SUSE Studio: Sestavte si vlastní Linux šitý na míru

SUSE Studio je webový systém, ve kterém si poskládáte a nastavíte vlastní SUSE Linux, otestujete jej ve flashovém demu a nakonec si vytvoříte ISO obraz pro DVD nebo virtualizaci.

Představte si, že byste měli po ruce operační systém šitý na míru. To jde samozřejmě již dnes, existují administrační nástroje a kity jak pro Windows, tak pro nepřeberné množství nejrůznějších linuxových distribucí, pro domácí fanoušky Windows tu pak jsou populární programy nLite a vLite, které upraví a přednastaví podobu operačního systému od Microsoftu a sestaví jeho nový ISO obraz, který stačí vypálit.

Linux je ale jiný – komplikovanější a nabízí především více cest k různým cílům. Linux se může chovat jako mikrosystém v multimediálním přehrávači nebo hanlivě řečeno pračce, může to být ale také desktopový operační systém, server obhospodařující miliony klientů anebo superpočítačový systém, který v jeden okamžik zpracovává biliardu operací.

SUSE Studio – sestavte si vlastní Linux rovnou na webu

Pokud omezím měřítko pouze na desktopové distribuce, i tak může mít Linux obrovské množství využití a instalační DVD nemusí kdekoho uspokojit. Jedna distribuce toho obsahuje příliš mnoho, jiná zase příliš málo a žádná není ideální. Dobrá tedy; nestahujte předpřipravené obrazy, vytvořte si svůj vlastní Linux snů.

Pokud se spokojíte se SUSE Linuxem, určitě se zaregistrujte do webové služby SUSE Studio. Budete sice potřebovat pozvánku, Novell ji ale po vaší žádosti pošle relativně brzy – nejdéle si počkáte několik málo týdnů.

A co vlastně získáte? Webové prostředí naplno prošpikované ajaxem, ve kterém si od A do Z sestavíte a upravíte svůj vlastní SUSE Linux. Na konci si pouze vygenerujete ISO obraz pro optické médium nebo USB klíčenku, k dispozici jsou ale i virtualizační obrazy pro VMware a Xen.

SUSE Studio není jediné svého druhu, podobnou službu totiž i bez registrace nabízí třeba distribuce Slax a podle čtenářů se připravuje také desktopový projekt Reconstructor pro rodinu Ubuntu systémů. SUSE je ovšem v mnoha ohledech jedinečné. Nejen že si vyberete, jaké programy budou součástí vaší distribuce, ale navrhnout si můžete i vlastní design, loga, licenční smlouvu (!), lze provést základní nastavení včetně tvorby uživatelů a jejich automatického přihlašování a nastavení sítě. Nakonec si můžete do obrazu svého Linuxu nahrát dodatečné soubory a napsat vlastní skripty, které se provedou na konci sestavování distribuce, nebo při každém spuštění vašeho upraveného SUSE Linuxu.

Zvládne to i začátečník

Jakmile získáte svůj účet, budete mít k dispozici 15 GB na vaše distribuce. Průměrná velikost instalačního média pro typický desktop s prostředím Gnome zabere okolo 1 GB, prostoru ale máte mnohem víc než na patnáct upravených Linuxů, SUSE Studio totiž obraz ještě zabalí, jeho velikost se tak sníží na několik set MB.

Celé prostředí je interaktivní a založené na ajaxu, nikde tedy nenajdete tlačítko „Uložit“, vše se ukládá automaticky po každé změně.V prvním kroku si vyberete základní šablonu. K dispozici jsou tedy 32bitová a 64bitová jádra obalená GNOME desktopem nebo KDE (verze 4 a pro zatvrzelce jako já i stará dobrá Trojka), předpřipravený Linux pro server a vše je rozděleno také do základních SUSE edicí – openSUSE 11,1, Enterprise 10 a Enterprise 11. Pokud si chcete postavit svou vlastní distribuci doslova od základního kamene, je k dispozici i maximálně ořezaná „Just enough OS“ verze – JeOS.

suse studio seznam.png  suse studio.png
Seznam již vytvořených distribucí v mém úložišti a tvorba nové na základě šablony

Tuna programů, vlastní repozitáře a RPM

A pak už máte volnou ruku ve výběru obsahu a nastavování.K dispozici máte stovky aplikací ze základních SUSE repozitářů, stejně tak ale můžete do své distribuce napojit cizí repozitář, případně nahrát libovolný RPM balíček. Služba je v tomto smyslu poměrně benevolentní.

programy.png  programy.png  programy.png
Výběr programů, vyhledávání a volba konkrétní verze (nahoře je možnost propojení nového repozitáře a nahrání RPM)

Aplikace jsou rozděleny do kategorií, nechybí jednoduchý vyhledávač, a pokud systém najde program ve více verzích, samozřejmě si můžete vybrat tu konkrétní.

Je libo vlastní „EULA“ licence a logo při bootování?

Ještě větší množství nastavení skrývá záložka Configuration. Nastavíte zde lokalizaci, klávesnici, firewall a také síť a můžete tu také vytvořit uživatele a přidělit jim odpovídající skupinu. Tím to ale nekončí, nastavení je totiž rozděleno hned do několika kapitol. V záložce Personalize tak můžete nastavit tapetu na pozadí a také produktové logo, které se zobrazí při textovém bootu i během přihlašování.

nastaveni.png  nastaveni.png
Základní nastavení: lokalizace, síť, firewall a uživatelé a firemní grafika

V dalším kroku si můžete napsat vlastní smluvní podmínky EULA a nastavit odpovídající runlevel. I s přeinstalovaným KDE desktopem se tedy můžete přihlašovat v terminálu. Další záložka se jmenuje Server, pravděpodobně ale v současné době umí pracovat pouze s MySQL, i když jsem totiž předvolil instalaci Apache, stránka nabídla pouze konfiguraci uživatelů a obnovu databáze z „dumpu“.

nastaveni.png
Volba runlevelu a text vlastní EULA licence

V záložce Desktop můžete navolit výchozího uživatele, kterého systém automaticky přihlásí a sadu programů nebo příkazů, které se vykonají po startu. Předposlední záložka se pak týká těch, kteří budou chtít pracovat se svou distribucí jako s virtuálním obrazem. K dispozici je nastavení velikosti RAM a virtuálního disku.

desktop.png  nastaveni.png
Nastavení automatického přihlašování, autostartu a virtualizace

Pokud vám doposud v nastavení něco chybělo, nic se neděje, poslední záložka a její nabídka totiž vše vyřeší – tedy alespoň pokud se přátelíte se skripty a bashem. Najdete tu totiž možnost editace skriptu, který se vykoná na konci sestavování distribuce, případně po startu hotového Linuxu.

skripty.png  nastaveni.png
Editace vlastních skriptů a nahrání uživatelských souborů přímo do instalačního souboru

Vyzkoušejte Linux přímo z webu

Když už je vše hotovo, stačí distribuci sestavit dohromady. Tento proces trvá v závislosti na vaší konfiguraci nejdéle několik málo minut a služba vás o něm bude průběžně informovat. K dispozici jsou obrazy ve čtyřech různých formátech. Můžete samozřejmě sestavit klasické ISO pro optická média, stejně tak ale umí Studio vygenerovat obraz pro pevné disky/USB klíčenky. A pak je tu ta slíbená virtualizace. Na výběr máte virtuální disk VMDK pro VMware a druhou možností je virtuální stroj Xen.

sestavovani.png  sestavovani.png
Proces sestavování distribuce (nastavní můžete později exportovat a využít pro lokální sestavování na svém počítači)

Ani to však není všechno. Hotový obraz si můžete vyzkoušet, aniž byste jej museli stahovat a instalovat nebo virtualizovat. Virtualizovat jej totiž můžete rovnou z webového prohlížeče uvnitř jednoduché virtuální pracovní plochy, která se spouští ve Flash Playeru. Odezva je sice velmi pomalá, máte ale alespoň možnost si vše vyzkoušet, než si na počítači vypálíte instalační DVD.

demo.png  demo.png  demo.png 
Virtualizovaný Linux uvnitř webového prohlížeče jako flashová vzdálená plocha...
 
vmware.png  vmware.png  vmware.png
... a jako virtuální stroj uvnitř VMware Workstationu

Vzorem pro ostatní

SUSE Studio není jediné druhu, velmi pěkně vypadá také zmíněný generátor distribuce Slax. SUSE a Novell jdou však mnohem dál, nabízí doslova totální uzpůsobení a nastavení téměř všeho a nakonec, jakmile bude služba otevřena široké veřejnosti, Studio přinese i jakýsi komunitní rozměr, své distribuce totiž budete moci stejně jako fotky na Flickru porovnávat s ostatními a hodnotit a především si každý najde přesně tu distribuci, kterou právě hledá. Až jednoho dne budou stejným způsobem fungovat i další známé distribuce a jednou třeba i Windows „on-demand“, možná to změní i dosavadní typický způsob nastavování instalace a distribuce operačních systémů.

Diskuze (48) Další článek: Nový GIMP 2.7.0 podporuje JPEG2000 a 16bitový RAW

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,