Aktualizace | NAS | Synology

Synology uvádí systém DSM 7.0: Skvělá správa fotek, hodně levný cloud a halda dalších vylepšení

  • Známe datum uvedení finální verze DiskStation Manager 7.0
  • Synology rozšiřuje svoji cloudovou službu C2
  • Aktualizace se dočká i řada rozšiřujících balíčků

Po sedmi měsících veřejného testování Synology uvede 29. června finální verzi operačního systému DiskSatation Manager 7.0 pro NASy řady Plus, Value a J. Vývoj i následné testování bylo sice dlouhé, je však třeba si uvědomit, že nejde pouze o systém pro relativně jednoduché domácí NASy, ale i pro ohromná profesionální SAN úložiště s centrální správou.

Systém je navíc nyní výrazně propojen s cloudovými službami, což pro byznysovou sféru přináší zcela nové služby. Zatímco v systému 6 byly cloudové služby dodávány postupně formou různých a často vzájemně podobných aplikací, v sedmičce se s nimi počítá od začátku a došlo k řadě zjednodušení.

Nový, rychlejší, jednodušší

DSM 7 je především rychlejší, a to i na starších NASech. Rychlejší je úvodní načítání, přihlášení i celková práce. Zásadní změnou prošla správa úložiště, která nyní funguje přímočařeji. Především uživatelé začátečníci byli ve starší verzi systému zmateni vzájemnými vztahy mezi disky, fondy a svazky. Nová verze celou práci s úložištěm významně zjednodušuje. Až trojnásobně se zrychlil zpětný zápis do mezipaměti SSD a také je nyní elegantněji vyřešena výměna porouchaného disku a opětovné klonování.

Zásadně se také zlepšilo zabezpečení, kdy systém nově umožňuje dvoufázové zabezpečení přihlášení uživatelů.

Moments + Photo Station = Synology Photos

Uživatelé, kteří chtěli své fotky zálohovat a spravovat přímo na NASu, měli v rámci šesté verze k dispozici dvě aplikace: Moments a Photo Station. Zatímo některé funkce zvládal jen Photo Station, jiné (např. chytré prohledávání a tagování fotek) pouze aplikace Moments.

DSM 7 tuto dvojjakost ruší a přináší jedinou aplikaci Synology Photos. Ta sice v tuto chvíli ještě neumí všechny funkce (zejména automatické rozpoznání lidí a předmětů na fotografiích), nicméně vývoj se konečně upne pouze k jedné aplikaci, a o to bude rychlejší. Již nyní jsou k dispozici aplikace pro Android a Apple iOS. Aplikace se hodí pro přímou a rychlou zálohu fotografií z vašeho mobilu, i mobilů všech členů vaší domácnosti, na váš domácí NAS. To se může hodit zejména nyní, po zpoplatnění Google Fotek.

Řešení s cloudovou službou C2

Synology už dlouho nabízí vlastní cloudové úložiště C2, které je ve srovnání s ostatními službami poměrně levné. Například za 100 GB zaplatíte okolo 250 Kč za rok, 300 GB asi 650 Kč/rok a konečně rovný 1 TB můžete mít za necelých šestnáct stovek. Klidně si můžete naklikat i 10TB úložiště, a pokud vám nevadí, že vaše data budou v USA a nikoli v Německu, pak jsou ceny ještě nižší. Synology navíc brzy rozjede další úložiště na Tchaj-wanu.

Na vlastní cloud od Synology pak navazuje řada dalších zajímavých služeb, které ale využijí spíše společnosti než domácí uživatelé. Samozřejmostí je automatická záloha dat do cloudu včetně všech doprovodních funkcí, jako je šifrování, obnovení, ve vyšším tarifu pak hodinové zálohování, nastavení pravidel a deduplikace. Propojení lokálního úložiště s cloudem vyřeší typické nedostatky obou těchto řešení, pokud jsou použita zvlášť: cloud vyřeší kvalitní zálohu dat z lokálního NASu (požár, krádež), a pokud uživatel přistupuje často k velkým datům zvenčí, i rychlost. Naopak v případě práce v rámci lokální sítě má data rychleji nežli v cloudu.

Správci rozsáhlých úložišť ocení funkci Active Insight, která dokáže monitorovat více NASů současně. Centrálně lze také řídit uživatelské účty včetně oprávnění přístupu k datům. Přibudou také služby C2 Password pro bezpečnou centrální správu hesel, C2 Transfer pro sdílení dat a konečně C2 Backup pro efektivní zálohu koncových bodů.

Diskuze (18) Další článek: Pozor, YouTube mění pravidla. Některá starší videa nahraná před 1.1. 2017 mohou přestat fungovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,