Software | Windows | Prohlížeče | Kryptoměny | Bezpečnost

Tajná těžba kryptoměn v prohlížečích: Zavření okna s infikovaným webem už nepomůže

Bezpečnostní experti odhalili nový způsob, jak záškodníci mohou zapojit do těžby kryptoměn návštěvníky webů prostřednictvím internetových prohlížečů. Útočníci tentokrát vytvořili sofistikovaný skript, který dokáže generovat kryptoměnu i po zavření záškodnického webu. Bližší informace o hrozbě zveřejnil Bleeping Computer.

Coinhive stále populární

Těžba virtuální měny v internetových prohlížečích se těší velké popularitě mezi různými skupinami útočníků. Díky známému open-source skriptu Coinhive může zisk generovat prakticky jakýkoliv web. Není přitom potřeba žádná interakce s uživatelem.

Výrazným problémem je však délka samotné těžby, která je přímo úměrná délce procházení webu. Pokud totiž uživatel stráví na webu se skrytou těžbou 60 sekund, tak je zřejmé, že jeho počítač bude generovat zisk pouze v průběhu jedné minuty. Není proto překvapením, že útočníci začali hledat způsob, jak délku těžby prodloužit na maximum.

Sekundární okno se schová za hodinami

Výzkumníci ze společnosti Malwarebytes upozornili na nový, v principu triviální trik, díky kterému bude těžba kryptoměny pokračovat i po opuštění záškodnického webu. Ten je založen na speciálním kódu v JavaScriptu, který vytvoří vyskakovací pop-up okno v definované velikosti. Jeho součástí je i vzorec určený pro dynamický výpočet pozice tohoto okna na obrazovkách uživatelů.

Výsledkem skriptu je miniaturní okno, které se na mnoha počítačích zobrazí skryté za panelem úloh systému Windows. Uvnitř ukrytého okna se nakonec spustí samotná těžba.

85257609
Je tam! Nenápadně schované dole za hodinami. Okno prohlížeče se skriptem na těžbu kryptoměn. K odhalení stačí trochu zvětšit hlavní panel.

Běžný uživatel si nemusí všimnout nic podezřelého. Okno je skutečně dobře schované a mechanismus navíc dokáže oklamat většinu nástrojů pro blokování reklam. Navíc útočníci nastavili maximální zátěž procesoru na nižší hodnoty, aby plně vytížený počítač nebudil podezření.

Pozor v sedmičkách i Windows 10

Tento trik v současnosti funguje v nejnovější verzi internetového prohlížeče Google Chrome v prostředí operačních systémů Windows 7 a Windows 10. Skript byl odhalen na pochybných internetových stránkách pro dospělé.

Schéma útoku dokáže prozradit ikona aktivního internetového prohlížeče v hlavním panelu. V případě, že nemáte otevřenou žádnou webovou stránku, tak by neměla být v hlavním panelu zobrazena ani zvýrazněna ikona prohlížeče. Pokud tam je, zřejmě je na pozadí skryté okno.

V rámci preventivních opatření by měl být v počítači nainstalován a řádně aktualizovaný antivirový software. Většina z bezpečnostních produktů už totiž dokáže zachytit i skripty pro těžbu virtuálních jmen.

V neposlední řadě existují různá rozšíření internetových prohlížečů, která dokáží zablokovat nežádoucí skripty. Nejznámějším je asi No Script, nebo relativně nový projekt NoCoin zaměřený právě na blokování těžebních skriptů.

Diskuze (18) Další článek: Nové ZPS X lépe retušuje, má polarizák a stejně jako Apple chce nahradit prehistorický JPEG

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,