Systém Googlu pro auto bez řidiče si licencují různé automobilky

Google již dlouhou dobu vyvíjí inteligentní systém Driverless Car (Google Driverless Car System), který je založen na umělé inteligenci a dokáže řídit auto takřka v jakýchkoli podmínkách. Jak ukázaly statistiky, je bezpečnější než člověk. Google totiž oslavil již 300 000 ujetých mil bez nehody.

Theo Valich z BSN* se dostal k exkluzivním zákulisním informacím, které zatím nejsou běžně k dispozici. Dle jeho zdrojů již Google spolupracuje s více než deseti partnery, mezi kterými je i Intel (procesory Atom), Samsung a A-DATA (NAND flash paměti) a dalši. Mezi partnery jsou i známé automobilky.

GOOG_DriverlessCar_KARR_689.jpg
Starý (první) prototyp KARR coby hlavní výpočetní část systému Google Driverless Car System, finální verze je zcela jiná a kompletně integrovaná. Systém jde k certifikaci do konce tohoto roku (Zdroj: BSN)

První prototyp systému s označením KARR měl 10 subsystémů a hlavní počítač byl spojen s nejdůležitějšími senzory pomocí ethernet protokolů CAN a MOST150. S dalšími senzory a systémy je pak propojen pomocí Class A/B/C. Dle předpokladů je také celý systém zabezpečen proti většině problémů, obsahuje i záložní systém.

GOOG_DriverlessLexus_689.jpg
Kromě Toyoty Prius je systém robotického řízení počítačem od Googlu nainstalovaný i v Lexusu RX 450h (Zdroj: Google)

K dispozici je i starší fotografie prototypu DCS s označením, který vypadá ještě hodně amatérsky, ale tak to bylo i s prvními servery Googlu. Teď ale ta zásadnější informace - finální verzi, která je kompletně integrovaná podobně jako mobilní zařízení (ve stylu černé skříňky?), by měla již v říjnu nebo listopadu tohoto roku jít k certifikaci FIA/TUV a NTSB.

Dle odhadů by se měly první automobily s tímto systémem objevit na trhu do tří až pěti let, takže možná již v roce 2015 budeme vozidla bez řidiče potkávat na silnicích. První modely s tímto systémem by měly nabídnout společnosti Toyota a Volkswagen Group (Audi i Škoda), které s Googlem spolupracují.

Diskuze (77) Další článek: Nový superpočítač Cray Cascade bude mít výpočetní karty Kepler

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,