Bitcoin | Čína

Studie: Čína je schopná destabilizovat bitcoin. Může to být problém

To, co je na bitcoinu a kryptoměnách nejdůležitější, je že se jedná o decentralizovaný peněžní systém, který není závislý na žádné bance ani vládě. Bitcoin dodnes v této formě vydržel. Studie výzkumníků z Princetonské univerzity a Floridské mezinárodní univerzity ale naznačuje, že jedno nebezpečí mu hrozí - je tím Čína.

Studie popisuje sérii způsobů, jak by největší komunistická velmoc světa mohla bitcoin potenciálně narušit a destabilizovat a proč by k tomu měla mít motivaci.

f74f1256-a324-4eba-8675-41e4eb20a159
Vývoj ceny bitcoinu za poslední rok

Celé to začíná u základu bitcoinu. Jeho síť je poháněna těžaři, kteří těžbou bitcoinů zaměstnávají ohromnou výpočetní sílu. Tato celková síla je vyjádřena veličinou hash rate a podle výzkumníků 74 % z její celkového světové objemu sídlí právě v Číně. To umožňuje místním těžařům, kteří by se spojili do větších skupin zahájit útok na síť, byť jen teoreticky.

Nakupování z Číny a jinde ze zahraničí: Co obnáší objednávka z e-shopu mimo Česko

Problém pro bitcoin podle studie představuje také tzv. Velký čínský firewall - cenzorský nástroj, který v zemi blokuje velké množství webového obsahu. Monitoruje navíc celkový internetový provoz v Číně a v jeden čas nepřímo donucoval Číňany těžit tzv. prázdné bloky, čímž zpomaloval celou síť. Tento problém vyřešila aktualizace kódu bitcoinu BIP152, ale podle výzkumníků šlo o názorný příklad toho, jakou technologickou sílu k oslabení kryptoměny Čína disponuje.

Studie rovněž tvrdí, že Čína by pomocí svých cenzorských nástrojů mohla nutit lidi deanonymizovat transakce nebo jim v transakcích zabránit úplně. A v neposlední řadě by mohla narušit těžařské operace, vzhledem k počtu těžařů v zemi.

Výzkumníci ale rovněž uvádějí, že jde jen o teoretické koncepty a Čína samozřejmě přímo neovládá všechny své uživatele a těžaře bitcoinu. Jde jen o to, že má nástroje a prostředky, kterými by mohla, pokud by chtěla, způsobit nepříjemné problémy. Ve studii přímo stojí, že „bitcoin stojí v ideologické opozici čínské filozofii centralizace“.

Těžba bitcoinu ručně s tužkou a papírem:

Diskuze (23) Další článek: Vznikly první seriály natáčené na výšku. Sledovat je můžete v mobilu, vytvořil je Snapchat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,