Taková jsou Windows Vista III: První doteky

Nečekaně bezproblémovou a rychlou instalaci systému máme za sebou. Zanořme se pod pokličku Windows Vista a všimněme si novinek, které mají překonat Windows XP. Čeká nás User Account Control, nová správa sítí, uživatelská rozhraní, ovládací panely i integrované aplikace.
Kapitoly článku

Uživatelské rozhraní

Významné předělávky se dočkalo uživatelské rozhraní. To sice stále není plně skinovatelné, jak Microsoft sliboval již před šesti lety pro Windows XP, avšak umožňuje libovolně měnit barvy a nastavovat jejich průhlednost. Nic ale není bez problémů. Možnost barevných úprav oken se totiž týká pouze nového grafického rozhraní Aero. V neprůhledném novém stylu Vista Basic ani v klasickém vzhledu Windows Classic nám změny barev jsou dopřány pouze starým způsobem přes pokročilá nastavení vzhledu systému.

Nastavení barev oken v rozhraní Aero

Rozhraní Windows Classic: Na nastavení zobrazení se toho příliš nezměnilo

Windows Aero je ve světě Windows převratné nové grafické uživatelské rozhraní. Je totiž plně 3D, plně akcelerováno, k čemu samozřejmě vyžaduje odpovídající hardware. V edicích Home Premium a Ultimate nabízí velmi pěkné grafické efekty, skutečnou průhlednost oken. V případě dostatečně výkonného počítače je Aero velmi svižné, k nerozeznání od Windows XP či základního rozhraní Vista Basic. Pokud však dostatečný výkon nemáme, Aero se odvděčí zážitkem podobným trhající se akční 3D hře. Na objektivní testy a porovnání výkonu se můžete těšit již v příští části naší recenze.

Windows Explorer, Průzkumník

Průzkumník Windows byl přepracován tak, aby se přiblížil modernímu správci souborů. V mnoha ohledech byla zlepšena ergonomie práce s ním, v některých situacích ale bude potřeba zvyku. Bez povšimnutí nelze nechat tlačítka pro pohyb vpřed a vzad složkami. Ta se totiž přesunula do levého horního rohu oken a jejich dosažení tak často vyžaduje pohyb myší navíc. Nejvíce nepraktické však je tlačítko zpět v tomto umístění při jeho použití v různých průvodcích a dialozích, kde jsme spíše zvyklí mít jej logicky umístěné vpravo dole vedle tlačítka Další, nikoli neergonomicky na zcela opačném konci okna.

Významnou změnou, tentokrát hodnou spíše chvály, je nový adresní řádek. Ten nyní není prostým prostorem pro vyplňování textu, ačkoli tuto možnost po kliknutí do prázdného prostoru v něm stále nabízí. Disková cesta k aktuální složce je totiž dynamická. Na každou z nadřazených složek lze kliknout a tím do ní přejít. Vedle každé z nich navíc najdeme tlačítko se šipkou, na nějž je možno kliknout a zobrazit tak v rozbalovacím seznamu obsah dané úrovně.

Průzkumník Windows

Nic není bez chyby a tak i zde ergonomie ovládání dvakrát nejásá a to především proto, že adresní řádek slouží zároveň i jako titulek okna, takže zobrazuje název aktuální složky. To je zcela v pořádku, avšak problém nastane ve chvíli, kdy je takový název příliš dlouhý. Tehdy totiž zabere celý adresní řádek a skryje nadřazené úrovně, které bychom přeci jen obvykle viděli raději – většinou totiž víme, ve které složce se právě nacházíme. Ovládání dynamického adresního řádku chce zvyk, který je však nutné co nejrychleji získat, protože z průzkumníka zmizelo tlačítko pro přechod do nadřazené složky.

Ovládací panely

Ani ve Windows Vista nebudeme ochuzeni o toto centrum pro nastavení systému. Ovládací panely nabízí opět zjednodušené a plné zobrazení. Zjednodušené zobrazení však tentokrát není tak bezzubé jako ve Windows XP, je plně funkční. Místo redukce dostupných ovládacích panelů je ve Vistách dostupná většina voleb, které jsou chytře organizovány a popsány lidskou řečí místo jednoduchých názvů jednotlivých ovládacích panelů.

Ovládací panely ve zjednodušeném (či zde spíše souhrnném) zobrazení
A s rozbalenou volbou Přenosný počítač

Nabídka Start

Windows Vista jsou prvními Windows, kde uživatele nečeká obligátní hláška „Začněte kliknutím zde“ ve všech podobách, v níž jsme ji v minulosti zažívali. Po velké předělávce nabídky Start však příchází další změna. V okamžiku kdy si uživatelé pomalu navykli na dvousloupcovou rozbalovací nabídku přichází změna směrem k horší ergonomii i přehlednosti. Nabídka Start ve Windows Vista se totiž nerozbaluje, nýbrž podřízené úrovně se otvírají na stále stejném prostoru, kde je jimi dokonce potřeba skrolovat – k tomu se ve starších Windows dalo dostat jedině v případě, že se výpis programů nevešel na obrazovku. Místo pro rychlé spouštění programů se tak změnilo na nepřehledný zmatek – o nic praktičtější, než přímé procházení složek v Průzkumníku.

Malou útěchou budiž těm uživatelům, kteří byli ochotni spouštět programy spíše textovým příkazem, než hledáním na třetí či nižší úrovni nabídky Start, že tuto možnost nyní mohou využít přímo v poli pro vyhledávání na spodku nabídky a nemusí tak spouštět okno Spustit, byť i to je v systému stále přítomno a lze jej vyvolat prostřednictvím zástupce v nabídce Start, klasickou klávesovou zkratkou Win+R či zadáním příkazu run do vyhledávacího pole. To ostatně vedle interaktivního vyhledávání dobře poslouží právě i pro spouštění programů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,