Surfujeme stokrát rychleji, web je ale stále pomalý

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 64

Názory k článku

21. 06. 2011 09:35

Tak jistě, jakmile vzroste výkon tak ho někdo okamžitě zaplácne vyššími nároky. Ovšem dnes surfujeme o dost rychleji, jednodušší stránka se mi v Opeře načte během sekundy. Ovšem dneska to brzdí hlavně samotní poskytovatelé obsahu a ne připojení uživatele. Servery nestíhají, do toho se ještě načítá milion externích hovadin jako reklamy, modul pro Facebook a Twitter a hlavně přibržděný polský počítadlo návštěvníků. Třeba zrovna živě.cz se mi nachroupává docela nechutně dlouho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 06. 2011 02:37

Autor zrejme zabudol koľko má disketa. Stále som počítal, že desatina je 144 kB a stále mi nevychádzalo 10 kB. Takže autor má v článku chybu. Disketa nemá 100 kB, ale 1440 kiB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 06. 2011 20:09

Mám jen trochu související dotaz na redakci:Vadí vám Flashblock? Vím že adblck vám vadí a chápu proč.
Ale flashblock jsem byl nucen nainstalovat, protože mi při běžném množství otevřených panelů často prostě kvůli přemíře flash animací přestal odpovídat počítač třeba na několik minut (zastaralý hardware).
Textová nebo gifová reklama se mi ale normálně zobrazí.A abych trochu souvisel s článkem, tak moje pozorování je, že instalace flashblocku nijak citelně načítání stránek skutečně nezrychlila. Tedy co do objemu stažených dat ta reklama asi opravdu moc nevadí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 06. 2011 19:11

Šířka stránek
Zazněl tu názor, proč proboha mají webové stránky pevnou šířku a nelze si tak užít velký monitor... No už jen proto, že dlouhá nudle se hodně blbě čte, resp. oko nezvládne přejít bez problémů na další řádek... jo, dřív bylo rozlišení řekněme 800x600 a 1024x768 a nazdar. Dneska? Včetně mobilních zařízení, televizí a bůhví čeho ještě? I kdyby se elementy na šířku nastavili na procenta, musela by existovat minimální šířka. A ta je jaká? Navíc je dneska širší nabídka prohlížečů a i když už se více sjednotili v chápaní CSS stylů, stejně je optimalizace peklíčko. Takže já osobně beru jako mnohem větší zlo, když někdo plýtvá (obzvláště kvůli netbookům) místem na výšku, než že nevyužívá šířku zobrazovacího zařízení.Serepetičky
Pokud má programátor rozum, tak spoustu serepetiček prostě na web nezahrne. Něčemu ale jednoduše neodolá a koneckonců ho řídí zákazník, který chce mít animace v menu a galeriích, flash a další blbiny, které viděl jinde, bez ohledu na technologii.Grafika
Co se grafiky týče, tak prostě žijeme v barevném světě a pokud není grafika hodně jednoduchá a "řádková", pak po GIFu prostě sahat nebudu a budu šťastný za optimalizované PNG. Navíc je grafika často mixovaná s reálnými snímky a pak to skončí u JPG. Sto let starý GIF s 256 barvama prostě dneska nestačí, holt už většina webů to neuhraje na jednolitou barevnou plochu (i když se takový design udělat dá), jiné formáty se pořádně nechytili, tak co asi zbývá? Taky jde o to, že dost často na sebe grafické elementy musí navazovat a jestliže by měly kvůli optimalizaci i třeba být jiného typu, tak už to chce kvalitní stoftware. A hrát si dneska na limit 20 kB u banneru max už taky asi nejde...Stránky Živě
Grafika zabíra dost a dost místa i bajtů a je to věc názoru, ale mě se nelíbí (znalost pravidel užití barevné palety, případně "colorwheeel" nástrojů by taky neškodilo). Kdybych psal uvedený článek, radši bych neuváděl "dneska máme 5x větší logo". Že by jeho velikost měla být přímo úměrná počtu čtenářů je asi blbost, že? Musí být velké bez prominutí jako kráva a vedle "vlnky" Živě bílý prostor bezmála 1cm? Kromě toho se tu válí i logo Živě jako JPG (a to je zvěrstvo), nemluvě o drobnostech "Hledat" a "odhlásit". Na tomhle webu se tak plýtvá místem, že ty megalomanské a naprosto neuspořádané reklamy bych někomu omlátil o hlavu. Bez reklamy to nejde, ale člověk nesmí ztratit soudnost.
Kupodivu W3C validátor vrací pro Živě jen asi 40 chyb a CSS validátor jich předkládá 12.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 06. 2011 17:42

Povýšil jsem za tu dobu Dial-Upu (56 kb/s) až na GPRS (40 kb/s); když se vydám někam na vesnici s mobilním připojením

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 06. 2011 15:30

tak je potřeba udělat ale nejdříve nějakou sebereflexi u vás ! třeba ta děsná a pitomá reklama přes celou horní stránku ! nebo nechápu, jak to může zabírat přes mega, když je to jenom bílá, šedá, černá, červená barva (i bez reklam) - pan Holčík před nedávnem řikal, že má titulka něco přes mega a ejhle - už to jsou mega 2 ! ! !myslíte vůbec na lidi s pomalým připojením, wifi, chytré telefony, tablety - víte co to je 2 mega ? proč nevytvoříte alternativu co zabírá málo dat pro lidi s pomalým připojením, když máte tak neschopné programátory, že to nedokáží napsat líp / resp jim to nedáte za úkol ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
17. 06. 2011 14:23

a tie zasraté reklamy, koľko bajtov žerú (neviem či to tu už niekto písal, nečítal som diskusiu)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 06. 2011 14:21

Tak to já zase moc nesouhlasím. Moc dobře si pamatuju, jak jsem na dialupu kliknul a čekal a čekal a pak se načetla stránka. Teď na VDSL kliknu a stránka je načtená. Takže ony se sice zkomplikovany stránky, ale připojení se zvedlo o mnohem víc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
17. 06. 2011 14:09

Souhlas, souhlas souhlas!!!! To co se pod pojmem dnešní moderní grafiky vyskytuje, to bych zrušil, vyházel, vystřílel. Jo že je to hezký pro oko, ale jinak je to technologicky hnus. Nejvíc mě vytáčejí stránky s pevnou šířkou, kde se pan grafik odmítnul zaobírat problematikou dynamického resizu a tak se na 22 palcovém monitoru dívám na stránku 800px širokou ... pardon, 770px, že
Když jsem se kdysi dávno tímto zabýval, myslel jsem si že neumím dělat grafiku ... ale pak jsem jen zjistil, že mé technické cítění je mi na překážku, protože se snažím dělat grafiku a) využívající vždy maximálně prostor který jí okno poskytne b) minimalizující ovládací statické části (logo půl kilometru vysoké a kilometr široké prostě neberu!) c) která používá minimum obrázků, lišt, okrajů, serepetiček d) dobře vypadá e) funguje na principu oddělení obsahu a prezentace (XHTML/CSS).
Že je to nesplnitelný úkol? Tak nač platíme grafiky? Nevázanou kreativitu zvládá projevovat už i dítě v mateřské školce, co takhle kdyby se začaly weby dělat pod těmi constrainty které jsem tady uvedl? Hned by se vidělo, který grafik opravdu za něco stojí....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 06. 2011 11:23

NoScript! Zakaze javascript a vy si whitelistem povolite stranky, na ktery ma skript behat. Vetsina webu se zrychli, vetsina reklam zmizi... Krasne a pohodlne. A na cteni clanku nepotrebujete javascript (pokud ovsem nechcete prispet do diskuze na zive, tam se bez nej neobejdete (proc?)).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 06. 2011 10:27

Blokuju reklamní servery, facebook a podobný vylomeniny přímo na DNS serveru, a mám klid. Nemusím asi ani brzdit prohlížeč blokujícíma pluginama :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 06. 2011 10:25

Jednu vec ste pán autor článku zabudli napísať.Veľkú vinu za "nezrýchlenie" webov spolu so zrýchlením internetu nesie aj to, že internetové stránky, ako napríklad www.zive.cz nie sú na rýchlych serveroch.Pretože ja mám pripojenie 100/8 megabit. A tak by sa mi teoreticky aj stránka, ako tento váš článok (veľkosť +-2 mega) mala načítať za jednu sekundu. A drvivá väčšina stránok v hodnotách pod 1 sekundou.Ale stane sa to? Nestane - pretože len veľmi málo serverov, ak vôbec nejaké sú zavesené na takých linkách, ktoré by ľuďom ako mne poskytli plný komfort.Zatiaľ jediná vec, kde by mi internet išiel na maximum, je Bittorent - > neexistuje stránka, ktorá by mi dala 100mbit.Je to dosť podstatná vec - je ľahké hádzať vinu na programátorov, ale na vlastnú spoločnosť kde pracujete? To by som od vás chcel veľa, však.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
17. 06. 2011 09:17

prpotoze nejsme v roce 2001 - uz nejde pouzit blbe pixlovany obrazek. Dnesni web je o grafikce a rychla linka tomu preje. Navic i moderni design se da dobre optimalizovat i jeho XHTML kod, pouzivat CDN, spojit vice .js do jednoho souboru a css taktez a vetsinou pro kazdou stranku lze nastavit pouzivani jen toho ccss nebo js, ktere aktualne potrebujete - nemusite nacitat vsech 12JS a CSS souboru, kdyz 9 z nich nevyuzivate.Optimalizovat requesty a vice malych obrazku pouzivat v jednom souboru pak je tahat pomoci CSS - takze misto 30 malych obrazku (bezne pouzitych) staci je nacpat do jednoho souboru - tim se snizi nacitani o 30requestu na serveru... o tom by se dalo pokracovat...jen chci rici, ze lepsi to nebude a horsi take ne. A iniciativa 10k Aparat - at si strci svoje Inspire nekam. Normalni web pod 10KB se neda udelat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 06. 2011 09:04

Jak už z druhé části článku vyznívá. Vše je vina HTML a JS. Tyto technologie nebyly vytvořeny pro součastné využití. Byly myšleny pouze pro jednoduché formátování textu a jednoduchou klientskou logiku. To jak se používají dnes je opravdu něco nemožného..
Proto mám rád Silverlight. Kód je kompilován, grafika je 10x pokročilejší než HTML a není nutné ji nějak hackovat pomocí 3rd party knihoven. A zároveń je mnohem lehčí na linku přenášet pouze data a jejich formátování nechat na klientovi.
Osobně bych byl rád, kdyby W3C skartovalo HTML5 (kvůli nutnosti zpětné kompatibility) a začalo dělat na něčem novém. Něco ve stylu "open and free" Silverlightu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 06. 2011 08:37

Krásně to bylo napsáno.Co zkusit jít příkladem? Optimalizujte si svůj web na minimum. Ukažte, že to jde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 06. 2011 07:52

Největší brzdou jsou videa.
Dnešní situaci nelze srovnávat s minulostí, kdy se video nepřenášelo.Videa z digitálních foťáků, mobilů potřebují 24 mbit/s. Na to ani dnešní internet nestačí.Velkým problémem budou také internetrové TV.Jenom uživatel internetové TV je schopen stáhnou několik TERA při sledování filmů v HD. Každý večer žena romantiku, muž sport, děti dětské filmy. Někdo nechá taky běžet videohovory celý den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 06. 2011 07:20

Nejvetsi brzdou jsou ruzne merice navstevnosti a podobne blbosti, hlavne ty z Polska.
Textova verze se na mobilu nacita svizne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 06. 2011 02:27

Na poslední odstaveček mam jedinou reakci - podívejte se na některé výplody domescény

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 06. 2011 02:11

Plytvani v programech je casto desive, souhlasim. Kdyz jsem jednou za cas donucen pouzit OpenOffice, jenom nechapave ziram na svuj 4jadrovy komp se 4 gb ram, jak snad minutu nacita program, po kterem chci totez, jako po 602 Text pred 10 lety (ten ovsem bezi na pentiu @100mhz a 32 mb ram jako blesk). A pri pokusu resizovat tabulku v prezentaci se zadychava jako pri Crysis na plne detaily.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
17. 06. 2011 01:33

Docela brutální. Stránka: "Surfujeme stokrát rychleji, web je ale stále pomalý" zabírá 2 721 266 bajtů a obsahuje 186 souborů. Z toho 8 souborů HTML (302 386 bajtů), 127!!! načtených obrázků (1 511 591 bajtů), 4 soubory flashe (88 739 bajtů), 11 souborů stylování css (181 285 bajtů) a 36!!! souborů javascriptu (637 265 bajtů !!!).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 06. 2011 01:00

. Stačí si zablokovat načítání twitterů , faceboků a podobných stránek , na které nás váš web odkazuje a hle reakce webu je hned o notný kus rychlejší ;)
Fakt hnus jsou polští reklamní roboti ...kdy člověk čeká jen na reakci reklamního serveru , aby se dokončilo načítání stránky . Jinak jako u každého průměrování je to jako s tím hladovým a dvěma kuřaty ....A FUP je u mobilního při"o"pojení bohužel všudypřítomný :( .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 06. 2011 00:43

Mě osobně vytáčí lidi co na web cpou jquery jen proto, aby udělali jednu operaci, kterou navíc můžou často napsat v nativnim js na stejný počet znaků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 06. 2011 00:23

Mozu za to i grafici. Vsetko pchaju do png, nielen nevedia ale ani nechcu optimalizovat obrazky do lossy formatov. Ked ich k tomu uz koder dokope aby mu tie nafuknute png nedavali, vytiahnu JPG na 100% a vec je vybavena, optimalizacia ako svina. Pritom pouzitim gif a jpg a redukciou farebnej skaly a kvality na take hodnoty ktore ludske oko nepostrehne (oo ano grafici, to je novinka ze aj lossy format sa da optimalizovat tak aby obrazok vyzeral kvalitne) sa da vycarovat obrovska datova uspora. Zial, seru na to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
17. 06. 2011 00:06

Jeden z naj clankov ktore som tu precital. Klobuk dole Kuba Cizek za taku analyzu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor