádrovými procesory.
Lež? Nevědomost? V každém případě nesmysl.

Operační paměť neslevní.
Který slovutný ekonom tuto poučku zformuloval? Paměti jsou drahé, á se předpokládat, že zlevní.

Takže Vista má počítače zdražit
Ne, budou stát stejně, jenom budete muset koupit pocitac, ktery nebyl lowend uz pred dvema lety.

je prakticky použitelná jen na nové VistaReady PC.
CO je v tom, že má nějaký software minimální požadavky za problém, to nechápu.

Evidentně vám unikla hlavní myšlenka posledních několika odstavců. Nechcete, nekupujte a už vůbec nekraďte. Je to jenom vaše rozhodnutí. Nevsugerovávejte ale ostatním čtenářům myšlenky, z nichž každá druhá neplatí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 07:48

Pane, to jste teda opravdu prestrelil...

"Jesli má být důvod pro pořízení Visty prostředí Aero s průhlednými okny a krásnými ikonečkami, tak Mkvosoft evidentně šlápl vedle.
-- Myslím, že tohle jsou věci, které mají v Microsoftu zatraceně dobře spočítané a na názor Lojzy z Horní Dolní se neptají. Vězte, že je dost šílenců, kteří si to koupí jenom kvůli barvičkám a ikonkám."

JEDINY - kdo si Vistu koupi, je prave ten "Lojza z Horní Dolní" a to je ten, o koho Microsoftu jde predevsim.... Clovek bez elementarni znalosti SW, co si neni schopen nic overit a necha si hlavu vymyt marketingem.... Vy znate nekoho pocitacove zkusenejsiho, kdo by prechazel na Windows? Tihle od Windows stale casteji odchazeji pryc...

"Vězte, že je dost šílenců, kteří si to koupí jenom kvůli barvičkám a ikonkám." -- To je ale pekna kravina. Kdyby slo o ikonky, barvicky, pekny vzhled... tak uz vsichni pouzivaji MAC OS X, nebo GNU/Linux... V posledne zminovanem si nastavite vse podle sveho gusta... coz se o Windows rict neda... Vzhled Visty je jen "kopii" uz mnopho let pouzvanych vzhledu na jinych OS, takze o vzhled tady vubec nejde...
Microsoft proste rekne, ze je treba koupit Vistu, ze je tecnologicky nova... a tak proda uz nekolikrat prodany system opet prebaleny do jineho vzhledu.... Kdo si necha mozek vyplachnout reklamou/propagandou... ten se chyti... a je to prave ten vas Lojza...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 08:58

Naprostý souhlas. Hlavním cílovou skupinou Microsoftu je právě Lojza z Horní Dolní!
Je to mnoho milionů Lojzů, kteří si koupili počítač jakko mikrovlnou troubu nebo automatickou pračku. Kouknout se na návod a používat. Nic proti Lojzovi. Naopak. Je to v pořádku. Tomu však odpovídá hlavní směr a koncepce operačního systému a marketingu Microsoftu. Co je za tím, Lojza nemůže a ani nechce vidět, znalejší člověk to však vidí.
Cena x funkčnost a výkon, bezpečnost. Marketingové vyzdvihování zvláštních předností,
které jsou třeba v Linuxu samozřejmostí atd. Takže být Microsoftem, rozhodně si budu
Lojzu předcházet a jeho názorům naslouchat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Grovik  |  04. 12. 2006 10:21

bohuzel nebo bohudik ... lojzu ubejva... takze prijde den a MS zjisti ze je sam se sebou... a nikdo s nim!

grovik.net

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pavel  |  04. 12. 2006 13:31

Lojza??? Kam zmizel chudák (běžný) Franta (uživatel)?
:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Platonix  |  04. 12. 2006 16:07

Franta uz jede na GNU/Linuxu, vcera jsem ho videl, jak si kompliluje vlastni jadro :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
p  |  04. 12. 2006 21:05

tak on by to opravdu asi zvladl, graficke rozhrani pro kompilaci jadra je prehlednejsi nez libovolny emailovy klient (viz: http://www.linux-france.org/prj/edu/archinet/systeme/images/compile_kernel.png )

akroat chudak nema duvod proc by to delal - ja pouzivam linux uz nekolik let a kompiloval jsem ho jen pro zabavu, nikdy ze bych ho potreboval :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lojza  |  15. 01. 2008 16:00

ee aj jedu na FreeBSD®

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jumper77  |  04. 12. 2006 10:27

"JEDINY - kdo si Vistu koupi, je prave ten "Lojza z Horní Dolní" a to je ten, o koho Microsoftu jde predevsim.... Clovek bez elementarni znalosti SW, co si neni schopen nic overit a necha si hlavu vymyt marketingem.... Vy znate nekoho pocitacove zkusenejsiho, kdo by prechazel na Windows? Tihle od Windows stale casteji odchazeji pryc..."

Lojza z Hornej Dolnej si tie Windowsy nekúpi, ale "zaobstará"... čiže určite nie je cieľovou skupinou MS.
Cieľovou skupinou je hlavne korporátna sféra... A v tejto sfére pracujú väčšinou ľudia počítačovo skúsenejší (teraz nemám na mysli sekretárku - ale tá ani nerozhoduje o nasadení OS)
A títo skúsenejší ľudia si kúpia Windows už len preto, že k nej dostanú podporu, kompatibilné aplikácie atď...
Je preto iba otázkou času, ako rýchlo bude dostatok aplikácií pre "nové" Visty, resp. ako tam budú bežať "staré" aplikácie.

Ak toto Microsoft v rozumnom čase vyrieši, má vystarané. Pretože sa dá predpokladať, že práve firmy, ktoré až doteraz behali na W2K nepôjdu do XP, ktorým taktiež o pár rokov vyprší podpora, ale pôjdu do najnovšieho systému (samozrejme za predpokladu, že ten bude odladený)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 11:02

Zazil jste nekdy "podporu" Microsoftu? Ja ano. Tzv. podpora Microsoftu se stava ze dvou rad: 1) nejde vam neco? My nevime jak to opravit, pouzijte "opraveni systemu"
2) Oprava nepomohla? Zkuste reinstalovat.

Microsoft sice prodava Windows, ale zaruku na ne neposkytuje.... viz licence: neco jako "nezodpovidame za problemy zpusobene nasim softwarem"... opravdu ukazkova podpora.

Co se tyce korporatni sfery - Z vlastni zkusenosti vim, ze to nejsou IT odbornici, co vzdy rozhoduji, jaky software se pouzije. Z vlastni zkusenosti vim, ze IT spravci jsou casto nuceni managery do spatnych rozhodnuti... napriklad k pouzivani nelegalniho SW. Vzpomente si napriklad na vynikajici textovy procesor AMI-Pro. Uzivatele nemohli pochopit, proc jim management firem cpe misto pokrokoveho AMI-Pro neco tak zaostaleho a neschopneho jako MS-Word..... No jo, jenze rozhoduji manageri, a ti se nechali MS presvedcit, ze jedine jejich reseni je to spravne... A manager je, nezlobte se na me, minimalne v oblasti IT prave tim hloupym Lojzou! To je zaklad uspechu Microsoftu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jindra  |  04. 12. 2006 17:12

Jo, Amipro používám denně už řadu let. Jsem zvědavej, jestli pojede ve Vistě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FreeBSD_Radikal  |  04. 12. 2006 13:54

To ze se neco prodava neznamena ze to neni pruser

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lumpy  |  04. 12. 2006 18:11

Zato Vy píšete namísto recenze reklamní nekupto přímo ve stylu Horsta Fuchse.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  04. 12. 2006 23:41

Mně, jo, mně se ty ikonky, hrozně, líbí, a už teď, se snažím, překopat, operační systém Microsoft WINDOWS XP Prfofesional SP2 CZ, tak aby, vypadal, jako Operační systém Microsoft WINDOWS Vista RC2 EN, tedy přesně, verze Operačního systému Microsoft WINDOWS Vista RC2 EN, tedy verze 6.00.5744.16384 EN, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  04. 12. 2006 03:27

Uz jsem to psal nekolikrat. Podle mne jsou cele slavne Visty zklamanim (i kdyz mne tolik neboli ). Puvodni ohlaseni vypadaly na zajimavy sytem plny novinek, zustal jen slaby odvar bez niceho prukopnickeho, vse je opet okopirovane. To samozrejme dlouholete uzivatele Wokenic nemusi trapit, pro ne to i tak bude prinos. Ale od firmy, ktera se nazyva lidrem oboru a ktera na danem produktu pracovala tak dlouho a proinvestovala takove finance (ciste nahodou - nebyl to nejdele vyvijeny operacni system v historii a za nejvic penez?) bych cekal rozhodne neco vic. Osobne jsem doufal alespon v prekopani a zjednoduseni rady nelogickych postupu (prace s disky, sitemi, tiskarnami...), ale to podle reakci vetsinou asi zustalo stejne, nebo jen minimalne zmenene.
Osobne jsem zvedav, jak zahybe s trhem licencni politika. Uzivatele si to moc neuvedomuji, ale vetsina si kupuje OEM verzi a ta ma velmi omezenou moznost reinstalace. Jak dlouho MS ocekava, ze Widle vydrzi bez preinstalace? U zkuseneho uzivatele mohou dlouho. Ale u vetsiny lidi v okoli (pokud je pouzivaji) je nutna reinstalace tak jednou za pul roku az rok. Jsem zvedav za dve roky, na ty kysele obliceje, az budou nuceni si je kupovat znova... Myslim, ze to muze casem docela zamichat kartami, pokud se neco nezmeni...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  04. 12. 2006 23:38

Za, dva roky, měl, být, už původně, opět, nový Operační systém Microsoft WINDOWS, ale teď, už to vypadá, že zase, asi nebude, škoda, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Naith, Naith  |  04. 12. 2006 02:18

V této souvislosti mne napadá otázka, zda a jak dlouho se budou prodávat Win XP po uvedení nové verze pro koncové zákazníky. Dále by mě zajímalo, zda existuje nějaký seznam aplikací, co nebudou fungovat korektně na Vistě. Co se týče výroku o svobodné volbě OS, tak to lze zjednodušit pouze do roviny o které windows pujde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SanyBoy  |  04. 12. 2006 10:04

Ja jsem si koupil hned dvoje XP home OEM verze, kterou je mozne koupit i do pocitace co ma clovek uz doma. Je to ok, volal jsem na Microsoft aby mi to potvrdili. Plati to do konce roku. Myslim, ze uz bylo na case prestat krast! Ted mam rozhodne dobry pocit. A ten mi nikdo nevezme. Ani ten nejvetsi odpurce Microsoftu, mezi ktere se take radim. Ale krast nebudu, to ne!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  04. 12. 2006 23:36

Ty, jsi odpůrce, Firmy, Microsoft, a přitom, máš nainstalovaný, její operační systém, to je zajímavé, něco, ti poradím, hele, když, ti spadne, v Operačním systému Microsoft WINDOWS XP Home SP2 CZ, nějaký program, tak dej, vždycky, odeslat, do Firmy, Microsoft, o tom, jak ten, program, spadnul, a tak, a oni, ti na to třeba, pošlou, záplatu, tohle, se týká, hlavně, programů, od Microsoftu, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  05. 12. 2006 15:22

Dofám, že moc, dlouho, ne, kdo-by, si kupoval, takovou, zastaralou, Šrotku, jako, je Operační systém Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, když už tu bude, Modernější, Operační systém Microsoft WINDOWS Vista, asi nějaká verze CZ, a nebo, jestli, se bude, prodávat, operační systém Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, tak doufám, že bude, aspoň, hodně, zlevněný, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  04. 12. 2006 02:17

Někdy si říkám, jestli tyto recenze mají nějaký smysl. Ty se většinou dělají, když má člověk z čeho vybírat, jenže v případě Visty na ní stejně skončí 99% uživatelů, ať dřív nebo později, protože pouze to jedno procento má odvahu zkusit něco jiného. Teď si akorát všichni v komentářích na Vistu zanadávají, ale stejně ji všichni budou do svého počítače ládovat, někteří zanedlouho, jiní budou rok, dva trucovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 07:38

ne ne ne... Tenhle nejrozsirenejsi virus mi do pocitace nesmi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 08:47

Tak to můj počítač postihne úplně stejný osdu ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dalibor  |  04. 12. 2006 08:47

Pardon ... osud

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 08:10

To jste me pobavil.
Nejaka Vista v mych pocitacich ? Proc ? Nac ? Nejaka Windows v mych pocitacich ? Proc ? Nac ? Nikdy jsem tyto podivnosti nepotreboval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 12. 2006 08:36

Ty nepotrebujes posledni high-tech novinky z webu Windows-update?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
commodore  |  04. 12. 2006 09:08

Dekuji, ale opravdu ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  04. 12. 2006 23:30

Tak, jestli, máš počítač, Commodore 64, tak tam, ti ten, Operační systém Microsoft WINDOWS Vista CZ, bude asi opravdu, na nic, protože, ti ho ten počítač, neutáhne, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  04. 12. 2006 23:32

I Love You, Operační systém Microsoft WINDOWS Vista RC2 EN, skvělý operační systém, DirectX10, asi nějaká verze CZ, to zase bude, bomba, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xentar  |  04. 12. 2006 09:35

Tak tohle je zatím nejlepší příspěvek v diskusích pod Vistou, jaký jsem letos četl Hlavička trefená přesně na hřebíček, i když to asi nebude 99 %. Zájem o Vistu ale ukazuje počet stažení testovací verze RC1, totéž platí pro office. A nezadržitelné šířenbí Visty je jednoznačné, prootže ji budou dostávat zákazníci s novými počítači. DOmu si krabici kupuje málokdo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
none  |  04. 12. 2006 15:41

Ano ma, M$ potrebuje presvedcit, ze Vista jsou uspech. Jedine jak presvedcit akcionare, je narust prodeju. Pokud by vzal zivelny prechod: "Az budu muset, tak prejdu", tak je nijak nepresvedci. Dlasi plus je PR pro zakazniky. M$ muze vsude tapetovat, podivejte, novy OS - bombasticke prodeje - proste uspech. Zivelny prechod je bran jako neuspech. Proto nas Zive masiruje toliko clankama o Viste. Proto tady Waic nasype 10 clanku behem tydne, ktere maji z 50% porad omylajici se omacky akorat v jinych barvach. M$ ma zaplacenou reklamu ve forme napisete tolik clanku o Viste behem nejakeho obdobi - proste brainstorming ve forme medii. M$ bude happy - zblblej zakaznik si to pobezi koupit. Zive bude happy - M$ mu zaplati. Nic jineho nez PR, marketing a byznys v akci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
minio  |  04. 12. 2006 02:17

znaků je sice uzasnych. ale vcerejsi clanek o Viste na zive.sk (http://www.zive.sk/h/Poradca/AR.asp?ARI=120316) mi prijde podstatne zajimavejsi i kdyz ma urcite min znaku nez 6. dilu vasi recenze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  04. 12. 2006 02:22

Musím souhlasit, ten článek mi přišel hodně věcný, ale házet špínu na recenzi pana Waice nebudu. Kritizovat umí každý, ale psát už málokdo. Navíc myslím, že té kritiky bylo a určitě ještě dnes bude hodně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlastimil Waic, Vlastimil Waic  |  04. 12. 2006 02:29

To je jistě o úhlu pohledu. Možná jste s kolegou souhlasil, proto vám jeho článek přišel zajímavější. Já mám na spoustu věcí ve Vistách jiný názor, který se zjevně neshoduje s většinovým názorem mezi zde diskutujícími čtenáři. Nenadělám bohužel nic. S kolegou na Živé.sk jsem z mého pohledu a mé zkušenosti s Windows Vista nesouhlasil hned v několika bodech, ale sám úroveň zajímavosti pochopitelně určit nemohu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rur  |  04. 12. 2006 21:56

váš kolega na zive.sk sa pozrel na Vistu skôr z negatívnej stránky. to ulahodilo kritikom microsoftu. a tých je ako ste správne vystihli väčšina, nie absolútna, ale relatívna, pretože práve kritici sa tu viac prejavujú. ale prínosom sú oba články. vďaka.
sám vistu rc2 používam a moje skúsenosti sú aj pozitívne aj negatívne. Pozitívnych je viac preto do 1.6.2007 nemám dôvod používať niečo iné. snáď okrem fedory na druhom oddieli disku :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  04. 12. 2006 23:27

Ble, ta barva, označování, ta modrá, je v tom Operačním systému Microsoft WINDOWS Vista CZ, nějaká moc, jedovatá, to se mi víc, líbila, ta Modrá, označovací, Barva, kterou, měl Operační systém Microsoft WINDOWS Vista RC2 En, tedy přesně, verze Operačního systému Microsoft WINDOWS Vista RC2 EN, tedy přesně verze 6.00.5744.16384 EN, tu mám, nastavenou, i v Operačním systému Microsoft WINDOWS98SE CZ, a její RGB, Kód, je 134, 184, 225, kdybyste, ho chtěli, třeba, někdo, použít, no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor