Tablet PC pod mikroskopem

Testcentrum V České republice se začínají prodávat počítače Tablet PC a do redakce tak dorazily první kousky. Pojďte se podrobně podívat na nabízené schopnosti z pohledu českého uživatele. Konkrétně proklepneme nový Compaq Tablet PC TC1000.
O Tablet PC jsme již na stránkách Živě publikovali řadu článků, stejně tak jsme se věnovali problémům, které doprovází Tablet PC v našich krajích. V současné době se ale Tablet PC začínají objevovat i u nás a tak vám můžete přinést první recenzi Tablet PC z pohledu českého uživatele, ve které se podíváme pod obvyklou vrstvu prospektových vlastností a prozkoumáme možnosti praktického nasazení při každodenní práci.

Téměř současně se k nám do redakce dostaly dva modely Tablet PC. Compaq Tablet PC TC1000 a Acer Travelmate C100. Compaq je představitelem čistých tabletů, Acer zase notebookových hybridů. V tomto článku se podíváme podrobněji na řešení firmy Hewlett-Packard, na Acer přijde řada později.

Co je Tablet PC

Tablet PC je stručně řečeno přenosný počítač s dotykovou obrazovkou, vybavený upraveným systémem Windows XP. Pomocí pera lze do počítače zaznamenávat poznámky i převádět psané písmo na text. Výraznou odlišností Tablet PC od řady jiných řešení je citlivost obrazovky pouze na dotek pera, nikoli na tlak ruky. Ruku při psaní tak můžete mít klidně položenou na obrazovce. Počítač je tak navržen, aby nepotřeboval po většinu času klávesnici, na druhou stranu bez klávesnice to jde obvykle dost těžko a tak je k počítačům obvykle přidávána.

Existuje několik základních provedení Tablet PC. V první kategorii jsou čistokrevné tablety. Tedy počítače integrované do jednoho kusu s obrazovkou, kterým chybí klávesnice. Vynikají snadnou přenosností, nízkou váhou a poměrně omezeným využitím. Na opačné straně jsou pak hybridní notebooky. Na pohled to vypadá jako obyčejný malý notebook s klávesnicí, obrazovku ale můžete otočit okolo osy a přiklopit ji na klávesnici, čímž bude původní notebook vypadat jako tablet. Dostanete tak dvě zařízení v jednom – tablet i notebook, na druhou stranu je toto zařízení nutně o něco větší a těžší a také sebou taháte klávesnici, i když ji vůbec nepotřebujete. Popravdě jsem si myslel, že život bez klávesnice nemůže být nikdy plnohodnotný, Tablet PC je ale skutečně navrženo tak, že můžete klávesnici často klidně zapomenout doma.

Tablet PC počítače jsou obvykle vybaveny jako luxusní subnotebooky. Mají tedy velmi často integrovanou podporu WiFi a současně vestavěnou síťovou kartu nebo i modem, umí připojit další USB zařízení a obsahují připojení pro externí monitor. Případné další rozšiřování zajišťuje PCMCIA slot. Procesor bývá obvykle nějaký s nízkou spotřebou, ale dostatečným výkonem, aby utáhl aplikační zátěž. Obrazovky mají rozlišení obvykle 1024x768 a úhlopříčku těsně nad 10 palců jsou i modely s většími 12palcovými obrazovkami, výš to ale zatím nejde. Tak velké dotykové displeje zatím prostě nejsou a cena je už tak dost často astronomická.

Dotyková obrazovka může, ale nemusí být citlivá na různou úroveň tlaku. Některé notebooky využívají indukčního principu jako grafické tablety Wacom (ve skutečnosti je spousta dotykových fólií na Tablet PC od Wacomu) není to ale podmínkou. Námi testovaný Tablet PC od HP měl například tužku s baterií, kde byl dotyk indikován stisknutím hrotu pera. Co ale všechny obrazovky splňovat musí – musí být citlivé pouze na dotyk pera a navíc musí být schopny vnímat tužku ještě před samotným dotykem. Perem můžete tedy pohybovat třeba centimetr nad obrazovkou a bude to bráno jako normální pohyb myši. Teprve při dotyku půjde o kliknutí. Z hlediska softwaru má tužka stejné chování jako myš, levé tlačítko tu nahrazuje normální dotyk obrazovky, pravé tlačítko je buď na tužce (držíte jej při kliknutí), nebo podobně jako na Pocket PC stačí držet pero na jednom místě a po chvíli naskočí kontextová nabídka.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,