Svět podle Apple: Nový a lepší MacBook Pro

Nový a lepší MacBook Pro • iPhone brzy do prodeje • Novinky o AppleTV • Software pro tento týden

Nový a lepší MacBook Pro

Opravdu, v naprosté tichosti provedl Apple upgrade celé produktové řady přenosných počítačů MacBook Pro. A jednalo se o upgrade poměrně zásadní: Došlo k přechodu na novou platformu s kódovým označením Santa Rosa, k výměně grafické karty, na kvalitnější displeje a několik dalších drobností. Takže pěkně podrobně.

Přestože podle prvních informací nic na použití Santa Rosy nenaznačovalo, její použití v MacBoocích Pro se potvrdilo. Nové procesory taktované na frekvenci 2,2 a 2,4 GHz se čtyřmi megabajty vyrovnávací paměti přímo na čipu využívají sběrnici FSB taktovanou na 800 MHz. Všechny modely, dva o velikosti 15“ a jeden 17“ model, již obsahují dva gigabajty operační paměti rozšiřitelné až na čtyři gigabajty.

Další velkou změnou je moderní LED podsvícení displeje v menším z obou modelů, pro vyšší model lze pak volitelně objednat také displej s vyšším rozlišením 1920 × 1200 obrazových bodů. O pořádné vytížení těchto monitorů se stará nejvýkonnější mobilní grafická karta společnosti nVidia, model GeForce 8600M GT. Obecně lze tuto grafiku považovat za nejlepší notebookovou grafiku současnosti, možný konkurent od AMD, čip 2600GT ještě není v prodeji a není znám ani jeho výkon. U nejnižšího modelu má k dispozici pouze 128 MB grafické paměti, z bývající dvojice pak rovný dvojnásobek, 256 megabajtů. Rychlejší je také Wi-Fi, která nyní podporuje (skoro)standard IEEE 802.11n. A to vše za původní ceny starších modelů.

Tento update MacBooků Pro lze považovat za opravdu výrazný a je s podivem, proč byl uveden takhle v tichosti bez většího oznámení. Ještě podivnější je to v případě, že za několik dnů očekáváme na konferenci WWDC uvedení nových produktů. Pokud to nebude povýšení na Santa Rosu a LED podsvícení, co bude tím tahákem za týden připravovaným? Nebo bude celý Keynote pouze o iPhonu a Leopardu?
Platforma Santa Rosa i pro iMac?

V duchu právě vyřčeného se může jevit jako pravděpodobná spekulace uvažující o představení inovovaných iMaců: Ty by měly být postaveny také na platformě Santa Rosa a navíc by mělo dojít ke změně jejich vzhledu, který by nyní neměl být čistě bílý jako doposud, ale hliníkově stříbrný - přesně ve stylu počítačů Mac Pro nebo MacBook Pro. Líbil by se vám takový iMac?

iPhone brzy do prodeje

Apple již spustil televizní reklamní kampaň, ve které uvádí finální termín uvedení očekávaného chytrého mobilního telefonu do prodeje: Tímto dnem bude 29. červen. Toto datum není překvapením, již před časem o něm Steve Jobs hovořil v rozhovoru pro Wall Street Journal. Představení iPhonu tak by tak mohlo být poměrně nudnou akcí, protože všechny klíčové funkce a vlastnosti jsou již známy, stejně jako informace o dostupnosti aplikací třetích stran.

Novinky o AppleTV

Když už jsme u inovací, ty se nevyhnuly také síťovému multimediálnímu přehrávači Apple TV. Objevila se v prodeji totiž vyšší verze s větším pevným diskem o kapacitě 160 GB, která bude jistě dostatečná i náročnějším uživatelům. Další novinkou je možnost přehrávat snímků ze serveru YouTube. Aby bylo dosaženo odpovídající kvality (kdo by chtěl koukat na ošklivé maličké filmečky ze současného YouTube na velké obrazovce), jsou všechna nově nahrávaná videa kódována přímo do formátu H.264 při rozlišení 640 × 480 bodů a videa již na serveru uložená budou překódována dodatečně.

Slibované novinky pro Parallels Desktop

Virtualizační nástroj Parallels Desktop se v mnohém snaží dohnat náskok konkurenčního Vmware Fusion a do nové verze plánuje přidat podporu 3D akcelerace (ale stále ne na úrovni potřebných DirectX9), snadné zálohy virtuálních počítačů, možnost připojovat virtuální disky do Finderu, možnosti otvírání dokumentů Windows aplikacemi a další drobnosti. Testovací verze by měla být k dispozici začátkem léta, již nyní však můžete objednávat zvýhodněný upgrade. V Parallels Desktop 3 poběží například Quake 4.

Software pro tento týden

WiFind (8 dolarů)

Užitečná aplikace, která přidává do systémového menu pro výběr bezdrátových sítí další funkce, například piktogramy znázorňující aktuální sílu signálu počítačové sítě nebo použitého zabezpečení.

MemoBlock (zdarma)

Zajímavý, rychlý a přehled notepad pro váš operační systém. Nová verze přichází z integrovaným vyhledáváním a podporou formátu vNote.

Diskuze (17) Další článek: Aktuálně: MacBook Pro s nejvýkonnější grafikou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,