Studie: Piráti jsou nejlepší hudební zákazníci

Organizace American Assembly vydala ve spolupráci s Kolumbijskou univerzitou zprávu, podle které jsou hudební piráti jedni z nejlepších zákazníků, pokud jde o legální nákup hudby. Není se ale čemu divit, je to totiž poměrně logické.

Z průzkumu, ve kterém se statistici telefonicky dotazovali několika tisíců Američanů a Němců, je totiž patrné, že ti, kteří stahují muziku z P2P sítí mají mnohem rozměrnější hudební sbírku, o muziku se aktivněji zajímají a čas od času si nějakou desku i koupí. Naopak ti, kteří kupují muziku pouze v obchodech, jsou spíše příležitostní zákazníci.

pruzkum american assembly.png
Graf AA: Hudební sbírky pirátu jsou velmi rozsáhlé, nějaké procento ale vždy tvoří legálně zakoupená muzika. Díky tomu jsou podle průzkumu lepší zákazníci než ostatní, kteří nakupují spíše příležitostně.

Zatímco v případě USA si fanoušci P2P sítí koupí o 30 % více hudby než ti, kteří P2P neznají, v Německu, kde je popularita P2P mnohem vyšší, je to dokonce skoro 3× tolik.

Otázkou zůstává, jak by podobný průzkum dopadl v České republice. Nejspíš ale podobně, protože zde mají alespoň malou zkušenost s webovými úložišti a nějakou formou P2P téměř všichni potenciální zákazníci ovládající počítač.

Diskuze (30) Další článek: Raspberry Pi má už 512 MB paměti, cena zůstává stejná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,