Stůl Vasa Drive: když to s prací vestoje myslíte vážně

Minulý týden jsme na Živě.cz otevřeli téma ergonomie práce s počítačem, v rámci kterého zaznělo doporučení střídat sezení se stáním. K tomu se ideálně hodí stůl s elektricky nastavitelnou výškou, a abychom nemluvili je tak na doporučení druhých, dva jsme si teď v redakci na dva týdny sami vyzkoušeli – stůl Vasa Drive a IKEA Bekant. V tomto článku vám blíže představíme první zmiňovaný, stůl českého výrobce nábytku Vasa.

Pevný a dostatečně vysoký

Vasa nabízí svůj výškově stavitelný stůl v mnoha variacích dekorů a tvarů desek, barev kovové konstrukce a doplňkové výbavy. My jsme k vyzkoušení vybrali stůl s šířkou 160 cm, hloubkou 80cm, s deskou dekoru antracitového dubu, se zkosenou a vykrojenou přední hranou a elektrickým pohonem.

Stůl VASA 01.JPG 
Vasa Drive v našem videostudiu

Deska je nastavitelná v rozsahu výšek 65 – 130 cm, maximální výška je tak vhodná pro práci vestoje i pro vyšší postavy lehce nad dva metry výšky. Konstrukce je robustní a docela těžká, díky tomu ale příkladně stabilní a odolná proti výkyvům i ve vysoké pozici.

Klička místo motoru

Alternativou k elektromotoru je u výškově stavitelných stolů ruční pohon kličkou. Sice je výrazně levnější, ale dost nepraktický. Kvůli převodu se kličkou něco natočíte, než stůl dostanete do kýžené pozice. Je to nepohodlné a zdlouhavé. Dá se tušit, že po čase přestanete pozice střídat.

Pohon zvládne projet vzdálenost mezi krajními pozicemi za 17 sekund, mezi optimálními pozicemi pro práci v sedě a ve stoje pro člověka kolem 180 cm je to cca 11 sekund. Kromě nezbytných tlačítek pro aktivaci posuvu nahoru a dolů jsou k dispozici ještě tři paměťové pozice a tlačítko pro uložení. Je však nešikovné, že tlačítko s uloženou pozicí nestačí jen stisknout, musíte se totiž držet, dokud stůl do uložené úrovně nenajede.

Stůl VASA 04.JPGStůl VASA 01.JPG 
Blok s tlačítky pod deskou snadno nahmatáte, samotným tlačítkům by ale prospělo výraznější hmatové rozlišení

Elektrický zdroj je zabudován v konstrukci stolu a kabel k němu vede zespod desky. Kabel vedoucí od stolu je tedy poměrně nevzhledný, obzvlášť když se k němu přidají další kabely k připojenému počítači. Navíc musíte počítat s dostatečnou flexibilitou a délkou, aby bylo možné stůl zdvihat do vyšší polohy pro práci vestoje.

Stůl VASA 05.JPGStůl VASA 06.JPG 
Stůl je příkladně pevný, čemuž přispívá 25 mm tlustá deska a bytelná kovová konstrukce. Pohon i napájení jsou schovány uvnitř.

Management kabelů si musíte dořešit dodatečně, existují na to nicméně pružné svody, které vypadají o něco elegantněji než volně visící kabely. Pomoci může i dokoupitelná krycí deska zadní části.

Představení na videu:

Práce vestoje má smysl

Nohy stolu jsou složeny ze tří teleskopických elementů. Žádné vůle se nekonají, vše je příkladně pevné. V každé noze je motor a dohromady bezpečně snesou 80 kg náklad na stole. Hlučnost je na přijatelné úrovni, v rušné kanceláři na sebe nijak upozorňovat nebudete, na druhou stranu při noční práci v tiché domácnosti by už zvuk působil docela intenzivně a mohl třeba rušit spící rodinu.

Stůl VASA 02.JPGStůl VASA 03.JPG 
Minimální poloha najde využití třeba pro děti. Maximální výška pak vyhoví i lidem vyšším než dva metry. 

Kromě elektrického pohonu má stůl ještě jednu výraznou vychytávku - litou polyuretanovou (PUR) hranu, která vytváří zaoblené zkosení a měkčí povrch. Je to velice příjemné pro oporu rukou. Hrana je ve svém středu navíc mírně vykrojena, ale vskutku jen mírně, takže to nemá nějaký zádaní praktický dopad.

Stůl VASA 07.JPG 
Zaoblená zkosená hrana z na omak příjemného plastu je specialita stolů Vasa. Je to hodně příjemná drobnost, na předloktích už nikdy nebudete mít otlačené hrany.

Stolu lze těžko něco vytýkat. Je pevný a stabilní, změny polohy jsou rychlé. Ovládání snadno nahmatáte poslepu, byť rozlišení samotných tlačítek by mohlo být trochu výraznější. Ale vše funguje jak má a nelíbily se mi jen nedořešené přívody kabelů.

Práce vestoje se rovněž osvědčila. První dny jsem nebyl na dlouhé stání zvyklý a střídal jsem sed téměř po půlhodinách. Postupně se doba natáhla až na dvě hodiny stání střídané se dvěma hodinami sezení. Je to vždy příjemná změna, která tělo protáhne a osvěží.

Stůl VASA 08.JPGStůl VASA 09.JPG 
Chvilku sedět, chvíli stát... 

Za luxus si připlatíte

Společnost Vasa je primárně výrobcem zakázkového kancelářského nábytku a tento svůj stůl proto sama nabízí jen klasickým nábytkářským postupem – pošlete poptávku, dorazí vám informace o ceně a stůl si můžete objednat. Hodil by se nějaký přehledný online konfigurátor, ten ale chybí. Někteří ze smluvních prodejců sice nabízí stoly k objednání přímo v e-shopu, ale vzhledem k šíři konfigurací je to celkem nepřehledná nabídka.

Stůl VASA 10.JPG 
Zkuste pracovat vestoje, je to příjemná změna

Cena je vysoká. Námi testovaný model vyjde na více než třicet tisíc korun. Je to ale solidní kus nábytku, který vám zjevně bude sloužit dlouhé roky, přičemž na prvních pět dostanete záruku. Existují však i dostupnější alternativy

Diskuze (2) Další článek: Technologické osobnosti na tajné schůzce: jak zastavit Trumpa?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,