Systém Windows 7 pokořil hranici 100 000 000 prodaných licencí

Za první měsíc se prodalo milion iPadů, za prvních šest měsíců se prodalo 100 milionů licencí Windows 7. Jak se zdá, proklamovaný zánik Windows a potažmo celého Microsoftu na úkor Linuxu a Mac OS X se ještě nějaký pátek konat nebude. Windows má díky návaznosti na další software prakticky neotřesitelnou pozici ve firmách, v domácnostech se pak poslední roky šíří raketovou rychlostí zejména díky OEM licencím – staré dobré (a mnohem dražší) krabice už naopak tak netáhnou. Za vysokým číslem prodeje stojí také firmy, z nichž mnohé doposud čekávaly na vydání prvního servisního balíčku.

Díky pokoření stomilionové hranice se může Windows 7 pochlubit přívěskem „nejrychleji prodávaný systém v historii“, který navázal na popularitu Windows 95 v polovině devadesátých let a Windows XP na přelomu milénia.

Podle analytické služby StatCounter si Windows 7 v meziročním srovnání polepšil o 15,2 procenta, Windows Vista si pohoršila o dvě desetiny procenta, Windows XP pak definitivně odchází, jeho pokles se totiž zvláště na úkor Windows 7 počítá na desítky procent. Ze 71 % se propadl na necelých 56 5%.

statcounter.png
Data StatCounter pro operační systémy

Mac OS X si polepšil o dvě procenta, Linux pak o jednu desetinu, přičemž se v globálním měřítku stále pohybuje pod hranicí jednoho procenta. StatCounter je samozřejmě analytická služba, která pracuje s určitým vzorky dat, výsledky se ale poměrně od ostatních služeb neliší.

Diskuze (17) Další článek: Virtuální servery s přidanou hodnotou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,