Surface RT, tablet podle Microsoftu [test]

Surface je vizí moderního tabletu podle Microsoftu. Jak vypadá zblízka, jak funguje jeho dotyková klávesnice Touch Cover a co umí a neumí Windows RT. První česká recenze!
Kapitoly článku

Do redakce nám konečně dorazil hybridní tablet Surface od Microsoftu. Jak dobře víte, na trhu je v tuto chvíli jen armová verze, kterou pohání čtyřjádrová Nvidia Tegra 3, 2 GB RAM a až 64GB SSD úložiště. Armový tablet je ale pro první seznámení snad i zajímavější, každý totiž ví, co lze očekávat od Core i5. Ale Windows nad Tegrou? To je zatím stále velmi čerstvá novinka, která je k dispozici teprve týden, a také velká neznámá.

IMG_6278.JPG 
Microsoft Surface s dotykovou klávesnicí a krytem Touch Cover

Ale pěkně popořadě. V krabici najdete 10,6“ tablet s notebookovým rozlišením 1 366 × 768 pixelů. Není to tedy žádný Retina displej od konkurence, s ním ale zatím nepočítá ani samotný Windows a kdo ví, jak by to dopadlo zvláště v desktopovém režimu. Pocit z displeje je tedy stejný, jako z každého jiného malého notebooku s Windows.

Video s rozbalením a základním představením:

Spartánské tělo, které nevrže

Hořčíkové tělo je ve všech ohledech spartánské. Přední stranu s displejem přerušuje jen bílé senzorové tlačítko Windows, optika kamery a čidlo okolního světla. Matné logo Windows 8 najdete i na zadním krytu, kam Microsoft umístil další kameru a hlavně výklopný stojánek. Jeho klouby jsou decentně schované a pod krytem neuvidíte nic neuklizeného, jen samotná záda tabletu a otvor pro micro SD. Zaklopený stojánek neskřípe a nemá také žádnou nepříjemnou vůli. Jeho jedinou nevýhodou oproti notebooku je snad jen to, že má pochopitelně stanovený jeden pevný úhel, pod kterým se na displej budete dívat.

IMG_6240.JPG IMG_6241.JPG IMG_6243.JPG IMG_6246.JPG
Záda tabletu s vyklápěcím plechovým stojánkem, pod kterým jsou schované jediné popisné údaje o tabletu
IMG_6248.JPG IMG_6247.JPG IMG_6249.JPG IMG_6251.JPG
Detailní pohled na úchyt stojánku. Na prvním snímku si všimněte schovaného otvoru pro micro SD kartu a také magnetického napájecího konektoru.

Silný magnet s medializovaným „cvak!“

Na horní hraně najdete hlavní vypínač, na levé straně výstup na sluchátka, kolébkový ovladač hlasitosti a na pravé straně nakonec malý proprietární port na video výstup (adaptér pro HDMI a VGA není v ceně), který se podobá micro HDMI, velký a plnohodnotný port USB 2.0 a hlavně magnetický pětipinový port napájení. Vše doplňují mřížkované reproduktory. Na spodní straně najdete ještě jeden větší magnetický úchyt, který drží pohromadě tablet a kryt s klávesnicí Touch Cover.

IMG_6255.JPG IMG_6254.JPG IMG_6252.JPG IMG_6257.JPG
Pohled na horní okraj s hlavním vypínačem, HDMI a USB, magnetický napájecí port a levý okraj s kolébkovým ovladačem hlasitosti a výstupem na sluchátka

Je to opravdu silný magnet, protože když kryt přiblížíte k tabletu asi na vzdálenost jednoho centimetru, obě části do sebe silou sami zapadnou a splynou v intimním objetí s tolik typickým „cvak!“, které Microsoft využívá i ve své reklamě. Nemusíte být přesní, jen obě části přiblížíte a o vše ostatní se postará prostá fyzika.

IMG_6274.JPG IMG_6269.JPG IMG_6262.JPG IMG_6276.JPG
Vše drží pohromadě díky silnému magnetu, takže se tablet neodpojí, ani když jej budete držet za Touch Cover

Extrémně tenký Touch Cover s klávesnicí

Kryt a klávesnice Touch Cover je nakonec asi nejzajímavější částí celého Surfacu, každý je totiž zvědavý, jak se na ní píše. Klávesnice má na své vnější straně jemný plstěný povrch a na té vnitřní objevíte měkčenou umělou hmotu, ve které je zatavená dotyková plocha. Velmi tenký Touch Cover má tedy dotykové klávesy a při používání neucítíte žádnou zpětnou vazbu. Klávesy nijak nevystupují z roviny, jsou totiž oddělené prohlubní. Prstem tedy alespoň cítíte drobné okraje a několikamilimetrové mezery. Na krytu najdete také klasický touchpad se dvěma tlačítky.

IMG_6266.JPG IMG_6264.JPG IMG_6263.JPG IMG_6265.JPG
Tři milimetry silný Touch Cover, rozložení klávesnice na britském modelu, detail dotykového reliéfu a plstěná vnější strana krytu

Jelikož zde není nic mechanického, ale celý reliéf je pouze tvarovaný, můžete klávesnici klidně polít vodou a následně umýt jarem pod tekoucí vodou. Neplechu nedělá ani mastnota – vše lze opravdu bez problému umýt, o čemž jsem se přesvědčil, když jsem Touch Cover důkladně pomazal máslem a později v klidu domova také plnotučnou hořčicí. Otázkou zůstává, jestli po delším používání některé klávesy tradičně nevyleštíte.

To by se klidně mohlo stát, Touch Cover je totiž kupodivu poměrně dobře použitelná klávesnice a píše se na ni docela rychle. Někteří recenzenti sice píší, že si zvykali několik dnů, já však na první pokus napsal méně překlepů než na své mechanické pracovní klávesnici a jedinou překážkou pro mě bylo britské rozložení. Klávesy sice nemají žádnou zpětnou vazbu, tablet však alespoň vyluzuje zvuky jako při psaní přímo na displeji.

Touch Cover a hořčice.png
Plnotučná hořčice ani olej nejsou překážkou, stačí proud vody a kapka jaru

Samotný kryt nemá vedle magnetického úchytu žádnou další záklopku, takže se skutečně chová jen jako tvrdá vazba knihy, která se může samovolně otevírat, nějaké další čidlo tam ale přeci jen je, poněvadž při zaklopení displej zhasne a systém se uspí. To optické to ovšem není, když totiž tablet položíte displejem na stůl, bude zvesela svítit dál.

IMG_6260.JPGIMG_6268.JPGIMG_6267.JPGIMG_6261.JPG
Surface v celé kráse a ještě několik detailních snímků

A jen tak na okraj, jak jste si jistě všimli, nenajdete zde tradiční funkční klávesy F a Fn. Namísto nich je zde několik kláves pro ovládání hlasitosti a přehrávače a pak klávesy pro Windows 8 s ikonami, které najdete i v postranním panelu Charm. Z klávesnice tedy můžete rychle spustit fulltextový vyhledávač Metra, panel pro sdílení obsahu a panel s konfigurací – obecnou, případně tou pro aktuálně spuštěnou aplikaci Metra.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,