Technologie | Čipy | RISC-V

Superpočítač Esperanto Kilocore s čipem RISC-V má přes tisíc jader, výkon 200 TOPS, ale spotřebu jen 20 W

Na letošní konferenci HotChips představil kalifornský startup Esperanto Technologies nový čip ET-SoC-1, který je označován jako „kilocore“, protože má přes tisíc jader. Jeho další parametry a vlastnosti jsou ale ještě zajímavější.

Procesor je totiž postaven na open source instrukční sadě RISC-V, což je další velký zářez pro tento segment. Čip je vyráběný pomocí 7nm technologie u TSMC a má celkem 24 miliard tranzistorů při velikosti 570 mm².

Architektura zahrnuje 1 088 malých úsporných 64bitových jader ET-Minion (in-order) a k tomu čtyři výkonná jádra ET-Maxion (out-of-order). Všechna menší jádra mají v sobě i vektorové a tensor jednotky pro akceleraci výpočtů například z oblasti umělé inteligence a strojového učení a zároveň podporují SMT, tedy zpracování dvou vláken současně.

Frekvence menších jader se pohybuje v rozmezí 500 MHz až 1,5 GHz, u větších je to pak mezi 500 MHz až 2 GHz. Čip má 160 MB paměti SRAM, která slouží jako cache. Dále podporuje PCI Express 4.0 a operační paměti LPDDR4.

Jedná se o nejvýkonnější čip na bázi RISC-V, který má výkon až 200 TOPS, přičemž spotřeba je pouhých 20 W. V případě potřeby ji lze ale konfigurovat v rozmezí 10 W až 60 W.

Startup už má připravené i řešení pro nasazení do datacenter, kdy budou dodávány desky obsahující šest těchto čipů, tedy celkem 6 558 jader a zároveň bude na této desce až 192 GB operační paměti s propustností až 822 GB/s a celková spotřeba bude kolem 120 W.

Diskuze (21) Další článek: Microsoft v září ukončí podporu aplikací Office na Chromeboocích. Chce dostat lidi na Office.com

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,