Svět podle Apple: díra v Safari pro iPhone

Uživatelé iPhone hlásí 68 chyb • iPhone i mimo AT&T • Podsvícený touchpad • Bezpečnostní problém Safari iPhone

Uživatelé iPhone hlásí 68 chyb

Na stránkách serveru AppleHound vznikl soupis chyb, které se uživatelům iPhonu podařilo za všech okolností reprodukovat. V současnosti je zdokumentováno již 68 chyb, z nichž však ne všechny jsou kritické a vedou například k pádu aplikace nebo operačního systému. Na většině chyb je vidět, že se jedná spíše o drobnosti, které se již nepodařilo odstranit před uvedením iPhonu na trh, dá se tedy očekávat jejich postupná oprava prostřednictvím automatických aktualizací.

iphone.jpg

iPhone mimo síť AT&T?

Teprve se spekuluje, kdo by mohl být dalším mobilním operátorem s iPhonem v nabídce a odpověď již nabídnul možná sám Apple: iPhone totiž obsahuje v souborovém systému (přesněji v  /System/Library/CoreServices/SpringBoard.app) loga mobilních operátorů AT&T, Cingular, T-Mobile a Vodafone. Proč jsou zde? Jen kvůli roamingu nebo z jiného důvodu?

defaultcarries.jpg

Podsvícený touchpad i klikací kolečko

Podle nového patentu je možné, že se v nejbližších iPodech a přenosných počítačích Apple může objevit podsvícený touchpad a klikací kolečko. Nemá se přitom jednat pouze o „obyčejné“ podsvícení, ale tyto ovládací prvky mají intenzitou svitu i barvou interaktivně reagovat například na sílu stisku nebo rychlost prstu.

Bezpečnostní problém při práci s čísly

Webový prohlížeč Safari iPhone obsahuje zajímavou vlastnost: pokud je ve webové stránce telefonní číslo, pozná ho Safari a dovolí jej automaticky vytočit. A právě tato vlastnost může být podle společnosti SPI Labs kritickou bezpečnostní chybou, kterou správně napsaná webová stránka může být schopná zneužít – například vytáčet drahá telefonní čísla nebo přesměrovávat hovory. Žádné takové zneužití však prozatím nebylo v praxi prokázáno.

Apple koupil tiskový systém CUPS

Ano, je to tak – Apple koupil práva na tiskový subsystém CUPS, který pro tisk používá většina současných tiskových distribucí. Apple současně zaměstnal také dosavadního autora CUPSu  Michaela R. Sweeta, který bude pokračovat dále ve vývoji. CUPS také nadále zůstane dostupný pod GPL licencí.

Aktualizace QuickTime 7.2 a iTunes 7.3.1

Vyšly aktualizace aplikací QuickTime a iTunes. Mezi největší novinky patří možnost přehrávání videa na celé obrazovce bez nutnost zakoupit dražší Pro verzi a přidání exportních filtrů pro iPhone do této verze. Svá videa tak můžete z iMovie snadno exportovat optimalizová přímo pro iPhone.

Software pro tento týden

dotNotes (zdarma)

dotNotes jsou pokročilé lístečky na ploše, které dokážou sdílet zápisky mezi několika počítači.

dn110_screen_1.jpg

SheerVideo Reader X (shareware, 20 dní zkušební doba)

Tento pokročilý enkodér videosouborů, který je silný především v oblasti archivace videosouborů. K dispozici je také verze pro operační systémy Windows.

sheervideo.png

Diskuze (19) Další článek: Nové procesory Intelu a plánované slevy už tuto neděli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,