Windows 11 | Windows 10 | Design

Takhle by vypadaly průsvitné kontextové nabídky ve Windows 10/11 s vrstvou Acrylic

V rámci redesignu Windows 10 před několika lety Microsoft představil průsvitnou vrstvu Acrylic. Používají ji některé aplikace v záhlaví nebo v postranních panelech s příkazy. Ve Windows 11 ji pak používá Edge v kontextových nabídkách.

Jak by vypadaly (téměř) všechny letité kontextové nabídky, kdyby vyměnily klasické pevné pozadí za průsvitnou vrstvu, ukazuje experimentální program AcrylicMenus. Ani jemu se nedaří zasáhnout všechny nabídky, například vynechává Správce úloh. Windows se skládá z mnoha částí, které vedle sebe koexistují v průběhu času.

Je to ostatně jeden z důvodů, proč Microsoft není schopný rychle provést redesign a mnoho starších prvků s novým vzhledem neladí. K nejuniverzálnějším prvkům uživatelského prostředí patří záhlaví oken, která byla ve Windows XP tmavě modrá, ve Vistě průhledná apod.

Akrylický experiment

Ale zpátky k AcrylicMenus. Nepočítejte s tím, že byste tohle řešení provozovali nastálo. Průhlednost je aplikována v momentě, kdy necháte otevřenou konzoli. Řešení přiznaně není dobře optimalizované, takže nabídky v mnoha případech nevypadají nejlépe. Někdy se na nich špatně vykresluje písmo, navíc různě problikávají při otevření.

Vývojář poskytuje také verzi pro Windows 11. Poslední vydání programu pochází z listopadu, takže vývoj neprobíhá zrovna dynamicky. Akrylická vrstva se neaplikuje na některé nabídky, zejména na tu na ploše. Sám autor nedoporučuje, abyste s AcrylicMenus experimentovali mimo virtuální stroje.

Ukazuje ale, že akrylická vrstva působí pěkně a je možné ji využít i na běžné kontextové nabídky. Program prozatím neslouží k aktivnímu používání, takže se raději na pár příkladů proměny podívejte na našich obrázcích. Chtěli byste, aby Microsoft použil průsvitnou vrstvu plošně na kontextové nabídky, jako to ukazuje experimentální řešení jednoho nadšence?

Zdroje: AcrylicMenus na Githubu

Diskuze (7) Další článek: Organické látky slavného meteoritu z Marsu nevznikly biologicky. Žádné bakterie, žádný mimozenský život

Témata článku: , , , , , , , , , ,