Virtuální realita | Rozšířená realita

Tak to je ten tajemný zázrak! Magic Leap ukázal brýle pro rozšířenou realitu

V tohle už jsme snad ani nedoufali. Do projektu Magic Leap nalili obrovské peníze Google či Alibaba bez toho, aniž by se na veřejnosti objevil byť jen náznak reálného produktu. Po několika letech jej však nyní firma konečně veřejně představila. V průběhu příštího roku pustí mezi první uživatele z řad vývojářů brýle Magic Leap One „Creator Edition“.

Podobně jako Microsoft s HoloLens a vlastně i Apple s ARKitem vsází Magic Leap na rozšířenou realitu. V té jsou virtuální objekty zasazeny do reálného prostředí. Postarat se o to mají brýle, jejichž hlavní předností má být hlavně nízká hmotnost a pohodlné nošení.

Aktuálně představená sada se skládá ze tří produktů. Tím hlavním jsou samozřejmě samotné brýle, kterým tvůrci říkají Lightwear. Nevyžadují žádné snímací stanice a podobně jako brýle pro Mixed Reality od Microsoftu si vystačí s integrovanými kamerami. Ty se postarají o snímaní pohybu v prostoru. Zároveň budou pracovat s rozeznáváním objektů. Na opačnou stranu potom směřují senzory, které budou snímat pohyby očí uživatele.

Druhou součástí je Lightpack, který ukrývá samotný čipset a další hardware nutný pro provoz. Tvůrci se nepochlubili s podrobnými parametry, dají se ale očekávat podobné komponenty jako v aktuálních high-endových smartphonech. Lightpack je připraven pro zavěšení na opasek a se samotnými brýlemi je spojen jedním kabelem.

Pro ovládání her, aplikací a samotného pohybu ve virtuálně rozšířeném prostředí je připraven ovladač podobný tomu, který dodává Samsung k brýlím Gear VR. Nechybí především kruhový trackpad pro ovládání kurzoru nebo procházení nabídkami.

Během následujícího roku by se tahle první verze brýlí měla dostat mezi vývojáře, kteří se postarají o první obsah pro zbrusu novou platformu. Prozatím nevíme kdy to bude, kolik budou brýle stát nebo zda se bude lišit verze pro běžné zákazníky z řad nevývojářů.

Magic Leap Star Wars:

Diskuze (6) Další článek: Eric Schmidt po 17 letech odchází z vedení Alphabetu. Za jeho vlády se z Googlu stala technologická velmoc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,