Studie Bank of America: Z Bitcoinu se stane internetové stříbro

Bank of America, která je jedním z největších investičních domů v USA, zpracovala studii o kybernetické měně bitcoin. Celý sytém je podle banky odolný proti falšování a autoři studie věří, že se bitcoiny stanou významným soupeřem klasických platidel na internetu.

Studie ale zároveň souhlasí s vyjádřením Čínské lidové banky, podle které má bitcoin zatím ještě stále velmi nestabilní kurz a není dostatečně zakotvený v legislativě.

Na stranu druhou, Bank of America věří, že bitcoin dosáhne maximální tržní hodnoty 15 miliard dolarů, což odpovídá kurzu 1 300 USD za 1 BTC. Aktuálně je tedy celý systém už u svého stropu a dál už prý příliš neporoste. Naopak může mírně klesat, poněvadž za extrémním růstem v posledních dvou měsících stojí zejména rostoucí poptávka v Číně, kam mířila většina zakoupených BTC. Čínští spekulanti pak mohou i za velmi kolísavý kurz.

Podle bank of America se může z bitcoinu stát platidlo stejně důvěryhodné jako stříbro. Pomůže mu v tom i deflační charakter měny, která má už ve svém emisním algoritmu, tedy v těžbě, pevně nastavené postupné utlumování uvolňování nový bitcoinů do oběhu.

Diskuze (81) Další článek: Osm netradičních počítačů, které stojí za to [Vánoce 2013]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,