Svět podle Apple: díra v Safari pro iPhone

Diskuze čtenářů k článku

Aleš Hakl  |  22. 07. 2007 16:35

Docela bych chtěl vědět, podle jake logiky jsou chyby, které "pouze" způsobují pád operačního systému či aplikace nekritické. Není prvním požadavkem na aplikace a operační systém jejich funkčnost?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 07. 2007 09:29

"Na většině chyb je vidět, že se jedná spíše o drobnosti, které se již nepodařilo odstranit před uvedením iPhonu na trh, dá se tedy očekávat jejich postupná oprava prostřednictvím automatických aktualizací."

Když se naprosto stejný problém objevil po uvedení MS WV, tak to byl řev a okamžitě všechno bylo krytické a patně.

Mmj když jsem si přečetl výpis závad, tak chudáci majitelé iPhone. Některé ty "drobné chyby" bych asi nerozdýchal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wessan  |  18. 07. 2007 10:08

No drtiva vetsina bugu je z kategorie UI/Usability, coz znamena nekriticke bugy, ktere ale stezuji ovladani. Vzhledem k tomu, ze Apple na usabilitu sazi, meli by je pochopitelne co nejrychleji opravit (i kdyz myslim, ze update vyjde az s leopardem). Kdyby se meli hledat usability bugy ve Windows, WM nebo Linuxu, tak jich mnohonasobne vice najdete behem nekolika hodin.

Nejkritictejsi jsou Crash/Hang/Data Loss a ty by mel Apple samozrejme odstranit co nejrychleji (tech je tusim 5), coz neni tak strasne cislo, kdyz zvazime, jak je OS X proti mobilnim systemum slozity a to, ze v praktickem provozu teprve cca. mesic. Tim nechci rict, ze to Apple omlouva, ale ani Apple opravdu neumi delat bezchybny SW. Urcite se prubezne objevi dalsi chyby a uvidime, jak na ne Apple bude reagovat.

Jinak chyba ve WV, ktera muze zpusobit napriklad prevzeti kontroly nad systemem a odcizeni napr. podnikovych dat je opravdu proti chybe vyzadujic "pouze" restart telefonu dost kriticka. Pokud by ve WV meli vypisovat i "drobne chyby", jako jsou uvedeny v tom seznamu, tak by se clovek nedopsal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 07. 2007 13:50

Technická: už se konečně potvrdilo, že v iPhone je plnohodnotná verze OSX se vším všudy? Obávám se to asi nebude pravda.

Obávám se, že co do složitosti bude OSX v iPhone tak pětina OSX v desktopu.

Každopádně závady typu Data Loss u zařízení bez možnosti externí paměti je dost krytická. To jsem zažil u jednoho PDA a bylo to k zbláznění.

"Jinak chyba ve WV, ktera muze zpusobit napriklad prevzeti kontroly nad systemem a odcizeni napr. podnikovych dat"

Nepovídejte. Která pak?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wessan  |  18. 07. 2007 14:22

No, uz rozchodili na iPhone prikazovou radku, ve ktere se daji provozovat prikazi bezne z Mac OS X. Vzhledem k jadru Mach3 a pouziti LLVM v OS X neni nic zvlastniho, ze zvladne bezet rychle i na mobilnim zarizeni (nemuzete si predstavovat, ze OS X je architektonicky srovnatelny s Windows). Je celkem bezne ze telefony bezi na Linuxu, takze nechapu proc by nebylo mozne, aby bezeli na OS X ... samozrejme tam asi nebude vsechno - napriklad podpora RAID poli, podpora hostovani USB, FireWire a ostanich, ktere nemaji vyznam, podpora NTFS, FAT32, nejsou tam samozrejme aplikace defaultne naistalovane v OS X jako Grapher (reseni rovnic, rysovani grafu, ...), ComicLife (delani komiksu) ... kdyz vyhazite vsechno co na iPhone nema smysl, myslim, ze neni problem OS X dostat na nejakych 512MB pameti

WV: http://secunia.com/product/13223/?task=advisories ... chyby umoznujici kompromitovat system, znamenaji pristup s vysokymi pravy na stroj uzivatele, takze pravdepodobne i odcizit data ... tohle jsou opravdu veci, ktere jsou daleko nebezpecnejsi nez i ztrata dat na telefonu, jejichz synchronizaovanou kopii mate na domacim pocitaci (tim rozhodne nerikam, ze jedna o nezanedbatelnou chybu) ... samozrejme je mozne a pravdepodobne, ze se podobne chyby s bezpecnosti objevi i na OS X

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 07. 2007 14:38

Systémy pro SmartPhone znám. Trochu mě zaráží spíš něco jiného. Proč zabírá systém na iPhone tolik místa, když má minimální funkčnost. Kromě grafiky nezvládá nic převratného, co by nezvládaly OS ze SP nebo PDA.

WV: Mno. Většina chyb umožňujících kompromitovat systém předpokládá, že už máte plný přístup k systému s právy admina, sedíte u PC případně to jsou takové trapné pokusy na téma zneužití hlasového ovládání přes web. Myslel jsem že máte nějakou echt bombu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wessan  |  18. 07. 2007 14:53

ja bych rekl, ze zabira tolik mista proto, ze je to proste stolni system, kde se na velikost tolik nehledi ... nejdriv se divite, ze by tam mohla byt stolni verze OS X, pak se divite, ze mobilni verze zabira nejak hodne, to uz by vam mohlo docvaknout, ne?

OS X obsahuje spoustu vestavenych knihoven a fraeworku - jako CoreImage, CoreVideo, CoreAudio, CoreData, Cocoa atd. ... o kvalite vetsine knihoven na OS X se muze jenom zdat i WV natoz WM ... navic mozna Apple necitil potrebu snizovat velikost za cenu dalsi prace (kolik asi mate pameti na beznem PDA? - zajimave ze lidem vadi, ze na iphone maji kvuli OS X 3.5GB mista, ale zapominaji rict, ze na PDA maji uzasnych 64MB)

WV: na to abyste odcizil dokumenty vam staci jen prava aktualniho uzivatele ... pokud s dokumenty pracuje, musi k nim mit rovnez pristup ... je otazka dalsi, jestli tyhle dokumenty bude schopen utocnik precist (napriklad sifrovani) ... ja jsem jen uvadel ukazku, jak "smesny" problem je ztrata dat na iphone, ktere se tam pri synchronizaci znovu hodi s kompromitaci systemu (reakce na vas prvni prispevek)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 07. 2007 19:29

Dobře. Tak trochu jinak. Proč cpou do nějakého "telefonu" desktopový systém, když ho nevyužijí ani pětinu? A pokud možno celý. To mi připadne trošku hodně uhozený.

Mě nevadí že v iPhone zabírá nějaký systém 700MB místa. Jenom se ptám proč, když stejnou práci uděláte s 64MB. To bych řekl že je buďto neschopnost a nebo zbytečné plýtvání. Nebo je ještě třetí, docela často zmiňovaná možnost, že Apple chce odírat zákazníky. Že jejich telefon dokáže všechno jako jejich desktop, ale na začátku dostanete jenom zlomeček funkcí a zbytek si budete muset tvrdě zaplatit.

WV: Víte co je sranda? Jediné úniky důležitých dokumentů z firem probíhají stejným způsobem, jaký využil Mitnik. Žádný hacking systémů a serverů, ale obyč sociální inženýrství. Prostě vám někdo šlohne celej počítač, nebo vám v nestřeženém okažiku odnesou data na Flashce. Nebo je zaměstnanec prostě prodá. Takže bezpečnostní hrůzy uváděné na serverech typu Secunia jsou prostě k smíchu.

A co když data nemáte sesynchronizovaná? Ač připojuju PDA docela často, mívám na něm záznamy, které nejsou nikde jinde. A to tak trochu "zamrzí", když vám vyklekne dané zařízení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wessan  |  18. 07. 2007 21:40

vy toho asi o vyvoji SW vyte hodne, ze? (ironie) ... taky asi mate hodne malou predstavivost ... proc cpat do telefonu desktopovy system?

- nemusim delat novy system a udrzovat dva uplne odlisne produkty

- oprava chyby v jednom, znamena oprava chyby v druhem

- prepisovat Core knihovny pro uplne jine jadro by byla strasna hloupost, kor kdyz se jedna o to nejlepsi dostupne, kde jsou zkusenosti Apple z profesionalni grafiky

- aplikace bezici na jednom bezi i na druhem (je ale urcite potreba uprava UI a mozna i power managementu), takze nemusi kazdou aplikaci psat jinak od zakladu (nyni napriklad safari, ktere vykresluje stejne jako jeho braska na pc ... v bodoucnosti treba ichat, spotlight, iwork)

- telefony casem budou jako pocitace a rozdil se bude stirat, proc tam hazet system, ktery bude omezeny na soucasne prostredky a nevyuzije potencial budoucich lepsich zarrizeni? (kdovi treba az budou telefony s 4GB RAM a 32GB flash, tak na tom pobezi i vista)

- software na iphone se nebere z nebe, ale musi se napsat ... verte nebo ne vetsina stolnich aplikaci neni optimalizovana na zarizeni s 480x320 displayem a obrazovkou ovladanou prsty ... navic jeden z inzenyru Apple rikal, ze vetsina funkcionality bude pridavana jakmile Apple udela danou funkci dostatecne jednoduchou (mluvil konkretne o spotlight, jako funkci kterou by tam brzy chteli)

- apple bude poskytovat zdarma softwarove upgrady - ma na to dohodu s at&t a vede podle toho i ucetnicvi (americke zakony jsou na to dost prisne a prubezny vyvoj sw nuti apple jinak uctovat prijmy z prodeje zarizeni)

WV: proti tomu nic nenamitam, jen rikam, ze ztrata synchronizovanych dat na telefonu neni nic tak strasneho jako se vam muze stat s Windows Vista (je to jen reakce na zavaznost chyb, kterou jste u iPhone podle me dost zdramatizoval)

To jak synchnozujete vase PDA s pocitacem, je iPhonu uplne ukradene, protoze on se proste synchronizuje cely (je to primo v manualu) a neni problem ho obnovit ze zalohy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jozo Remen  |  19. 07. 2007 08:58

Obaja sa hadate o jednej veci, o velkosti OS X v iPhone ale hadate sa zle :)

OS X v iPhone NEZABERA 700 MB ale len dakych 170 MB. Vieme, ono udavana kapacita 4 alebo 8 GB je pocitana nasobkami 1000 nie 1024 :)

Takze po naformatovani a pocitani REALNEJ kapacity dostaneme, ze z tych 4 GB vysledna kapacita 3.5 GB je po vsetkom tomto + OS X.

Ten firmware pre iPhone stiahnuty mam, mam ho dekomprimovany a rozbaleny. Skutocne tam je mach kernel, skutocne tam je struktura OS X, skutocne tam je launchd, par *nix prikazov (ls, mv, cat, mount, newfs apod.). No a samozrejme dolezite frameworky potrebne na vyvoj, vdaka ktorym je mozne v OS X spravit nieco za tyzden co by inde trvalo mesiace. Core Image, CoreData, Foundation.kit atd.

Bundle su velmi zjednodusene (napr. nie je struktura Aplikacia.app/Contents/MacOS a Resources ale je len Aplikacia.app/English.lproj + obrazky na GUI + kod aplikacie).

Su tam kernel extensions, je tam kextload, moduly pre kernel su samozrejme zosekane na potrebny HW (napr. na multitouch), k tomu su pridane vlastne frameworky pre multitouch a GUI.

Dokonca ani QuickTime tam nie je (nie, skutocne nie je). Namiesto toho je dekodovanie zaistene pomocou nejakeho zvlastneho formatu dekoderov ulozenych v /Library/VideoDecoders (su tam len 2, na MPEG-4 a H.264).

Ale skutocne sa jedna o vysoko osekanu verziu OS X. Myslim, ze tych cca 180 MB nejako prezije kazdy :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jfk  |  21. 07. 2007 03:55

oops, konecne zajimava informace a prinosny prispevek! Tahle sekce o Apple prestava mit smysl - prijde mi to jako snuska babskych klepu pseudosenzacnich zavadejicich informaci pochybne kvality a puvodu. Jde jen o to vyvolat jeste nesmyslnejsi hadky v diskusich?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cybe  |  18. 07. 2007 05:28

Uz me ty aplacke promo akce na ty je jich zku****e zeleza co jsout tu stejne na h***o pekne s***u. Bezte s tema sr*****a do dza!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
eL  |  18. 07. 2007 07:31

Hmmm, ta si staci zarvat Wow! a necist sekci Svet podle Aple ...

Tyhle vylevy nechapu. Zbytecne se nervujete, o urovni slusnosti Vaseho prispevku ani nemluvim ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 07. 2007 09:20

Tyhle výlevy jsou i vůči WOW. Nic převratného. A slušnej byl. Použil hvězdičkovou autocenzuru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tom  |  18. 07. 2007 08:04

by mě zajímalo jestli si na applu vůbec někdy dělal? Spíš to vypadá na zastydlou pubertu popř. silné přehřátí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cybe  |  18. 07. 2007 11:59

Delal jsem na nem rok a pul (luftwafe, photosrot aj.)... tak bez do dza...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
robert  |  18. 07. 2007 21:19

tak to necti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cybe  |  18. 07. 2007 21:52

no, to fakt nikoho necti...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
84.245.98.xxx  |  19. 07. 2007 13:11

trochu off-topic, ale neda mi to aby som nepridal dalsi iProdukt http://www.youtube.com/watch?v=rTOoXpeNwMI

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor