Svět se opět zbláznil: Výrobce adwaru žaluje bezpečnostní firmu

Společnost Zango, známý výrobce adware nástrojů, se již podruhé ve své historii rozhodla žalovat firmu zabývající se vývojem aplikací sloužících právě k boji s malwarem. Po Zone Labs (výrobce ZoneAlarmu), na nějž se Zango zaměřilo v roce 2005, přichází nyní na řadu společnost PC Tools a její PC Doctor.

Stejně jako v případě Zone Labs je i nyní žaloba postavena na tvrzení, že PC Doctor nelegálně odinstalovává produkty Zanga bez jasně vyjádřeného souhlasu uživatele. Celá akce může být pouze mstou za zařazení Zanga mezi hrozby se zvýšenou nebezpečností a plány tuto klasifikaci ještě zpřísnit, za nimiž stojí právě PC Tools. Zango požaduje odškodné ve výši 35 milionů dolarů za způsobenou „nenapravitelnou škodu“. Zango přitom tvrdí, že jeho software je legálně a s plným vědomím uživatelů nainstalován na milionech počítačů.

V případu se angažuje i známá společnost Sunbelt, další výrobce bezpečnostních nástrojů, mimo jiné Sunbelt Kerio Personal firewallu. Její CEO Alex Eckelberry potvrdil, že PC Doctor před odstraněním Zanga uživatele dostatečně informuje a vyžaduje potvrzení této akce. Sunbelt navíc ve prospěch svého konkurenta PC Tools poskytl zásadní důkazy.

Společnost Zango po sporu se Zone Labs slíbila změnu svého nástroje 180search Assistant na Seekmo Search Assistant, který by měl omezit množství nevyžádaných instalací. Později se spojila s jinou firmou podobného zaměření, Hotbar. V listopadu 2006 musela za nevyžádané instalace adwaru a odmítání odinstalace zaplatit pokutu ve výši tří milionů dolarů.

Zdroj: BetaNews

Diskuze (20) Další článek: Samsung představil microSD s kapacitou 8 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,